Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.05.2010 12:32 - БСП е с шанс да възстанови влиянието си?
Автор: iliaganchev Категория: Политика   
Прочетен: 941 Коментари: 2 Гласове:
0



БСП е с шанс да възстанови влиянието си?

Интервюто на Живко Георгиев в mediapool.bg : Един бъдещ проект около Първанов най-вероятно ще e от типа „национално спасение”  от 25 Май 2010,

което ДУМА препечата със съкращения, но под приятното заглавие:

БСП е с шанс да възстанови влиянието си?

Това интервю доказва по-скоро обратното на заглавието, а именно, че БСП няма никакъв шанс да възстанови влиянието си.

В тази посока говорят следните мисли от обърканото интервю с много уговорки:

1. „... засега няма убедителна алтернатива на ГЕРБ и на Бойко Борисов.” – ФОРМУЛИРАЙ, КАКВА Е УБЕДИТЕЛНАТА АЛТЕРНАТИВА !

2. „...атаките на новите управляващи спрямо тройната коалиция безспорно повлияха крайно негативно върху БСП, която така и не успя да намери адекватен начин на противодействие. Друг е и въпросът дали изобщо е имало решение на тази задача.

За съжаление, в левицата продължават тези вътрешни проблеми, особено на равнище елит.” – СЛЕДОВАТЕЛНО ПАРТИЙНАТА ПРОГРАМА Е ЛЪЖА ИЛИ НИКОЙ НЕ СЕ ИНТЕРЕСУВА ОТ НЕЯ – ТАМ НЕ СЕ КАЗВА, ЧЕ БСП Е ЕЛИТАРНА, А ДЕМОКРАТИЧНА И НАРОДНА!

3. „ ... Ако има някаква консолидация, то тя е на електорално равнище.” – ОЩЕ НЕ СЪМ ЧУЛ ЗА ТАКАВА!!! И ОСВЕН ТОВА МНОГО МИ Е ИНТЕРСНО РАЗДЕЛЕНИЕТО НА ЖИВКО ЗА БСП – 2 РАВНИЩА: ЕЛИТ И ЕЛЕКТОРАТ – ТОЕСТ ПАТРИЦИИ И ПЛЕБЕИ. ЧУДЯ СЕ САМО ДАЛИ ТЕЗИ „ПЛЕБЕИ” ЩЕ ПРОДЪЛЖАВАТ ДА СЕ ДЪРЖАТ КАТО ОВЦЕ ИЛИ МАЛОУМНИЦИ?!

4. „ Не се случи и декларираното на няколко партийни форуми обновяване – нито в идейно, нито в структурно, нито в персонално отношение. Това и ще бъде основна бариера пред нейното по-пълноценно опозиционно битие.” – Е, ТО ДОКАТО СЕ СЛУЧИ. ОТ НЕБЕТО ЩЕ ЗАВАЛЯТ КАТМИ И НАСЕЛЕНИЕТО НЯМА ДА ИМА НУЖДА ОТ БСП!

5. „Как го виждате този проект? (на Първанов) - Очевидно е, че докато Първанов е президент, този проект не може да се случи. Докато след 2011 г. тази алтернативна формация – дали ще е гражданско движение или партия, ще я има.” – ТЪРПЕТЕ И ЩЕ СИ СПАСИТЕ ДУШИТЕ!

6. „Къде е БСП в тази конфигурация? - БСП все още има шанс да възстанови влиянието си. Не виждам сюжет, при който тя напуска политическата сцена и я спохожда съдба от типа на СДС. Разковничето обаче е в това какво ново ще се появи. – САМОЗАЛЪГАЛКИ!

Първо, безспорно зависи как ще се развият вътрешните й проблеми, а засега няма никаква яснота. В БСП на равнище елит има силни настроения срещу Сергей Станишев. От друга страна е очевидно, че противниците му са нееднородни и нямат свой ясен проект. Атаката идва от доста различни изходни позиции. Не съм засякъл и убедителна лидерска алтернатива. Възможно е да има някакво споразумение между различните групи и виждания и да се стигне до разплитане на възела в една или друга посока, но честно казано, не го виждам в скоро време. Очевидно е, че и проектът "Дончева“ нищо няма да направи.”

7. „Ако успеят, все едно около какво решение - дали около Станишев, или около друг лидер, да се съхранят, съм сигурен, че ще настъпи консолидация и БСП ще може да разчита на едно добро представяне.” – СЪХРАНЯВАНЕ НА ВСЯКА ЦЕНА – БРАВО!

8. „Другата голяма неизвестна е дали ще има нов проект на Първанов. Не виждам сюжет, при който той ще е враждебен на БСП. Ако той е силен проект, се появява нова опция и тя е БСП и новата формация да бъдат в партньорски отношения.” – ПЪРВАНОВ + ОПЦИЯТА БСП?

9. „ Не съм убеден всъщност дали този проект на Първанов ще е ляв. Ние се върнахме в 30-те години на миналия век и винаги, когато има риск от авторитаризъм, се правят по-широки обединения – като антифашистките фронтове.” – А ТАКА, НЯМА ЗНАЧЕНИЕ ДАЛИ СМЕ ЛЕВИ ИЛИ ДРУГИ – ВАЖНО Е ДА СМЕ НА ВЛАСТ!

10. „По всяка вероятност решаващо за един такъв проект е той да бъде по-широко форматен. Вероятно ще е позициониран в ляво-център и би бил по-успешен, ако не доведе до разцепване и омаломощаване на БСП. Самият този нов проект няма полза от това да разцъфти върху БСП. Това обаче е и най-сложната неизвестна. Как да възникне нещо ново, достатъчно значимо, без да разцепи БСП. Но пък и е трудно да се случи, преди самата партия да се консолидира.” – ДАЛИ ЩЕ ЦЪФНЕ ИЗОБЩО?

11. „Трябва се знае, че проблемите в БСП не са свързани само с лидера. Тя има проблем с общественото доверие, с чуваемостта на голяма част от елита. Партията няма проблем с електората си. Той не се е изпарил, къде ще отиде?! Седи в едно безвъздушно пространство и чака.”

- ИНТЕРЕСНА ПОСТАНОВКА – ХЕМ НЯМА ОБЩЕСТВЕНО ДОВЕРИЕ, ХЕМ НЯМА ПРОБЛЕМ С ЕЛЕКТОРАТА СИ – ТОВА ОЗНАЧАВА ЛИ, ЧЕ ЕЛЕКТОРАТЪТ НА БСП, НЕ Е ЧАСТ ОТ ОБЩЕСТВОТО???



Тагове:   БСП,


Гласувай:
0



1. eien - Само не разбрах защо е това заглавие
27.05.2010 12:55
Пак същото...
цитирай
2. анонимен - БСП е с огромен шанс да изчезне
27.05.2010 12:59
БСП продължава да затъва надолу.Опита на Гоце Първанов да я реанимира ще е неуспешен.Докато провалил се политик,като СерГей Станишев е начело на БСП,тази партия ще ерозира и ще се срутва.Това между другото не е само мое мнение.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: iliaganchev
Категория: Политика
Прочетен: 5262943
Постинги: 4968
Коментари: 877
Гласове: 1345
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031