Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.03.2010 15:29 - Прочетете този материал и ще разберете, какво основно й липсва на БСП!
Автор: iliaganchev Категория: Политика   
Прочетен: 1115 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 16.06.2010 11:14


Прочетете този материал и ще разберете, какво основно й липсва на БСП!

 

Преодоляването на капитализма – главна цел!

14 март 2010 – вестник „Sдchsische Zeitung”

„НЯМА ДА ИЗЧЕЗНА СЪВСЕМ ОТ ЕКРАНА”
* публикувано със съкращения в ДУМА на 24.03.2010 под заглавие: "Главната цел е преодоляване на капитализма"

В това интервю Лафонтен говори за раковото си заболяване, за спора в Левицата и за различията Изток-Запад. Разговорът води Петер Хайман.

 

П.Х.: Г-н Лафонтен, след операцията: Как сте?

Операцията преодолях добре, досега оздравителният процес протича нормално. На определени интервали се извършва контрол, дали още нещо е останало. Първият контролен преглед показа, че всичко е в рамките на нормалното.

П.Х.: В каква степен болестта повлия на живота Ви?

Тежката операция естествено беше един прелом. Сега живея както по-рано, без голямо влошаване.


П.Х.: Как трябва да си представяме Вашата дейност за Лявата партия на федерално политическо ниво, когато през май няма да сте председател на партията?

Ще изпълнявам задълженията си като шеф на фракцията в Саар ...


П.Х.: През  целия мандат ли?

Разбира се. Но ще се включвам на федерално равнище – както и досега – в основните политически дебати. Това се и очаква от мене. Левицата се превърна в необходимия коригиращ фактор в немската политика по-бързо отколкото можехме да очакваме  преди четири години. Сега аз ще се включа в предизборната борба в провинция Севрен рейн-Вестфалия. Естествено след май, когато вече няма да съм председател, няма да участвам така често в заседания и толиова много в задължителни срещи. Но аз искам заедно с Грегор Гизи и новото ръководство да дам своя принос така, че Левицата да продължи да бъде все толкова успешна.


П.Х.: Следователно Вие не искате да се отдръпнете изцяло?

Ако политическата конкуренция очаква, аз съвсем да изчезна от екрана, то тя се заблуждава.


П.Х.: Левицата постигна грандиозен изборен успех . Оттогава обаче тя беше по-скоро завладяна от вътрешнопартийни сблъсъци. Възможно ли е да се провали този ляв проект?

Не вярвам в това! Въпреки прекалените сблъсъци Левицата продължава да има около 11-12 % доверие. Шансовете да влезем в Ландтага на Северен Рейн-Вестфалия, са добри: Левицата продължава да е в настъпление.


П.Х.: В какво е сърцевината на вътрешнопартийните противоречия: Конфликтът Изток-Запад или просто борби между крила?

Подобни сблъсъци във всеки случай са нормални за една млада партия, ако например си спомним за началото на Зелените. Но те са нормални и за старите партии – погледнете само актуалните противоречия в рамките на ХДС, ХСС или също и в Св.ДП. А иначе Левицата би трябвало сега да бъде разглеждана като една нормална партия, която разшири партийния спектър на Федералната република.


П.Х.: Включително и по различията на Изток и Запад ли?

Да. И ние, като  другите партии в Бундестага имаме разлчия в манталитета „Изток-Запад” при нашите членове. Задача на нашите политици на Изток, от бившата ПДС , беше, да се приспособят към партийната система на федералната република. А основаването на ИАТСС (Изборна алтернатива за труд и социална справедливост) имаше като основна цел да се противопоставя на разрушаването на социалната държава. Оттук произтичат различните подходи към политиката. Но по основните цели ние сме единни.


П.Х.: На Изток Левицата е народна партия. Колко е укрепнала тя в западната част? Сигурно л ие влизането й в провинциалния Ландтаг на СР-В.

