Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.06.2010 08:37 - Вижданията на Александър Лилов за БСП през 2006
Автор: iliaganchev Категория: Политика   
Прочетен: 933 Коментари: 0 Гласове:
0



Вижданията на Александър Лилов за БСП през 2006

Лявото крило в БСП ще бъде коректив на политиката на партията

12 август 2006 – агенция Фокус

Политикът и философ Александър Лилов, член на Висшия съвет на БСП коментира пред Агенция “Фокус” създаването на ново ляво крило в партията и ситуацията в страната преди президентските избори

Фокус: Г-н Лилов, вие бяхте сред участниците в конференцията, посветена на проблемите и перспективите пред БСП, на която бе обявена необходимостта от създаване на ляво крило в партията. По какво ще се отличава лявото крило в БСП от самата партия?
Александър Лилов: Това ляво крило се създава като коректив на политиката на партията и като източник за създаване на една перспективна и конкретна лява политика, която ще отговаря на интересите, които представлява БСП. Естествено когато дойде на власт в управлението на държавата, БСП работи за обществото и всички български граждани. Но тя никога не трябва да забравя, че представлява определени среди. Затова се създават партиите, които влизат в парламента и представляват конкретни пластове на обществото. Нашата партия вече115 години представлява труда. Представлява наемния труд, свободния труд на интелигенцията, на специалистите, представлява средната класа, която надявам се да бъде създадена в България, за да върви тя напред. Ние създаваме лявото крило с две основни насоки на дейност. Едната е - политика за преодоляване на бедността в България. Това е неотложна задача за левите сили. И втората насока е слединдустриалната модернизация на страната. Ако тези два промени не бъдат осъществени ние не можем за говорим за бъдеще на България.
Фокус: Може ли създаването на ляво крило в БСП да бъде тълкувано като поява на опозиция в партията?
Александър Лилов: Зависи какво съдържание влагате в това понятие. Ако влагате конструктивно съдържание – да, разбира се. Ние се отнасяме към сегашното ръководство, и по-специално към сегашното правителство, както е записано и в нашия манифест с позиция, която може да се изрази с две думи: подкрепа и критика. Ние го подкрепяме в онези негови действия, които изразяват лявата политика на БСП и остро го критикуваме там, където то отстъпва от левите цели, от левите социални позиции на избирателите на партията.
Фокус: Възможно ли е лявото крило да стане самостоятелна партия и при какви условия би се случило това?
Александър Лилов: Надявам се да бъде запазено единството на партията, но на лява основа. Ако продължи разминаването между ръководството на партията и самата партия, това няма да бъде добре за БСП. Сега в този момент за нас не стои въпросът за разцепление на БСП. Вече 17 години ние успяваме да запазим единството на партията, да го укрепваме, да консолидираме партията , за да изпълнява своята роля, така че засега за нас този въпрос не е актуален.
Фокус: Инициаторите на лявото крило в БСП заявиха, че застават зад кандидатурата на Георги Първанов в предстоящите президентски избори. Какви са общите Ви впечатления от подготовката на изборите?
Александър Лилов: Да, лявото крило категорично застава зад кандидатурата на Георги Първанов, с допълнението, че БСП трябва да формулира много ясно своите искания, и своите очаквания от втория мандат на президента. Що се касае до президентските избори, аз изразявам една тревога , че в досегашната подготовка на президентските избори не се очертава една сериозна листа от кандидати, които биха били значително по-добри, по-нови, по-силни в използването на президентската институция за изграждането на една модерна България. Засега поради кризата в десницата не се вижда един сериозен опонент в предстоящите избори. Още не ясна позицията на центъра. Не е ясно дали Бойко Борисов ще се кандидатира. Не е ясно дали НДСВ ще излезе със свой кандидат. Това, което засега мога за констатирам, е че подготовката на президентските избори не отговаря на високите цели, които има президентската институция в създаването на една модерна България.
Фокус: ВМРО обявиха, че възнамеряват ако Бойко Борисов не се кандидатира за президент, да издигнат като номинация своя лидер Красимир Каракачанов. Какво е отношението ви към една такава номинация?
Александър Лилов: Всички партии имат това право и се надявам те да го реализират. Дали ще издигнат свой кандидат, или ще подкрепят друг е въпрос на преценка. Приемам за напълно нормално издигането на кандидатурата на Красимир Каракачанов и му желая успех.
Фокус: Наскоро ген. Любен Петров учреди Национално патриотично обединение. При представянето на формацията той заяви, че ръководството на БСП използва авторитарен подход при вземането на решения. Как приемате тези твърдения?
Александър Лилов: Ген. Любен Петров е известен и доказан български военен и обществен политик. Аз вярвам в неговата честност, вярвам в думите, които казва.Но не съм сигурен, че постъпва добре. Много е удобно, когато не подкрепяш едно или друго решение на партията, да я напуснеш. Но ако в БСП, която е на 115 години са постъпвали по този начин, тя няма да съществува дълго на българската политическа сцена. Моето мнение е, че по-добре постъпват онези дейци и членове на партията, които се консолидират вътре в нея, за да променят нейната политика, нейните позиции и нейните действия.

 



Тагове:   БСП,   социализъм,   Левица,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: iliaganchev
Категория: Политика
Прочетен: 5318432
Постинги: 4998
Коментари: 877
Гласове: 1356
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930