Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.04.2011 13:01 - Die Schwaechen der deutschen LINKE nach Bodo Ramelow – СЛАБОСТИТЕ НА НЕМСКАТА ЛЕВИЦА СПОРЕД БОДО РАМЕЛОУ
Автор: iliaganchev Категория: Политика   
Прочетен: 817 Коментари: 2 Гласове:
0

Последна промяна: 07.04.2011 13:01


Die Schwaechen der deutschen LINKE nach Bodo RamelowСЛАБОСТИТЕ НА НЕМСКАТА ЛЕВИЦА СПОРЕД  БОДО РАМЕЛОУ

Zwei Freche in einem Gespraech … - Двама дръзки в един разговор)

Считам, че казаното от него е валидно в подобна степен и за положението в БСП, с една разлика – че БСП няма програма, нито й се работи по такава ...

(Председателят на партия ЛЕВИЦАТА в източно-германската провинция Тюрингия Бодо Рамелоу по вътрешнопартийния дебат относно ръководството на партията)

05.04.2011

В разговор с Дирк-Оливер Хекман от радио ДОЙЧЛАНДФУНК Бодо Рамелоу направи заключението:

КАТО ЦЯЛО ПАРЛАМЕНТАРНАТА ФРАКЦИЯ НА ЛЕВИЦАТА В ПАРЛАМЕНТА Е ПРЕКАЛЕНО ДОМИНИРАЩА В НАШЕТО ПАРТИЙНО РЪКОВОДСТВО. СЛЕД ЛОШИТЕ РЕЗУЛТАТИ В ТОКУ-ЩО ПРИКЛЮЧИЛИТЕ ИЗБОРИ ЗА ПРОВИНЦИАЛНИ ПАРЛАМЕНТИ Е ВАЖНО ДА СЕ УКРЕПЯТ РЕГИОНАЛНИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ И ДА СЕ ПОТЪРСИ ОТНОВО ПРОФИЛЪТ НА ПАРТИЯТА.

http://www.dradio.de/dlf/sendungen/interview_dlf/1428934 

Въпрос: Либералите (Св.ДП) тъкмо са разтърсени, а партията им се намира в огромна фаза на преустройване – както по същество, така и персонално. Но не трябва да се залъгваме, тъй като с изключение на Зелените всички други само губеха през последните наскоро избори. Левицата също преглътна горчиви поражения. Както в Рейн-Пфалц, така и в Баден-Вюртемберг тя не достигна 5 %-овата бариера. На днешното заседание на фракцията редица депутати ще предизвикат дебат относно партийните съпредседатели Клаус Ернст и Гезине Льоч, които за мнозина изглеждат като провалили се. Казвам Здравейте на Бодо Рамелоу, шеф на Фракцията на ЛЕВИЦАТА в Тюрингския Ландтаг. ... Г-н Рамелоу, в източногерманските провинциални организации на партията вече говорят, че сегашното партийно ръководство било най-лошото откогато и да било. И Вие ли мислите така?

РАМЕЛОУ: Това го казва една медия, на която винаги и се ще да ни предложи теми, които в момент на отчаяние да изглеждат като басня, която искат да разпространят за нас, а именно, че бие погребалната камбана за ЛЕВИЦАТА.

Въпрос: Това обаче още не е отговор на моя въпрос!

РАМЕЛОУ: Извинявайте! Вие ми разказвате нещо, което е написано в една медия, без всякакво доказателство! Аз не познавам тези актьори от източногерманските организации, които били на мнение, че сега трябва д апроведем дебат по персонални въпроси. През по-миналия уикенд в двата парламентарни избора ние не получихме поражение, а не достигнахме победа. Ние достигнахме числата, които имахме и през последните години и не достигнахме 5 %-ната бариера, т.е. нямаме причина да празнуваме, но нямаме основание и да сме депресирани. На общинските избори в провинция Хесен значително подобрихме резултата ... Обаче сега трябва да се консолидираме, а не, след като не сме направили нищо в 2 западногермански провинции да влезем в парламентите им, да изпадаме в паника.

Въпрос: Г-н Рамелоу, Клаус Ернст и Гезине Льоч писаха в едно писмо за резулатите от изборите и там се говореше, че Япония докарала до там нещата. За собствени грешки нямаше и дума! Дагмар Енкелман, която е главен секретар на парламентарната група на ЛЕВИЦАТА в Бундестага, тяименно каза, че в ръководството очевидно е налице малка готовност без табута да потърси причините за поражението.

РАМЕЛОУ: Значи наистина е така, че през уикенда Япония ни докара всичко. Иначе не бихме могли въобще да си обясним резултатите за Зелените.

Въпрос: Но само Япония ли Ви беше виновна?

РАМЕЛОУ: Не. Просто това е страхът от атома, който в Германия играе голяма роля. Това така ме дразни по време на дискусиите, които имам в Тюрингия! Забелязвам, че Чернобил сред източногерманското население предизвика много по-малко страхове, отколкото в западногерманското, и поради това трябва естествено да си направим изводите и да кажем, каква е социалната компонента от излизането от атомната енергия. И изоставянето на атома трябва да могат да си го позволят социално слабите хора в това общество, и аз вярвам, че по този въпрос Левицата е много компетентна да се позиционира по-ясно, какво означава за нас индустриалната постановка, излизането от атома да се свърже със социалния въпрос и въпроса за работните места.

