Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.01.2011 12:39 - Учените се разотидоха от срещата с Игнатов - не ще медии
Автор: iliaganchev Категория: Политика   
Прочетен: 337 Коментари: 0 Гласове:
0



Учените се разотидоха от срещата с Игнатов - не ще медии

24-ти Януари 2011, 12:00

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=753107

Един по един академиците и член-кореспондентите на БАН започнаха да напускат работната среща с министъра на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов която той организира, съобщи БГНЕС.

Това трябваше да е втората по ред среща между министъра и академиците от БАН, на която те да обсъдят темата за успешното развитие на институцията.

Учените обаче останаха разочаровани, след като министърът им се скарал, че настояват медиите да присъстват на срещата. Художникът акад. Румен Скорчев отбеляза, че ако не присъстват медиите, това събиране ще започне да прилича на някакъв заговор. „А този разговор, който ние очакваме, е един жест от наша страна спрямо министъра. Ние нищо особено няма да научим от него, защото той не е запознат с нашите проблеми, той е лектор в един университет, видимо образован човек, с евентуално бъдеще на учен. Но той изглежда, че не познава стойностите в тази академия", каза той. Акад. Скорчев определи отношението му като на човек, който кани гости, а при идването им ги принуждава да си събуват обувките и да казва "кой къде да сяда".

„Аз поне съм човек с опазено достойнство и не мога да понеса такова отношение от човек, с когото трудно бих разговарял, където и да е на маса, в което и да е кафене, нямам теми", добави Скорчев.

Той подчерта, че академиците и член-кореспондентите на БАН са състав от творци и учени, всеки от които е уникален в своята област. Скорчев призова медиите да защитят българската култура и наука. Големият художник изрази възмущението си от това, че министърът е принуждавал председателя на БАН да го чака половин час за среща и въпреки това тя не се е провела. „Мога да ви кажа, че и в най-мрачните години на тоталитарност безпардонният Червенков приемаше при всички случаи председателя на БАН, камо ли някакъв министър да не го приеме. Така, че това е нечувано в нашата история", заяви той, учудвайки се на страха и очакванията на своите колеги, които за няколко минути се поколебаха дали да напуснат.

Акад. Скорчев смята, че Игнатов не допуска журналистите до срещата, защото ще разберат истината - че никога не е имало никога диалог.

„Академиците, като настояват за открита среща - да ме поканят. Аз съм ги поканил, защото ние трябва да дописваме стратегията. Ако има журналисти, те ще говорят декларативно, а ние имаме нужда от консултативен мислещ орган", защити се Сергей Игнатов.

Министърът на образованието получи покана да присъства на съвещанието на академиците и член-кореспондентите, но не отиде в края на декември. „Те трябва да ме поканят тогава, когато аз съм свободен. За голямо съжаление, като министър имам много други задължения, виждате ли - ваканции, 2700 училища, академиците са една малка част от цялата система", каза още той.

По думите на чл. кор. професор Димитър Бучков, бивш ректор на Технически университет София и създател на Националната агенция за оценяване и акредитация (НАОА), подчерта, че законът, внесен от Румен Стоилов трябва да се оттегли, защото с него на практика се ликвидира БАН.

Освен това с предприетите стъпки за рязко ограничаване на бюджета на академията тя ще се закрие, както се случва с фирмите, когато изпаднат във финансова несъстоятелност.

„Министърът се държи, хайде да не казвам по-силна дума, като началник. Той ни е началник", иронично заключи чл. кор. Бучков.

 



Тагове:   демокрация,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: iliaganchev
Категория: Политика
Прочетен: 5329734
Постинги: 4999
Коментари: 877
Гласове: 1356
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930