Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.03.2010 08:38 - Най-после за ЛЕВИЯ ПРОЕКТ нещо конкретно!!!
Автор: iliaganchev Категория: Политика   
Прочетен: 765 Коментари: 0 Гласове:
0



Най-после за ЛЕВИЯ ПРОЕКТ нещо конкретно

В днешния ДУМА (рубрика НА ФОКУС) Иван Генов е написал чудесна статия:

За левия проект, за лявата перспектива - Иван Генов

 

02 Март 2010

Капитализмът е свят без бъдеще, свят на миналото               

На последните парламентарни избори суверенът гласува срещу досегашните левица и десница, срещу тяхната неспособност да управляват ефективно. Години наред дясното се обезценяваше и разпокъсваше, но колкото и да е парадоксално, то започна да намира убежище и в леви субекти. Криминалната контрареволюция в България по своята същност е едно вече 20-годишно движение надясно, което води страната надолу, а не напред. От 26-о място по качество и стандарт на живот отпреди 1989 година българският гражданин вече отива към 70-о място.

Има ли кой да спре това самоубийствено

свободно падане?
В лицето на ГЕРБ десният проект, така или иначе, бе съживен. Той получи нови импулси, вътрешна и международна легитимност да води страната. Това ли обаче е българският път към храма?
Днес драмата е в лявото, при това не в самите леви идеи, а в някои от техните носители. В криза е не социалистическият идеал, причиняват я отклоненията от него.
Светът плаче за промяна. Глобалната капиталистическа криза сигнализира за необходимостта от нов ляв проект, включително и за Република България. Големият въпрос е какъв тип ляв проект да се предложи на обществото - дали ляв проект от социалдемократически тип, или ляв проект от модерен социалистически тип?
Първият проект се стреми

към капитализъм с "човешко лице"

 към социална капиталистическа държава. Той не предполага борба за радикални обществени промени. Отличава се с ниска степен на политическа енергия и с много приспособявания към съществуващия свят.
Политическа партия "Българската левица" е застъпник на другия тип ляв проект, който преследва радикални социалистически промени. Нашата привързаност към този динамичен и респектиращ проект се базира върху оценката ни за света; идейния ни мироглед; позитивния опит на 45-годишния социалистически период на страната и успехите на други народи в социалистическите преобразувания. И още нещо - зад този дълбоко съзидателен проект стои Европейската лява партия с нейните 35-има членове и наблюдатели. Заедно със скандинавските "зелени" европейските леви имат своя парламентарна фракция в Европейския парламент.
За Българската и Европейската левица капитализмът е свят без бъдеще, свят на миналото: възпроизвежда ежедневно все по-голямо неравенство, все по-привидна свобода и все по-отблъскваща несправедливост в обществото. Той е антисолидарен, милитаристичен, експлоататорски; не консолидира, а разделя обществото, света; не пази, а унищожава природата. Капитализмът не е и не може да бъде последната дума в човешката история. Всеобхватните му кризи говорят за неговата преходност, а не за вечност.
Българската левица възприема промяната на света

движението към равенство и свобода

стремежа към по-голяма справедливост, респекта към природата и нейната защита като вечен императив за всяко разумно човешко същество, за всяко напреднало общество.
Обществата на демократичния социализъм са алтернативата в общественото развитие и голямата социална перспектива на ХХI век. Това е принципната лява посока. Само уредбата без експлоатация и потисничество, без антагонистични конфликти и войни може да е нормална, ефективна и привлекателна. Само чрез обществата на демократичния социализъм могат да се извличат предимствата на глобализиращия се свят в интерес на всички народи и държави, а не само за един или няколко хегемона.
Императивът и алтернативата изискват политика на съпротивление, а не на приспособление към съществуващия свят.

Модерната политическа визия

 се основава върху решителната и безотлагателна борба за един друг - мирен, справедлив, ненасилствен и екологичен, свят. Свят на сигурността  и перспективата, свят за по-добър живот на мнозинството.
В най-общ план автентичният ляв проект включва няколко интегрирани политики:
1. Нова стопанска политика - генерално държавно планиране на приоритетите и насоките, на целите и средствата; смесена икономика, в която държавната, общинската и кооперативната собственост да са поне 50%; приоритет на науката и производството; социалните параметри на икономическата политика да са равностойни на финансовите. Подкрепа за дребния и средния бизнес. Големият дял от принадената стойност да е в ръцете на обществото.
2. Нова социална политика - да бъде в сърцето на всяка държавна политика. Битка с бедността и безработицата. Осигуряване на максимална заетост. Справедлива данъчна политика и политика на доходите - по-високите доходи да имат по-висока данъчна ставка, а най-ниските доходи да растат най-бързо. Пенсионна система за човека. Бюджетно и достъпно здравеопазване и образование.
3. Нова духовна политика - с реални права на творческите съюзи, с мощна държавна подкрепа за културните ни институции. Съхраняване на българската ни идентичност и утвърждаването ни като един от темелите на европейската културна общност и многообразие. Недопускане на медийни картели и монополи.
4. Хармонично отношение към природата - защитата и възпроизводството на околната среда е приоритет над приоритетите. Без здравословно отношение към природата няма решение и на проблемите в обществото. Обоснованата зелена политика е неразделна от общата лява политика.
5. Национална сигурност и достойна външна политика - международната сигурност и златното сечение на българската дипломация се постигат, когато няма български войници в чужбина и военни бази и елементи на ПРО на наша територия. Това НАТО няма бъдеще! Като членове на ЕС следва да отчитаме не само атлантическия вектор, но и разгърнатото сътрудничество с Русия - естествен и традиционен за България партньор. Югоизточна Европа (ЮИЕ) е фокусът на българската външна политика.
Легитимният носител на автентичния ляв проект за коренна промяна в обществото може да е една Обединена левица, една Българска лява коалиция или една Лява социалистическа коалиция, в която всеки участник е равноправен и според възможностите си се включва в доизграждането на проекта и в неговата реализация. Тук няма място за монополисти и мажоритарни претенции.
Антикапитализмът е най-големият общ знаменател за

истинските леви политически сили

в Европа и у нас. Обединената левица по дефиниция е антикапиталистическа.
Очевидно нейната идейна палитра трябва да е достатъчно широка - от реформирани комунистически възгледи, актуални марксистки платформи, съвременни социалистически идеи, леви аграрни и леви социалдемократически позиции до вечните хуманистични идеи, правата на човека, недискриминацията, феминизмът, екологичните норми...
Обединената левица следва да е демократична и мирна, социална и екологична, антирасистка и антифашистка, толерантна и открита мегаполитическа формация, чиято водеща цел е обществото на демократичния социализъм. Такава лява коалиция е съюзник на гражданското общество, част е от новата Европейска левица, от световните мирни и социални движения. Затова колкото е национална, толкова е интернационална. Не сме сами! Нито в Европа, нито в света!
Българската левица е готова изцяло да се ангажира с посочената лява перспектива.

Моят коментар:

Поздравявам както Генов, така и в. ДУМА > Най-после за ЛЕВИЯ ПРОЕКТ нещо конкретно

Иван Генов е написал чудесна статия - ДОБРО ПОСОБИЕ ЗА ПРЕВЪЗПИТАВАНЕ НА СТАНИШЕВ, ОВЧАРОВ, ПЕТКОВ, ДОНЧЕВА и другите 2 групи партръководители (проектанти и успокоители). 

 



Тагове:   политика,   БСП,   Левица,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: iliaganchev
Категория: Политика
Прочетен: 5260752
Постинги: 4968
Коментари: 877
Гласове: 1345
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031