Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.01.2010 15:40 - Три леви проекта заплашват Станишев (ТРУД)
Автор: iliaganchev Категория: Политика   
Прочетен: 734 Коментари: 0 Гласове:
0



едно интересно четиво!!!
ТРУД-2009-01-19-
Три леви проекта заплашват Станишев

 

Две неща набират скорост в БСП - политическата криза и няколко леви проекта. Червените активисти посочват и за двете само един виновник - ръководството на партията.

“Ако до три месеца БСП не се отлепи от дъното, ще станем съучастници в отварянето на място за нов ляв субект.”Дали в столетницата са си давали сметка колко верни ще се окажат тези думи на Румен Петков, казани миналия октомври? Няколко дни преди да изтече “срокът”, “поразяващата уста” на БСП Татяна Дончеваобяви, че се надява още до края на годината новото ляво гражданско движение, което тя подготвя, да е факт (пред БНР, 6 януари 2010 г.).

Социалистката не крие намеренията си, но и други в левицата не спят. Така, докато се ослушва и крои светли планове за бъдещето на БСП, под краката на председателя Сергей Станишев избуяват три нови леви проекта, преминали вече кота нула. “Това са само хипотези - за някакъв ляв ГЕРБ, за които не виждам перспектива”, коментира в неделя соцлидерът евентуалното им създаване.

Колкото и да не вярва, трите проекта: “Дончева”, групата във “Фейсбук” “Солидарна България” и на младите от бившата организация на БСМ (Българска социалистическа младеж), вече са заченати. Но има и още. От година анализаторите говорят, чепрезидентът Георги Първанов можел да стартира собствен граждански проект. Засега обаче той е само лабораторен и не е ясно как ще изглежда.

Успоредно с тези проекти силни фигури в соцпартията като Румен Овчаров и Румен Петковсъщо провеждат активна дейност. Шефът на столичните социалисти обикаля структурите в София и води разговори за бъдещето на столетницата. Осведомени подозират, че Петков може да е един от двигателите на президентския проект, но това щяло да стане, без да напуска партията.

Виртуално тече още един младежки проект с работното заглавие “14 януари”(датата, на която през 2008 г. полицията разпръсна със сила граждански протест). Младите дебатират най-вече по екотеми и правата на гражданите.

Какво прави червеното ръководство?

Вместо да започне да решава проблемите в БСП, най-важната тема, по която занимава обществото и членската си маса, е да защитава бившите червени министри. Последния уикенд соцлидерът се активизира - събра 400 младежи във Варна да обсъждат общинската и финансова политика. Негови критици от БСП запълниха форумите с въпроса “С какъв акъл Станишев събира толкова хора на брега на морето в Гранд хотел “Варна” - един от най-скъпите хотели в България, и то след новината, че БСП ще вземе само 9%, ако изборите са днес” (проучване на МБМД от миналата седмица).

“На платени социологически изследвания не вярваме”, казват червени активисти и се кълнат, че “БСП няма да се разцепи - всички други, не и ние”. “Пихтия цепи ли се?”, отвърна в интервю Дончева.

В левицата бушува. И тайно, и явно социалистите искат промяна. Лидерът Станишев им я обеща. Но ако още се ослушва, някои могат да му вземат инициативата. Кои може да са те?

Прощъпалникът на Дончева

За плановете на Татяна Дончева за нов ляв проект се знае от няколко месеца. Социалистката в момента е трън в очите на най-близкия кръг на лидера Станишев и разбърква наредените след конгреса пасианси. “Харизматична личност е”, признават опонентите й.

“Дончева от няколко месеца броди из страната като Левски и ухажва членската ни маса”, вайкат се на “Позитано” 20. Но все още трудно успяват да я надприказват и да реагират адекватно и бързо на действията й.

В бъдещото гражданско движение ще има място не само за леви, но и за хора от центъра, и за разочаровани десни. На вметването, че участници в него са и лица от тайните служби, Дончева казва: “Няма да допуснем тайните служби да ни превърнат в марионетки.” Макар тя да не разкрива кои са най-близките й авери, в публичното пространство вече се завъртяха имената на двама генерали - Иван Чобанов и Бриго Аспарухов.

Според запознати в проекта участват и политици от НДСВ, хора от Софийската градска организация на червените, известни юристи извън политическите среди. На “Позитано” 20 разказват, че правоверни социалисти от страната си изрязвали интервютата й в медиите и жадно ги четели. Някои не изключват и друг критик на Станишев - Костадин Паскалев- да е в заверата на Дончева. Благоевградският кмет засега отрича. Според него БСП в момента не е двигател на нов ляв проект, но трябва да стане негова съставна част. “Необходими са популярни личности - хора на мисълта, творчеството, спорта, които да организират ляво обединение заедно с БСП като структура”, е мнението на Паскалев.

От кръга на Станишев се мъчат да неглижират популяризирането на бъдещия ляв субект. “Лява алтернатива на България е необходима, но тя е невъзможна без БСП. За това са нужни нови лица с нова визия. Нито г-жа Дончева, нито нейните генни инженери ги имат. Нали тя дойде преди години като част от “гражданското” общество - от икономическия субект “Мултигруп”. Ако иска да прави левия си проект на гърба на БСП, да знае, че няма да стане новият ГЕРБ.” Така коментира Кирил Добревдействията й. Между другото той още миналия ноември се усъмни в оставането й дълго в столетницата.

