Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.01.2010 15:19 - Програма на автентично-лявата младеж (продължение 1)
Автор: iliaganchev Категория: Политика   
Прочетен: 1521 Коментари: 6 Гласове:
0



Програма на автентично-лявата младеж

 

Тя трябва да започва приблизително по следния начин:

 

Въведение:

„Аз съм убеден, че има само един път, да се освободим от това зло (капитализма), а именно да създадем една социалистическа стопанска система.”  (Albert Einstein, „Why Socialism?“,1949)

 

Ние искаме свят, в който хората да могат да живеят в мир, свободни, здрави и равноправни. Тъй като капитализмът не може да ни даде човешко достойнство, справедливост, неразрушена природа, свобода, демокрация и равноправие – затова ние се сдружихме  в това социалистическо младежко обединение. Наша цел е и ще бъде „да отстраним всички условия, при които Човекът е едно унижено, поробено, изоставено и пренебрегвано същество” (Карл Маркс)

 

1. Кои сме ние

Ние не искаме нищо по-малко от това да променим света!

280 милиона души живеят в глад, а сегашното селско стопанство би могло да изхрани двойно по-голямо население. Много са подобните примери – за нас е ясно: подобна кървава икономическа система трябва да бъде преодоляна.

Ние искаме солидарно стопанство, в едно общество, характеризиращо се с участие на всички при вземане на решенията и свобода и то не в далечното бъдеще, а колкото е възможно по-бързо! Преодоляването на капиталистическите производствени и властови отношения е необходимото условие за това. Ние знаем, че винаги ще има проблеми, ние не вярваме в рай на земята – но ние се стремим към свят, в който всички имат достъп до медицината, храната и образованието – и знаем, че това е възможно! Едно общество без експлоатация, подтисничество и войни! Заслужава си да се домогваме до един достоен за човека живот за всички нас.

Независимо от редица различия в нашите виждания за обществото ние сме за едно свободно безкласово общество след капитализма, расизма и патриархалните отживелици.

 

Многообразие вместо занимания със себе си!

 

Левица, в която различните схващания се противопоставят едно на друго непримиримо, няма бъдеще. Двата прочути окопа „реформа или революция” не представляват за нас никакво противоречие. Ние се борим за една фундаментална смяна на системата – но допускаме и радикални алтернативи тук и сега в конкретния жизнен свят на младите хора. Към него се отнася и една енергична култура на протеста, която се занимава с обществените проблеми, изяснява ги и информира за тях. Така чрез конкретни политически акции трябва да се вдъхва смелост, а обикновената засегнатост да се превръща в офанзивно и съзнателно формулиране на алтернативи.

Ние искаме да използваме трибуната на парламентаризма за борба за един по-справедлив свят, но не си правим илюзии, че там е основното място за реални промени. Обществените промени се извършват главно извън парламентите.

Това се отнася както при прокарване на интересите на капитала, така и за социалните придобивки. Само извънпарламентарното движение може да доведе до реални изменения. Поради това парламентаристите винаги трябва да бъдат свързани със социалните движения, респ. да си сътрудничат с тях, с цел да въздействат на парламентарната сцена за промените. Ние искаме да си сътрудничим критично-солидарно с Лявата партия. Същевременно ние ще критикуваме и ще се борим срещу тенденциите на приспособенчество, от които никой не е застрахован.

Като близък до партията младежки съюз ние сме младежкото обединение на Социалистическата партия и работим като представители на интересите си в партията. Критиката по отношение на партията за нас е така естествена, както и солидарното сътрудничество с нея. Ние работим за една разгъната, широка левица, която действително да притежава силата, необходима за промяна на обществото.

Ние сме част от политическия блок на левите – движение за демокрация и социализъм. Като младежко обединение ние представляваме интересите на младите хора, които симпатизират на тези идеи.

Нашето младежко обединение предоставя в тази насока собствено пространство за обмен на мисли, за действеност, за дебат, за спор и за чувство на жизненост. Заедно ние се борим против капитализма, против патриархалните отживелици, расизма, фашизма и антисемитизма и за постигането на широки демократични и обществени права.

***************************************************

          Нашето младежко обединение представлява платформа, която действа като част от движенията в обществото и като младежки съюз в лявата партия. Като елемент от европейската мрежа от различни обединения, ние искаме да бъдем сила с международно излъчване. Като открита лява организация ние търсим сътрудничество с други подобни организации и работим въз основа на демократичните принципи. В качеството ни на младежки съюз, който се е разделил с класическия партиен младежки модел, ние не сме „ковачница на кадри” и не желаем да бъдем такава.

         Поради това наш принцип е да изграждаме йерархии на всички нива. Ние искаме заедно да бъдем силни и поемаме отговорност един за друг.