Най-малкото от респект към избирателките и избирателите ние не можем да бъдем сигурни, че ще влезем в ландтага на СР-В. Но имаме добри изгледи. Само ГСДП все още не знае. Какво иска. Господин Габриел се опитва да продължи стратегията на „разграничаване” от Левицата, което предизвиква съмнения в неговата способност за поитическа ориентация. А г-жа Крафт пък се забавя да каже ясно: ако възникне червено-червено-зелено мнозинство, ще бъде ли готова да стане министър-председателка. За съжаление много неща говорят за това, че Зелените със своята тайна симпатия към ХДС ще образуват правителство с Рютгерс. Ето защо ние казваме: Всеки, който иска промяна в политиката на Сев. Рейн-Вестфалия, трябва да избере ЛЕВИЦАТА. Само една силна Левица ще предотврати да се случи така, че една черно-зелена коалиция в Бундесрата (Съвета на Федерацията) да предизвиква социално разграждане от позицията на „държавно-политическа отговорност”.

П.Х.: Би ли била Вашата провинциална организация в случай на успех изобщо способна за участие в правителството и бихте ли съветвали да се постигне „Червено-Червено-Зелено”?

Да! Празни приказки са твърденията, че Левицата щяла да се откаже от образуването на правителство. Тук, в провинция Саар Зелените бяха купени, в Тюрингия и в Хамбург ГСДП отхвърли създаването на парвителства с Левицата  . И в Сев. Рейн-Вестфалия ГСДП си представя очевидно отново само една колона. Но: последните допитвания показват, че ако иска да има министър-председател , ГСДП не може да мине без нас!


П.Х.: За разлика от планираното, майският партиен конгрес трябва да попълни всички значителни ръководни позици двойно. Дали това е нещо повече от израз само на едни разклатени взаимоотношения?

Не. Това е резултат от схващането, че обединяването на ПДС и ИАТСС ще продължи повече, отколкото ние желаехме. Нещата стоят така: жизненият опит на онези, които са израстнали в бившата ГДР, е различен от този на израстналите в старата Федерална република. Това все пак трябва да се взема под внимание. Но ако погледнем откъм положителната страна, налице е един уникален шанс. Тези, които са живели в бившата ГДР, имат в багажа си грешките на ГЕСП и точно знаят, че тези грешки никога повече не бива да бъдат повтаряни. Те ще се противопоставят на всеки опит да се ограничава вътрешнопартийната демокрация. А тези, които са живели в старата федерална република, са преживели обстоятелствата на разрушаването на социалната държава. И те ще се противопоставят на всеки опит за по-нататъшно разграждане на социалната държава. Опитът от преживяното на двете места определя сегашната политика на ЛЕВИЦАТА.


П.Х.: Необходимо ли е решението на членовете, за да се минимизира рискът от преврат на партийния конгрес?

Аз съм привърженик на решенията на членовете. Ако например ГСДП беше представила пред членовете си въпроса за участията във виойните, за Харц IV или за Програма 2010, то много заблуди щяха да бъдат избегнати, а партията щеше да  бъде днес в много по-добро положение. Тези примери обаче показват, че решенията на членската маса трябва да изясняват водещите политически въпроси. При въпроси по устава това може да е от по-малко значение. Аз обаче съм съвсем сигурвен, че членовете ще одобрят личностния пакет, който беше изработен с посредничеството на Грегор Гизи.

 

П.Х.: Другата седмица Комисията по програмата ще представи проект. Какво Левицата трябва да изясни програмно?

В нашата програма ние трябва да засегнем преди всичко точките, по които се различаваме от другите партии. Ето защо в Програмата ни ще намери място нещо свръхактуално: Как искаме да остстраним продажността в политиката. Даренията от фирми трябва, както във Франция, да бъдат изключени! Частни лица могат да правят дарения за партиите само в ограничен размер на година. Освен това ние като единствена партия ще дадем отговор на това, как може да се предотврати, парламентът в областта на социалното законодателство, на данъчното законодателство, а също и по външната политика да взема решения както в миналите години, т.е. против волята на мнозинството от населението. Ние желаем народното волеизлияние и политическата стачка, които в повечето страни-членки на Европейския съюз са нещо естествено.


