Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.07.2011 11:34 - Последните конгреси на БСП - по следите на изгубеното време
Автор: iliaganchev Категория: Политика   
Прочетен: 620 Коментари: 0 Гласове:
0



Последните конгреси на БСП - по следите на изгубеното време

Наделина Анева

 

В събота форумът на соцпартията се събира отново по формални причини

http://www.segabg.com/online/new/articlenew.asp?issueid=9738&sectionid=5&id=0000902

Лидерът на БСП Сергей Станишев отново ще повтори в събота, че личните амбиции трябва да се загърбят в името на консолидацията на партията.

Откакто Сергей Станишев пое лидерството в БСП, партийните конгреси станаха напълно излишни. В събота червените делегати отново ще се съберат в НДК, за да поръкопляскат, да сверят списъците на автобусите, които са ангажирали за Бузлуджа, да си свършат някоя и друга лична работа и после по живо по здраво да си идат.

Заседанието на 47-ия конгрес ще приключи както миналогодишния и по-предишния форум - без изненади и без резултати. Сергей Станишев ще увери делегатите, че БСП е показала, че личните амбиции трябва да се загърбят в името на консолидацията на партията. Традиционната мантра. Според официалното съобщение от "Позитано" 20 на конгреса ще се обсъдят задачите на БСП за изборите наесен, политиката за местната власт и платформата за участие във вотовете. Задачата е БСП да излезе победител, но без стратегия как да се случи това.

Преди време въпросът бе поставен от основния конкурент на Станишев в партията Костадин Паскалев. "Кажи, можеш ли да водиш партията към победа, или си иди?!", призова Паскалев, а Станишев измърмори нещо от сорта, че няма намерение да си ходи.

Съмнително е, че някой от критикуващите в БСП ще си отвори устата на конгреса. Ако левицата действително искаше сериозна дискусия, трябваше да го направи по-рано, преди да бъдат излъчени кандидатите за президент и за кметове. Конгресът трябваше да зададе основните задачи на предизборното състезание - да каже какви са критериите за успешния кандидат за президент, партийна или непартийна да е номинацията, кои са стратегическите партньори за спечелване на вота.

Екипът на Станишев избра точно обратния път - не се търсеше най-успешната кандидатура, а се прилагаше принципът на изключването, докато някой от номинираните се съгласи да се жертва. Уж уважавайки мнението на първичните и общинските си организации, ръководството на БСП позволи номинациите за президент да се превърнат в партиен масов спорт.

В събота ще се чуе много по въпроса колко е зле ГЕРБ и как води страната към пропаст. Националният форум ще бъде репетиция за вота на недоверие в понеделник.

Световноизвестен факт е, че Станишев не може да се справи с личния си пиар. Този огромен недостатък лъсна в премиерския му мандат. По това време той реши да превърне конгресите на БСП в пиар фасада на обновяващата се партия. Спомняте ли си клипа с трамвая от есента на 2008 г.? Той бе направен, за да подгрее тогавашния конгрес и да убеди делегатите, че Станишев "кара влака". Вероятността нещо интересно да се случи в събота е никаква.

Разбира се, ще стане пикантно, ако се появи бившият коалиционен партньор Ахмед Доган. Едва ли Калфин би искал да има афишираната подкрепа на ДПС отсега. В агресивната риторика на ГЕРБ и Борисов това означава Калфин да бъде превърнат в "турчин с фес".

Така че в събота - скука, празни приказки и лозунги.



Тагове:   БСП,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: iliaganchev
Категория: Политика
Прочетен: 5264642
Постинги: 4968
Коментари: 877
Гласове: 1345
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031