         Политическо организиране, което се превръща в „отоплител на течението” или само служи като „трамплин за скок”, считаме за вредно. Организирането вляво за нас не е хоби или някакъв „младежки етап”, а необходимо съпротивление срещу господстващите условия. В тази насока ние се опираме на самоорганизирането по предприятия, училища и университети и на съзнателните действия на организираното мнозинство от населението, насочени към промяна на социалните условия. Банките и монополните концерни, корпорации и икономически групировки трябва да се превърнат в обществена собственост и да се развиват в бъдеще под демократичен контрол и с реалното участие на работещото население в управлението им. Наша цел е развитието към една демократично планирана икономика, в центъра на която не стои печалбата, а потребностите на човека и природата.

         Нашето най-важно организационно равнище са основните групи. Всички стоящи над тях органи и форуми имат задача да осигуряват достъп на тези основни клетки на лявата съпротива и ;явата градивна алтернатива до материали, инфраструктура и политическо образование.

         В нашите групи можем да станем по-силни, а чрез нови групи ще се засилим още повече: Образувайте групи! – това е наше важно схващане.

         Ние ще се опитваме чрез прогресивни културни и политически концепции да бъдем офанзивни (настъпателни) отляво. Нашата борба засяга капитализма и е насочена към едно общество, в което хората най-после да могат самостоятелно да изграждат живота си.

         Колкото е радикална действителността – толкова силна ще е и съпротивата ни!

 

         2. Откъде идваме ние

         Ние сме осветени повлияни от избухването на движението, отнасящо се критично към имперския тип глобализация. То се очертава все по-ясно сле успешните протести против форумите на световния финансов капитал.

Ние сме политизирани от бруталните полицейски репресии на различни места в Европа и по света, подкрепяме демонстрациите и другите протестни действия на наемните работници срещу самозабравящите се представители на едрия индустриален и финансов капитал, стоим на страната на наемните работници, безработните, пенсионерите и всички други граждани и групи, доведени до социална слабост.

         Ние проявяваме разбиране и симпатия към народите, които се борят за реална национална независимост и икономическа справедливост, срещу грабителските тенденции в дейността на глобализационния капитал и неговите правителства.

         Развитието на цялостната политико-икономическа ситуация в България и Европейския съюз след рухването на тоталитарния комунизъм ни убеждава в необходимостта от създаването и укрепването на общ широк социалистически младежки съюз, който, изхождайки от критичните и творчески принципи на научния социализъм, да подпомага последователно и активно лявото движение на наемния труд с цялото  му организационно многообразие в целенасочните действия  за преодоляване на капитализма.

         За нас ЛЯВО е само онова – и всичко онова! -, което води към преодоляване на обществено-икономическата система, генерираща ограбване на труда, военно противопоставяне на народите  и самоунищожаване на човечеството поради съдбоносното унищожаване на природните условия като жизнена среда за бъдещите поколения.

         Ние се отнасяме с уважение към традициите на международното работническо движение, на антифашистката съпротива, на Парижкия май и на Пражката пролет от 1968, както и към еманципационните движения срещу патриархалните окови и отживелици, къ мдвижението за мир и левите екологични инициативи. Всички те са нашата опора и нашите естествени съюзници.

 

         3. Конкретните теми на нашата дейност

 

(ще продължа, ако се окаже необходимо!...)




Гласувай:
0



1. анонимен - Дядо Илия,
16.01.2010 11:58
Доколкото зная добре си изучил иврит,което е пох-
вално,но вероятно още не си изучил Талмуда,което
не е похвално.Така,че вместо да си губиш времето
в реанимиране на разни социалистически безмислици
хвани се и разучи добре бъдещата си настолна книга,
Тамуда,докато дойдат твоите приятели от Израел
и построят и тук една стена на плача.Даже може с нея да опашат границите на нашата Татко-Вина!
Наздраве!
Дядо ти Митю
цитирай
2. iliaganchev - Borisov-Netanyahu
18.01.2010 09:53
С Талмуда се занимава Бойко - Нетаняху му го подари заедно с предложението за намаляване на ДДС
цитирай
3. анонимен - hinmvCTFpinm
24.05.2011 22:39
ThereВ’s a secert about your post. ICTYBTIHTKY
цитирай
4. анонимен - MJnRIryvAqBWiYmWJdu
25.05.2011 13:10
gL6Nds <a href="http://wyorwahgeida.com/">wyorwahgeida</a>
цитирай
5. анонимен - DmtYyFThg
25.05.2011 19:50
PPprjE , [url=http://manhxciodfeu.com/]manhxciodfeu[/url], [link=http://mqkobylscegu.com/]mqkobylscegu[/link], http://apmkbqctysgo.com/
цитирай
6. анонимен - ODZaxnPOawdzaTrNx
25.05.2011 20:48
Posts like this brgihetn up my day. Thanks for taking the time.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: iliaganchev
Категория: Политика
Прочетен: 5259432
Постинги: 4968
Коментари: 877
Гласове: 1345
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031