П.Х.: Как се отнася Левицата към въпроса за собствеността?

Ние сме за това, собствеността да става притежание на тези, които са я изработили. Ние застъпваме схващането, че собствеността възниква от труда. Това означава конкретно, че нарастването на фирменото имущество в предприятията трябва да става притежание на колективите. Нашата визия за бъдещето на Германия е ОБЩЕСТВО НА СЪТРУДНИЦИТЕ, а не продължаване на сегашния икономически ред, основаващ се върху перманентното отнемане на собственост от работещите. В съответствие с това ние сме за рекомунализация на енергоснабдяването и обобществяване на банковия сектор, поради това че във всички индустриални държави финансовата индустрия определя какво политически да се случва.


П.Х.: По какви въпроси имахте най-често спор?

В проекта няма нито едно конкретно изискване, което да не се е съдържало вече в решенията на партийните конгреси или в другите програми и документи. Става въпрос главно за поставянето на акцентите. Например, дали при създаването на икономическата собственост по-силният акцент да се поставя върху общинската и държавната собстеност или върху дяловото участие на сътрудниците от колектива. Не съществува някакъв модел.


П.Х.: Вашето завръщане предизвика известен малък дебат относно сближаването на Лявата партия с ГСДП. Ще видим ли още нещо такова?

Този въпрос винаги трябва да се разглежда без предубеденост. Единствените действителни критерии за програмата и конкретната политика. Докато ГСДП продължава да гласува за това да бъдат изпращани войници в Афганистан, докато ГСДП защитава Харц IV, докато ГСДП не изхвърли решението за пенсионна възраст 67 в кошчето на историята, дотогава ще има именно толкова тежащи различия, че да не може да се говори за едно действително сближаване. По друг начин стои този въпрос на провинциално ниво. Там са налице силни програмни подобия.


П.Х.: Не е ли една партия вляво от ГСДП може би смислена или даже необходима?

Вижда се, че социалдемократическите и социалистическите партии в Европа се приспособиха към един икономически ред, който се основава на частната икономическа собственост при големите предприятия и финансовия сектор и толкова много към наличната система и основното течение, че е необходим коригиращ фактор структурно отляво. Поради това всички леви партии в Европа, които са си поставили подобна цел, се вглеждат напрегнато към Германия, дали на нас ще ни се отдаде устойчиво да етаблираме една партия отляво на ГСДП в партийната система. За мене лично обаче е много по-важна историята на разцеплението на работническото движение, защото то днес все още е актуално. Либкнехт и Люксембург бяха социалдемократи, което често се забравя. Те се разделиха с ГСДП, поради това, че тя одобри военните кредити. Интересно е, че и днес отново съществува тази разделителна линия. Към всичко това – Люксембург искаше демократичиране на икономиката и укрепване на съветите в предприятията. Днес тази тема отново е актуална. Ето защо ние искаме ОБЩЕСТВО НА СЪТРУДНИЦИТЕ. Ако става въпрос за това да се разберат конфликтите вътре в германските и европейските леви по принцип, все още решаващата изходна гледна точка е анализът върху разделението на работническото движение след Първата световна война.


П.Х.: Последен въпрос: Вие принадлежите към онези, чийто частен живот се следи със съмнителни методи. Ще предприемете ли срещу това съдебни действия?

Това, което досега ми е известно, не е достатъчно за съдебна жалба. Но много се изненадах, когато прочетох, до какви идеи стигат отделни медии и какви неща днес са възможни. След всичките тези шпионирания в стопанските предприятия човек се пита, дали не е необходимо в кръга на депутатите да не се проучва само, дали те са имали агентурна дейност някога наизток, а също така, дали през последните години те не са упражнявали шпионска дейност в икономиката или по поръчка на медиите. По принцип на мене всяка доносническа дейност ми е противна!



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: iliaganchev
Категория: Политика
Прочетен: 5261827
Постинги: 4968
Коментари: 877
Гласове: 1345
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031