Въпрос: Значи Вие заставате зад Гезине Льоч, която малко преди изборите каза, че ...

РАМЕЛОУ: Извинявайте! Ако цитирате г-жа Енкелман, едно нещо е вярно: Парламентарната фракция в Бундестага като цяло е прекалено доминантна в нашето партийно ръководство. По-правилно би било, ако най-после в по-голяма степен в Партийното председателство бъдат представени провинциалните организации и фундамента на цялата ни партия, вместо при всеки повод да стават тия борби на таралежи и окопни войни на фракцията на Бундестага в националните медии.

Въпрос: Г-н Рамелоу, Гезине Льоч, преди изборите Гезине Льоч се погрижи за един дебат около комунизма за авторитет. А Клаус Ернст непрекъснато предизвиква челни заглавия около неговия плейбойски жизнен стил, поради неговите доходи и споменаваните поведения в провинциалната организация на Бавария. Та значи Вие продължавате да изхождате оттова, че правилните хора стоят на върха Ви?

РАМЕЛОУ: Значи аз във Вашето собствено радио веднъж имах интензивна дискусия с госпожа Льоч на тема статията й за комунизма. Нея очевидно никой не беше я чел, а се внушава просто етикета „Комунизъм”, просто затова, че той стои в заглавието. Останала част от текста очевидно не е интересна за журналистите. Представени сме като една весела партия – седим си в Поршето и пътуваме към комунизма и отвреме-навреме решаваме по някоя домашна работа за това общество: Как да се справим с губещите в обществото, какви отговори да дадем за продължаващата безработица, какво да правим с логиката на ХАРЦ-IV? Това са темите, които посочват пътя ни като общогерманска партия, за които ние трябва да се грижим и аз намирам, че г-жа Льоч и г-н Ернст се грижат за това и че ние заедно с всички парламентаристи и организации на партията трябва д апродължим сега по този път. За нас самите ние имаме една задача: Ние трябва да доведем докрай дебата за нашата партийна програма, ние чисто трябва да проведем Ерфуртския партиен конгрес през октомври, ние се нуждаем от програма, която да бъде почувствана от всички партийни членове – на такъв етап се намираме ние сега.

Въпрос: И трябва може би да се разделите с представата, че ще можете да се разгърнете в западните провинции, така ли?

РАМЕЛОУ: Не, ние пристигнахме на Запада. Ние сме налице в 13 от 16-те провинциални парламенти. Така че извинете, но ще Ви предложа просто да хвърлите поглед за сравнение с правителствената Св.ДП, която тъкмо се готви най-после за прощаване. Точно тя тъкмо шеше изхвърлена от много провинциални парламенти!

Хекман: Това също ще го направим интензивно в рамките на това предаване, но ние искаме естествено да надникнем и в позициите и ситуацията на ЛЕВИЦАТА.

РАМЕЛОУ: Аз пък имам чувството, че Вие искате само да научите за мене нещо за партийното ръководство и за двойния връх, дали съм на мнение, че ние сега ще проведем дебат по персонала и в такъв случай трябва да Ви разочаровам. Дебатът по пресонала напълно се срути. ...............

 Въпрос: Г-н Рамелоу, ръководителят на фракцията на ЛЕВИЦАТА в провинция Саар, Оскар Лафонтен, отново се обажда озздравял. Някои партийни стратези понастоящем спекулират с едно завръщане на Лафонтен. Не е ли време да го върнете обратно?

РАМЕЛОУ: Изобщо не ми е липсвало, че той бил някъде си. Аз научих, че преди време бил лекуван и че се чувствал добре. По това мога да кажа само: „дано, дано, дано!” Но той е точно като фракционната председателка в Бундестага и е добре дошъл във Висшия партиен съвет като съветник и гост. Така че не разбирам изобщо, къде той би могъл да се върне, тъй като нямам усещането, че е заминавал.

Въпрос: А бихте ли пожелали тогава на себе си една по-силна роля?

РАМЕЛОУ: Не разбирам Вашия въпрос. Той е там, той е представен навсякъде в изборните борби, каква още по-силна роля би трябвало да има той, от тази която има в Конференцията н афракционните председатели ... Той е един уникат кто политик и може много прецизно да изяснява всички въпроси на световната икономика и финансовата политика и в този случай ние имаме един силен съветник.

Хекман: Фракционният шеф на Левите в Тюрингия, Бодо Рамелоу, беше наживо в Дойчландфунк. Г-н Рамелоу, благодаря Ви за интервюто.

РАМЕЛОУ: Моля, с удоволствие!

 



Тагове:   deutsche-linke,


Гласувай:
0



1. анонимен - LfBWCHfDz
25.05.2011 14:22
THX that's a great ansewr!
цитирай
2. анонимен - mCqFVOKUzFfHVyoEtd
25.05.2011 20:02
That's way the bestest ansewr so far!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: iliaganchev
Категория: Политика
Прочетен: 5331404
Постинги: 4999
Коментари: 877
Гласове: 1356
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930