Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.11.2010 09:08 - Понятията ТЕРОРИЗЪМ и РЕВОЛЮЦИЯ
Автор: iliaganchev Категория: Политика   
Прочетен: 1650 Коментари: 0 Гласове:
0



Понятията ТЕРОРИЗЪМ и РЕВОЛЮЦИЯ

(корупцията на словото е основа за корупцията в обществото!)

Понятията тероризъм и революция често се объркват, а обикновено се манипулират. Зависи от това, кой ги използва. Поради това те никога няма да бъдат дефинирани еднозначно.

„Тероризъм” – под „тероризъм” (от латинската дума „терор” = страх, ужас) се разбират насилие и насилствени действия (напр. отвличания, атентати, взривявания и т.н.) срещу даден политически ред, с цел да се предизвика политическа промяна.

Терорът служи като средство за натиск и цели да предизвика преди всичко несигурност и ужас или симпатия и готовност за подкрепа. Тероризмът не е военна стратегия, а по-скоро стратегия за комуникация. Вярно е, че терористите се стремят към промени на съществуващия обществен ред, но те не нападат с цел завладяване на пространство, а искат да завладеят мисленето и по този начин да предизвикат процеси на промяна. Лица и групи, които извършват удари („терористи”, „терористични групи”), често се наричат събирателно „тероризъм”, примерно „международният тероризъм”. Понятието „държавен тероризъм” обозначава държавно организирани или държавно поощрявани актове на насилие, които не почиват върху законова основа.

         НЯКОЙ ОТ ВАС МОЖЕ ЛИ ДА ДАДЕ ПРИМЕРИ ЗА ДЪРЖАВЕН ТЕРОРИЗЪМ?

         „Революция” – понятието „революция” е въведено през 15 век като термин в астрономията (от латинската дума „революцио” = преобръщане, завъртане). По късно под революция се разбира „внезапна промяна”. Сегашното понятие „революция” е установено през 18 век под влияние на френската революция, сложила началото на края на феодализма и ускорила установяването на капитализма. (Противното понятие е „еволюция”, бавната промяна, бавното развитие.

Всеки, който насилствено е установил капитализма, като е отрязал някоя и друга глава на „феодален старец”, е „революционер”, а всеки, който иска да отстрани капитализма, е „терорист”.

Революциите се делят на „велики” и „обикновени” – зависи кой ги определя и как ги записва в историята. Така например английската революция през 1688 е „славна”, френската революция през 1789 е „велика”, руската революция през 1917 за извършителите й е „велика”, а за противниците й „преврат”. Едни революции успяват веднага или по-късно, а други отначало успяват, а после се провалят.

 

Освен политически революции има и други видове:

„индустриалната революция” на прехода от 18 към 19 век,

„сексуалната революция” (тя кога беше и кой я предизвика, забравих!)

 

Как се прави революция?

Революцията тотално променя съществуващия държавен ред обикновено чрез насилие и почти винаги въвежда нова политическа система и личностна промяна на владетелите на правовия ред и останалите съставки на държавното управление. Решаващото е това, че промените се извършват извън предвидените от старата система правни норми, т.е. според определението на старите норми тя е „незаконна” и вместо да почива на закони, се опира на политическото и военно съотношение на силите.

Революцията може да изхожда от малки групи, но нейният успех зависи от настроенията на населението. Настроенията могат да бъдат изразени чрез народни референдуми, решенията на парламентарни институции, масови демонстрации, масови стачки, прилагане на насилие, но също и чрез липсата на политическа съпротива срещу революционерите. Възможно е носителите на стария ред да са се отказали вече от съпротива и в такъв случай революцията да изпълва един политиески вакуум на властта. КРАЯТ НА РЕВОЛЮЦИЯТА ИДВА ЕДВА С ПРИКЛЮЧВАНЕ НА ПРОМЯНАТА ИЛИ СТАБИЛИЗИРАНЕТО НА ВЛАСТТА.



Тагове:   революция,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: iliaganchev
Категория: Политика
Прочетен: 5262716
Постинги: 4968
Коментари: 877
Гласове: 1345
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031