Форумът “Солидарна България”

Докато близките на Станишев умуват какви хора имат място в БСП, младите атакуват. В световната интернет мрежа “Фейсбук” е създаден форума “Солидарна България”, в който се коментира случващото се в столетницата, обсъждат конкретни теми (вече повече от 200!) и се търси изход от кризата.

Кредото на тази хоризонтално организира група без началници е: “Няма да чуем истината, ако не я изречем сами.”В нея членуват над 330 левомислещи хора. Сред тях има и действащи политици като евродепутата Ивайло Калфин, Янаки Стоилов, Иво Атанасов, Първан Дангов (бивш кмет на Дупница), Татяна Дончева. Идеолози на проекта са Иво Христов- журналист и преводач, Александър Симеонов - бивш служител в отдел “Коалиционна политика” на “Позитано” 20, и икономистката Ваня Григорова.

“Около 80% са членове на БСП, но има и такива, които доскоро се срамуваха да кажат, че са леви - за тях лявото се свързваше само с БСП”, обяснява Христов. В групата има и хора от ДПС, граждански активисти и дори неколцина симпатизанти на ДСБ. Двигател на дискусиите са 15-ина ляво ориентирани журналисти от централните медии и много студенти. Днес “Солидарна България” е единственият активен дискусионен форум вляво.

“Солидарна България” обаче не е само говорилня. Първата й акция в защита на Първан Дангов, който бе заплашен със саморазправа от своите в Дупница, разбуни интернет пространството. Във “Фейсбук” веднага се появиха атаки към членове от Изпълнителното бюро на БСП и стените им бяха засипани с призиви и въпроси - “Свобода за Дангов!”, “Вие с Галеви и мутрите ли сте?” .

Само Янаки Стоилов излезе с позиция срещу саморазправата с Дангов. След акцията Антон Кутев отказал членство в групата и написал във “Фейсбук”: “За много неща сте прави, но с подобни действия се вреди на партията”, разказват от участници във форума.

Нещата в “Солидарна България” са в напреднала фаза - обмислят регистрирането й като неправителствена организация, а желанието на членовете й е да са идеен еталон вляво. От “Солидарна България” са автори на крилатите фрази - “ред-вайлери” (така наричат “неокомсомолците”около Кирил Добрев от сайта RED) и “Позитаник”(алюзия с потъващия “Титаник”).

Младите от БСМ

Третият реален проект, макар и не толкова популярен, е този на младите от БСМ, оглавявани от Георги Николов(една от младежките организации на столетницата). Те вече са регистрирани като неправителствена организация. Твърди се, че може да се присъединят към Татяна Дончева, но това още не е ясно, защото имали желание да се развиват по независим начин. В момента те са трън в очите на соцпартията и най-вече на обединената младежка организация. Хората на Георги Николов успяха да станат член на ECOSY (младежката формация на ПЕС). През лятото те ще организират най-голямото събитие на младите евролеви - фестивалът им ще е у нас.

Какво замисля Георги Първанов?

Вече година се говори, че президентът обмислял свой граждански проект. Нещата все още не са избистрени, но от БСП вече дават различна интерпретация на това. В края на 2008-а Бриго Аспаруховизненадващо обяви, че “БСП има нужда Първанов да се върне”. Генералът не изключи възможността държавният глава да стане пак лидер на столетницата. “Вече 8 г. тя има председател, но не и лидер”, каза още той. Аспарухов участва в срещи, където лансира тезата си, че на БСП й трябва нов лидер и дори лансира името на Татяна Дончева. “Защо партията да не я оглави жена?”, попита той.

Президентът не е отговорил на това предизвикателство, но преди време ясно бе заявил, че никога не би се върнал в БСП. Аспарухов е още по-категоричен, че на БСП й трябва нов конгрес до март-април,на който да бъде избран нов председател. Ако това не стане - “новият ляв проект тръгва”, убеден е червеният генерал.

Зад тезата, че напролет трябва нов висш форум на соцпартията, застават всички участници в левите проекти. Някои подозират, че совалките на главните заподозрени по места всъщност опипват почвата има ли шансове Дончева или друг да оглави партията. Досега обаче нито един не се е изказал, че ще напусне БСП, за да прави нова лява партия.

В столетницата от години има различни идейни течения. “Лявото крило”на Янаки Стоилов и“Открит форум”на Красимир Премянов провеждат много активна дейност вътре в партията. Тази раздробеност в лявото не е от вчера. Което предполага още нови “крила” и “перца”. Това е, защото няма безспорен лидер. “Повечето от младите ясно заявяваме, че не може старата номенклатура да смята, че е единствената левица у нас”, коментират от “Солидарна България”.

Скоро левицата започва в страната серия от дискусии “Накъде вървим?”. Отговорите сигурно няма да задоволят ръководството на БСП. Но е очевидно - вляво вече стана тясно. Кой ще реши да отвори вратата и да промени нещата - предстои да видим.

 




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: iliaganchev
Категория: Политика
Прочетен: 5262492
Постинги: 4968
Коментари: 877
Гласове: 1345
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031