Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.05.2010 12:04 - Германската ЛЕВИЦА влезе в парламента на Северен Рейн - Вестафлия
Автор: iliaganchev Категория: Политика   
Прочетен: 768 Коментари: 0 Гласове:
0



Германската ЛЕВИЦА влезе в парламента на Северен Рейн - Вестафлия

„Черно-жълтото” пропадна! ХДС загуби 10 %! Зелените се удвоиха!

9 май – ден на победа за немската партия ЛЕВИЦАТА!

(Анализ на лявата изборна победа в най-голямата германска провинция)

 

Малко след затварянето на избирателните секции в провинция Северен Рейн- Вестфалия в 18 ч. две неща се изясниха:

ЛЕВИЦАТА влиза като 5-та партия за пръв път в Дюселдорфския Ландтаг, Черно-Жълтите загубват мнозинството си. Червено-Зелените могат сега да се надяват на фракцията на ЛЕВИЦАТА!

Фиаско за министър-председателя от ХДС Юрген Рютгерс на изборите за провинциален парламент на 15-милионната най-голяма провинция на Германия СРВ:

ХДС-СвДП са получили малко под резултата на ГСДП с председател Ханелоре Крафт. Зелените силно са увеличили представителството си.

По този начин големите партии се надбягват плътно една до друга за властта в СРВ.

Според прогнозите в неделя вечерта по тачи причина може да възникне една голяма коалиция. Заедно с ЛЕВИЦАТА и за ГСДП и Зелените е налице възможност да управляват.

Пред своите привърженици главната кандидатка на ГСДП Ханелоре Крафт заяви, че продължава неизменно да държи на една червено-зелена коалиция.

„Ханелоре Крафт ще бъде министър-председателката. Твърдо съм убеден в това”, каза генералният секретар на ГСДП в провинция СРВ Михаел Грошек в първата си реакция.

Съгласно прогнозите на ТВ-медиите ARD и ZDF след приключване на изборите в 18 ч ХДС се е свлякло на 34 до 34,5 %, което е един от най-слабите резултати за тази братска на ГЕРБ партия от ЕНП. Социалдемократическата шефка на ГСДП в провинцията достига 34,5 до 35 %.

Съуправляващата в Дюселдорф СвДП (партията на външния министър на ФРГ Гидо Вестервеле) с провинциален лидер Андреас Пинкварт със своите 6,5 % е приблизително както по време на изборите през 2005 г., но значително под резултата в провинция СРВ на изборите за Бундестаг през септември 2009 (14,9 %).

Зелените около главната кандидатка Силвия Льорман достигнаха със своите 12,5 % най-добрия си резултат в тази провинция на Германия.

ЗА ПРЪВ ПЪТ ПАРТИЯ ЛЕВИЦАТА ВЛИЗА В ЛАНДТАГА С РЕЗУЛТАТ МЕЖДУ 5,5 И 6 % (НЕЙНИТЕ ПРЕДШЕСТВЕНИЦИ ПДС И ИАТСС ИМАХА НА МИНАЛИТЕ ИЗБОРИ ТУК ОБЩО 3,1 %).

Като резултат се получава следната картина за разпределение на местата в Ландтага:

ХДС – 66 до 68 (през 2005 – 89 депутати);

ГСДП – 66 до 70 (през 2005 – 74 депутати);

СвДП – 13 (пез 2005 – 12);

Зелени – 24 (през 2005 – 12 депутати);

ЛЕВИЦАТА – 12 (през 2005 – 0 депутати).

Чрез изборния резултат Черно-Жълтото и в БУНДЕСРАТА в Берлин (Федералния съвет) няма вече да има мнозинство. (ГОЛЯМАТА ПОБЕДА!).

Управлението на федералната канцлерка Ангела Меркел ще се затрудни: Тя ще бъде принудена на по-силни компромиси с ГСДП и може би и със Зелените – и освен това ще има работа с един укрепнал партньор СвДП.

Канцлерката се нуждае от мнозинство в камарата на провинциите за своите проекти: санирането на бюджета, разтоварването от данъци, здравната реформа, образователната офанзива.

Поради важността на провинция Северен Рейн – Вестфалия вотът имаше силата на малък „Бундестаг-избор” и се счита за първия голям тест за настроенията към избраното през есента на 2009 черно-жълто правителство в Берлин.

Предизборната борба се проведе под знака на дебата за данъците, а в заключителната му фаза доминираше въпросът за кризата в Гърция.

Християндемократите и свободните демократи се плашеха от нежеланието на избирателите за милиардните кредити за Атина. Към това се добавиха и отрицателните впечатления от безбройните афери на ХДС в провинция СРВ и продължителния спор между ХДС и СвДП на федерално равнище.

Особено бе атакуван министър-председателят Рютгерс, след като се разбра, че икономиката е трябвало да плаща за грандомански мероприятия на ХДС!

Една червено-зелена коалиция имаше някога сигнален характер за цялата федерация: Изборната победа на Герхард Шрьодер през 1998 се предшестваше преди 3 години преди това от успеха за ГСДП и Зелените в най-важната федерална провинция. И това ставаше тогава при положение, че червено-зеленото правителство в Дюселдорф от 1995 до 2005 се задъхваше от многобройни конфликти.

През сегашната предизборна борба в СРВ поради очакваното влизане на ЛЕВИЦАТА  в Ландтага и предполаганите неясни резултати за мнозинства вече се дискутираше върху алтернативните възможности за коалиции. Една числово възможна произволна коалиция обаче Зелените и СвДП предварително отхвърляха.

При изборите за Ландтаг през 2005 ХДС беше достигнал 44,8 %, ГСДП имаше 37,1 %, СвДП и Зелените бяха достигнали по 6,2 %. Рютгерс доведе ХДС след 39 години отсъствие на власт в Дюселдорф и предвести с това края на федералното правителство с канцлер Герхард Шрьодер (ГСДП). По онова време той спечели от недоверието на избирателите в провинцията и федерацията към Червено-Зелените.

Този път самият той се налагаше да се изплаши, че ще стане жертва на бюлетината на размисъла!

Приблизително 13,5 милиона граждани бяха призовани да изберат Ландтага на най-населената федерална провинция с най-малко 181 места (окончателният брой на местата зависи от окончателните резултати по двете бюлетини – пропорционалната и мажоритарната).

 

Илия Ганчев, доктор-инженер на Рощокския университет, Варна, 9 май 2010.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: iliaganchev
Категория: Политика
Прочетен: 5261921
Постинги: 4968
Коментари: 877
Гласове: 1345
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031