Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.09.2011 10:27 - ЗА УВОЛНЕНИЕТО НА ДИРЕКТОРА НА ФЕСТИВАЛНИЯ И КОНГРЕСЕН ЦЕНТЪР ВАРНА ИЛКО РАЕВ
Автор: iliaganchev Категория: Политика   
Прочетен: 667 Коментари: 0 Гласове:
0



ЗА УВОЛНЕНИЕТО НА ДИРЕКТОРА НА ФЕСТИВАЛНИЯ И КОНГРЕСЕН ЦЕНТЪР ВАРНА ИЛКО РАЕВ

Изненадващо Мин.съвет взе решение и свали от поста му Илия Раев - Генерален директор на ФК - Варна.


Преди 25 години комплексът беше поет от него като купища бетон, за да го изведе на челни световни позиции, какъвто го познаваме днес. И всичко това без нито една стотинка от държавата през последните 22 години.

Илия Раев - обръщение: „Благодаря на разкошната и чувствителна варненска публика”

http://bulgarski.pogled.info/news/23619/Iliya-Raev-obrashtenie-Blagodarya-na-razkoshnata-i-chuvstvitelna-varnenska-publika#comments 

Уважаеми дами и господа, журналисти, приятели,

От своето създаване преди 25 години (1986) Фестивален и конгресен център (ФКЦ) членува в най-престижните международни и европейски организации в областта на конгресната дейност и културата - Европейска федерация на конгресните градове (EFCT, сега ECM), Международна асоциация за конгреси и конференции (ICCA), паневропейската верига от киносалони към Европейския съюз и Съвета на Европа ЕВРОПА СИНЕМАС и програмите ЕВРОИМАЖ и МЕДИА за подпомагане развитието на европейското кино.

Фестивалният комплекс (ФК) работи в близко сътрудничество с Националния дворец на културата (НДК) от самото си създаване. Всички значими културни събития се организират съвместно и с представяне и в двата центъра (Световна кинопанорама, концерти, седмици на чуждестранни култури и т.н.)

Самият аз съм учредител и ръководител на редица неправителствени инициативи в различни области: Вяра, Надежда и Любов - член на борда, Отворено общество - член на борда, ОС на Български червен кръст – Варна - председател, Варненска търговско-индустриална камара - член на борда, Варненска туристическа камара - член на борда, Национална асоциация по подводна дейност – председател, Варненски свободен университет “Черноризец Храбър” - член на борда, Асоциация “Русофили” - председател, Клуб “Приятелство на България - Куба” - председател, Дружество за приятелство с Япония - член на борда. Също така съм участвал в създаването и учредяването на научни и за времето си най-силни икономически структури във Варна. Отговорен съм и за създаването на контакти с посолства и културни центрове към тях още от 1987 г.

Разполагам с богатство от лични контакти в България и по света в областта на културата, политиката, науката, религията и спорта, както и в други сфери (медицина). Успях да издигна авторитета на ФКЦ “Людмила Живкова” в уважавана институция, която по никакви причини не спря работа от 1986 г. до 07.09.2011 г. за нито един работен ден. Годишно ФКЦ работи по 356 дни по графици без прекъсване, без налагане на извънреден труд.

Екипът на ФК е професионален, сърцат и с лична отговорност за принадлежност към “марката” ФК. Екипът и лично аз не познаваме събота, неделя, национални празници или почивка след края на работния ден в 18 ч. Екипът и лично аз посрещнахме президентите и министър-председателите на над 14 български правителства, както и на много чужди държави.

Създадох Международния филмов фестивал “Любовта е лудост”, който миналата седмица се проведе за 19-та поредна година, заедно с професор Александър Грозев, и го регистрирах още от първата година като запазена марка на ФК.

Възстанових, заедно с Анри Кулев след 22 годишно прекъсване, Световния фестивал на анимационния филм, който, по ирония на съдбата, се открива утре.

Благодаря на разкошната и чувствителна варненска публика, която аплодира през годините големите имена на българския театър - Георги Калоянчев, Невена Коканова, Пепа Николова, Рангел Вълчанов, Стоянка Мутафова, Коста Цонев, Георги Георгиев - Гец, Георги Черкелов, Татяна Лолова, Искра Радева, Валери Петров, Недялко Йорданов и много, много други. Благодаря на всички тези артисти за това, че ни радваха от сцените на ФК.

Именити органисти на катедралите “Нотр дам” в Париж, Реймс, Виена, от Великобритания, Италия и много други са свирили за варненската публика, през февруари 2012 г. във ФКЦ ще свири органистът на Кьолнската катедрала.

Райна Кабаиванска, Гена Димитрова, Анна Томова - Синтова, Катя Ричарели, Мирела Френи, Юрий Башмет, Жюлиет Беко, Руджиеро Ричи, Йълдъз Ибрахимова, Милчо Левиев, Масако Оя, Елем Климов, Людмила Гурченко, Иржи Менцел, Кшищов Зануси, Луиджи Перели (режисьорът на „Октопод”), Микеле Плачидо и много, много други намериха топъл прием и среща с варненци именно в залите на ФКЦ.

