Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.03.2011 12:19 - За ситуацията в БСП и за изборите – позицията на А. Лилов
Автор: iliaganchev Категория: Политика   
Прочетен: 847 Коментари: 2 Гласове:
0



За ситуацията в БСП и за изборите позицията на А. Лилов

Тази позиция е изразена пред дискусионния клуб „Възраждане” и е публикувана днес в analitichen.pogled.info/news/19251/Za-situatsiya-v-BSP-i-za-izborite

Съществени според мене са следните две негови мисли:

1. „Какво означава нова лява политика? Това означава критика както на дясното управление, така и на капитализма, който поражда този тип управление. Това означава да отстояваме, както подчертах, интересите на хората на труда. Това означава да поемем - и аз много държа на това, за което сега говоря - конкретни социални предложения, не само словесно да казваме, че сме социална партия. Да поемем конкретни предложения. Аз смятам, че ние бихме могли още на тези избори, независимо че не са парламентарни, да обявим какво ще направим, когато получим доверието на българския избирател.”

2. „Аз например смятам, че БСП няма да сгреши, ако поеме ангажимента, че ако получи доверие на едни следващи парламентарни избори, ще размрази незабавно замразяването на заплатите, незабавно ще размрази замразяването на пенсиите. Такъв ангажимент може да бъде поет от БСП без колебание. Може да се помисли и за други ангажименти, но БСП трябва да се научи да говори конкретно и да изпълнява това, което говори. Това двуезичие - до изборите, на изборите и след изборите, трябва да бъде премахнато. В основата на недоверието към нас е именно това двуезичие.”

 

Мисъл 1 е несъмнено правилна, но липсват конкретни задълбочени виждания по въпроса.

Мисъл 2 (за ангажиментите) е обтекаема и предварително лъжовна,  популистична - тя не предлага нищо за справяне с капитализма на този етап , в смисъл на облекчаване на въздействието му върху състоянието на хората на наемния труд и социалните проблеми ... Това, което споменава Лилов, не засяга корените на проблема - къде са парите - и е много удобно за капиталистите от самото БСП, но не и за хората, които не биха се хванали на такава словесна въдица за пореден път!

Не – така не става! Първо спешен конгрес, отстраняване на сегашното ръководство, което очевидно не е социалистическо, приемане на нови програмни принципи по отношение на проблемите „Труд-Капитал” и на тази основа явяване на избори.

В противен случай, както е казал великият българин: „И сега си имаме султан!!!”



Тагове:   автентичност,


Гласувай:
0



1. анонимен - По повод коментара към изказването на Лилов
02.03.2011 23:49
Винаги съм се очудвал на това как мастити политици не познават манталитета и народопсихологията насобствения синарод. Българският народ генетически есвързан със социалното . Ето защо на избори излизат 30% . Той, народа, в лицето на тази БСП не припознава своята партия . Не може двадесет години да налагаш или да съдействаш активно за установяване на капитализъм от най-див вид и да искаш точно този народ да те следва и да го мамиш с такъв плитък популизъм като предложенията на Лилов . Действително са необходими дълбоки корекции в линията на Партията .
цитирай
2. iliaganchev - Да!
05.03.2011 10:54
Моето обяснение за Лилов е това, че е философ израснал по времето на тоталитарния комунизъм с неясни икономически виждания. И днес смятам, че е най-големият жив български политически философ, но мисля, че времето и събитията са го изпреварили значително. Ако това не е така, значи има нещо фалшиво с морала си .... което би било жалко!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: iliaganchev
Категория: Политика
Прочетен: 5262734
Постинги: 4968
Коментари: 877
Гласове: 1345
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031