Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.05.2010 14:57 - Този път в. ДУМА съгреши - За Ула Йелпке от германската партия ЛЕВИЦАТА
Автор: iliaganchev Категория: Политика   
Прочетен: 814 Коментари: 0 Гласове:
0



За Ула Йелпке от германската партия ЛЕВИЦАТА

Днес, 21 май 2010, левият вестник ДУМА, който до този момент не написа нищо за състоялия се преди 5 дни втори конгрес на немската партия ЛЕВИЦАТА, реши да публикува кратко есе за тази партия по заглавие  Разединените обединени

с подзаглавие „Германските "леви" призоваха да се спре да се демонизира Щази”.

Трудно ми е да си обясна, това ли беше най-важното за истинската Левица на Германия, възникнала от трудното, но решително обединяване на двата леви потока, от източна Германия – Партията на демократичния социализъм на Оскар Биски и от западна Германия – партията Изборна алтернатива за труд и социална справедливост.

Още първото изречение е подвеждащо: „Прессекретарят по въпросите на външната политика на Лявата партия в Бундестага Ула Йелпке призова да се демонизира ГДР и особено бившата ЩАЗИ ...”

На запитване от пресата вчера ръководството на фракция ЛЕВИЦАТА в Бундестага съобщи, че този поздравителен адрес не е възникнал по тяхно поръчение.

Другарката Йелпке от крилото „антикапиталистическа платформа”, която си е много борбена, се случва и друг път да поставя в затруднение ръководството на ЛЕВИЦАТА със своите самостоятелни изяви. Така тя преди изборите за Бундестаг през 2009 направи изявление за Хамаз и Хизбула и екстремистите в Колумбия, което лесно бе изтълкувано от буржоазната преса като „подкрепа за терористите”. Тогава вместо нея трябваше да отговаря успешният ръководител н ЛЕВИЦАТА в провинция Саксония Бодо Рамелоу, който й възрази в неявен вид по следния начин: „Който подкрепя действията на такива групи, не е разбрал демокрацията.”

Сега е още по-неподходящ момента за такива изяви, когато се водят трудни преговори за съставяне на правителство точно в нейната провинция Северен Рейн-Вестфалия, където благодарение на ЛЕВИЦАТА десните бяха сразени изборно.

Вчера ГСДП и Зелените за първи път проведоха консултации с партия ЛЕВИЦАТА, за да се направи опит за отстраняване от власт на ХДС чрез голяма лява коалиция „Червено-червено-зелено”.

Ула Йелпке, която по-рано беше зелена, а сега е в споменатото крило на ЛЕВИЦАТА, сега поставя своеволно на карта успеха на една дългочаквана в Германия и Европа политическа инициатива.

Използвайки благоприятно този „поднесен” им случай, ХДС и СвДП на Удо Вестервеле обвиниха ГСДП и Зелениет, че търсят разбирателство с една партия от миналото на ГДР.

Социалдемократическата госпожа Крафт от братската на БСП германска партия само това и чакаше! Ако левите преговори се провалят, следва коалиция на ГСДП с ХДС.

Честито! – би казало небезизвестното списание „Шпигел” ...

Следва прикърпената втора част на есето в ДУМА, която започва с неточното твърдение „Германската Лява партия се приема от мнозина като политическа наследница на управлявалата в ГДР ГЕСП ...”

После в есето пише, че начело на партията ЛЕВИЦАТА са Лафонтен и Гизи – така беше до неделя, а от 5 дни насам начело са Гезине Льоч и Клаус Ернст.

Колкото по-точни сме, толкова по-добре за левите идеи и при нас.



Тагове:   бсп,   дума,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: iliaganchev
Категория: Политика
Прочетен: 5305777
Постинги: 4991
Коментари: 877
Гласове: 1355
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930