ФКЦ се утвърди в националния и международен живот на конгресната индустрия, чието развитие, за съжаление, зависи от политиката и престижа на държавата на международната сцена. Лично аз съм инициатор на създаването на първото PCO (Професионален конгресен организатор) в България. ФК беше домакин на срещи на изпълнителните комитети на Световната и Европейската конгресна асоциация, на които присъстваха Дик Оухенд - генерален секретар, и Оливие Лепин - президент на Международна асоциация за конгреси и конференции (ICCA), Пере Дюран - президент на Европейска федерация на конгресните градове (EFCT).

Гости на ФК са били и Рихард фон Вайзекер – президент на Германия, Джордж Сорос - меценат, Техни Превъзходителства, посланиците на САЩ - Сол Полански, Джеймс Пардю, Ейвис Боулън, Джеймс Уорлик, както и Джеръми Хил - посланик на Кралство Великобритания, Урсула Зайлер - посланик на Германия, Етиен дьо Понсен - посланик на Франция, Карл Дийм, посланик на Австрия, Тове Скарстейн, посланик на Кралство Норвегия, Дивябх Манчанда, посланик на Индия, Ноах Гал-Галендер, посланик на държавата Израел, и още много други.

Държавата от 1990 г. прекрати субсидирането на ФК. Годишната дотация от държавния бюджет оттогава до днес е 0 лева! Освен това, периодично, на всеки 2 години, ФК е проверяван от ДФК - София, НАП и всички контролни институции. Лично аз съм занимавал президенти и министър-председатели, както и посочените по-горе органи, със статута на ФКЦ, за това, че е публична държавна собственост и не получава и 1 лев дотация. Единственият такъв случай в света!

ФК няма несъбираеми вземания. В търговските дейности успях да наложа най-добрите високи пазарни цени и не съм правил никакви компромиси, включително и за политически партии. Всички са си плащали според установения официален ред. За 25 години няма нито един пример за компромис с това правило!

ФК е опазен до последния квадратен метър от апетитите на институции и частни лица за приватизация. През 2007 г. бе направен пореден опит да бъде отчужден паркинга на ФК, като беше актуван от Общинския съвет на Варна като “Лятно кино “Република”. През май 2011 г. отново бе направен опит земята под ФКЦ и прилежащият паркинг да бъдат отнети документално, като бяха пропуснати в новия акт за собственост на ФКЦ. Благодаря на г-жа Бинева, зам.-председател на съвета на директорите на НДК, и на вицепремиера и министър на финансите Дянков, когото лично запознах с въпроса и след моя докладна записка той дойде на среща във Варна по повода.

В резултат министър Дянков внесе второ решение на Министерски съвет, добавящо прилежащата под комплекса земя към активите на ФКЦ. Но само нея! Въпросът за собствеността на прилежащия към ФК паркинг все още виси “документално” в пространството!

Аз съм един от малкото щастливи хора работил, ръководен от големи управленци, и то само трима на брой през живота ми!

Благодарен съм на ВМС за качествата, които придобих за трите години служба като леководолаз - сапьор.

Имам достатъчен обем от спомени за написването на една интересна книга. Преживял съм над 1000 часа под вода и съм изкачил 5200 м. в Перу като ръководител на експедиция “Перуански Анди 85”, веднага след експедиция “Еверест”. Регистрирах в Националния институт по география на Перу с личното участие на президента Цезар Моралес връх България (5200 м), покорен за първи път от нашата експедиция.

Видях смените на много правителства, бил съм обект на “интерес” и по време на комунизма заради потеклото си - дядо генерал на Негово Величество Царя; с чичо - създател и първи собственик на мина „Каолин”; а през демокрацията - обявен за червена номенклатура! Въпреки всичко показах, че който иска да върши работа, работи, а не се извинява с външни фактори.

Уважаеми журналисти, представители на информационни агенции, приятели от всички сфери!

През всичките години на управление на ФК – 25, съм бил отворен към вас с ежемесечни пресконференции. От вас се научих да работя в медийното пространство.

Благодаря Ви!

Надявам се, че в скоро време (когато му дойде времето) ще се срещнем отново в публичното пространство на обществено-политическия живот.

07.09.2011

12.00 ч.

Фестивален и конгресен център, Варна

Илко Раев

ПП

От този час и дата – 12.00 ч. на 7.09.2011 г., по предложение на принципала, след 43 години и 9 месеца трудов стаж...

Благодаря на съпругата си Светла и на дъщерите си Биляна Раева и Малена Раева за споделените трудности!

Обожавам внучките си Мелани, Алеф и Кристи!

Чао!

 




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: iliaganchev
Категория: Политика
Прочетен: 5336073
Постинги: 4999
Коментари: 877
Гласове: 1356
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930