Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.10.2009 16:47 - За взаимоотношенията между ГСДП и ЛЕВИЦАТА
Автор: iliaganchev Категория: Политика   
Прочетен: 701 Коментари: 0 Гласове:
0



оригиналното заглавие на интервю с ръководител на Немската левица:
"DIE LINKE wird Proteste gegen Sozialabbau unterstьtzen"

Левицата ще покрепя протести срещу премахване на социалните придобивки

 Чрез това интервю отговарям подробно на въпрос, който ми беше зададен от един интелигентен млад човек на 1 октомври в моята тема: Изборите за Бундестаг на 27.09.2009 :

"Има ли шанс Социалдемократите и левицата да започнат да работят заедно или поне да се опитат да договорят някакви общи неща помежду си?"

ето отговорът:

„Черно-жълтата коалиция ще покаже истинското си лице едва след изборите за Ландтаг в провинция СЕВЕРЕН РЕЙН-ВЕСТФАЛИЯ”, декларира парламентарният секретар на фракция ЛЕВИЦАТА в БУНДЕСТАГА
Улрих Маурер на пресконференцията в партийната централа на Левицата – „КАРЛ ЛИБКНЕХТ ХАУС”. До изборите през май 2010 ХДС/ХСС и Св.ДП ще останат неясни. Едва тогава ще заплашат с настъпление срещу социалната осигурителна система или повишаване на ДДС.

Най-важните моменти от декларацията:

„Аз очаквам от гледна точка на познатото благоразумие и рафинираност на госпожа федералната канцлерка, че нищо няма да бъде уговорено от това, което г-н Рютгер счита за вредно за своите изборни резултати в Северен Рейн-Вестфалия. Поради това ние предполагаме, че накрая ще се стигне до компромисни формули с голяма нееднозначност между черните и жълтите. Ние очакваме 2 етапа в политиката на ХДС/ХСС и Св.ДП:

Първият етап до изборите в Сев. Рейн-Вестфалия. Тогава господата сигурно ще се опитат нищо да не правят от онова, което би предизвиквало населението към масови протести и към съответното изборно поведение. Ние изххождаме от това, че едва след изборите в СРВ коалицията ще покаже истинското си лице, например във времето до средата на мандатния период. В момента това се подготвя от спайн-докторите в съответните политико-съветнически центрове. Те ще се опитат да създадат климат за масивно повишаване на данъците. Естествено после в един момент зайчето „ДДС” отново ще бъде магьоснически извадено от шапката. Сега се опитват вече да подготвят почвата за масивни намаления в областта труд и социални дейности. Но както казахме – това се отнася за периода след изборите в СРВ до средата на мандата. Оттам следва – предполагам – най-после да ни представят един коалиционен договор, който ще е толкова неясен, че да позволява да се извършва масирано социално разграждане  с позоваване на този коалиционен договор, но от друга страна така неясен, че хората предварително да могат да бъдат баламосвани докато приключат тези избори.

В изминалите дни ние естествено интензивно се занимавахме с изборния резултат. Той за нас, както знаете, е изключително радващ. За мене лично като пълномощник за Запада на нашата партия е удовлетворяващ, че ние във всички провинции на бившата Федерална република  прескочихме повече от убедително 5 %-бариера, дори в Бавария с 1,5 %. В Баден-Вюртемберг с около 2 %, в Рейн-Пфалц даже още повече. В Рейн-Пфалц между другото има една подробност, която ще ви доверя: политически Саар се разшири включвайки Западен Пфалц. Например в Кайзерслаутен ние достигнахме 17 %. Следователно представите, че там било имало само малки червени островчета, може би скоро ще принадлежи на миналото. Това показват разбира се отделни резултати и в Северен Рейн-Вестфалия. На Изток е ясно, че сме лявата партия.

Ние забелязваме обаче, че на ГСДП й е изключително трудно, да приеме това.

Понастоящем ние приемаме твърде различни сигнали откъм ГСДП. Но с цялата яснота може да се каже: Както ние приехме за Саар, че е възможно да се направи опит за образуване на правителство под ръководството на социал-демократически министър-председател, така естествено очакваме, че ГСДП там, където ние сме народната партия, ще бъде готова, да поеме ролята си на младши партньор. Това се разбира от самосебе си. Представите, че биха могли да се отнасят с нас по установения маниер и че ние там самите ще се унижим и самонамалим – това новото ръководство на ГСДП трябва да разгримира от лицето си.

Изхождайки от резултата за Бундестаг, ние виждаме много добри предпоставки за това, да влезем и в Ландтага на Сев. Рейн-Вестфалия. За размера на това не бих желал да спекулирам. Но ние ще влезем там! Това естествено е от решаващо значение, дали може би още в обозримо бъдеще ще се отдаде да се противопоставим на предстоящия социален удар от страна на черно-жълтите чрез едно съответно предотвратяващо удара мнозинство в Бундесрата.

Ето защо ние най-задълбочено разглеждаме изборите за Ландтаг в Сев. Рейн-Вестфалия като избор от общополитическо значение за Германия и от страна на Партийното председателство на ЛЕВИЦАТА така ще подхождаме към тази задача!

Това има съответни последици за размера, в който ние ще се ангажираме там и ще дадем подкрепата си.

Както казах, ние получаваме от ГСДП много противоречиви сигнали. Поведението на г-н Мачи не само за нас, но и за неговите избиратели е много разочароващо. Аз мисля, че това е поредният самоубиствен удар за ГСДП. Питам се, какво всъщност става там? Мога да си го обясня само с това, че чрез поддържаното състояние на липса на ръководство в рамките на федералната ГСДП такива регинални величия тогава упражняват собствените си игри. Това разбира се не ме изпълва със злорадство. Толкова повече бихме желали, ГСДП да напредне не само със своите персонални проблеми. По-рано винаги си представях, че би трябвало първо да се иясни съдържанието, преди да се изясняват персоналните въпроси. При ГСДП това протича в обратен ред. Този саморегулиращ се стил на подмени на партийното ръководство познавам всъщност само от практиката на Китайската комунистическа партия. Но на това трябва да се противопоставят членовете на ГСДП! Така че, както казах, много са различни сигналите.

От едно интервю на г-н Воверайт пред „Тагесшпигел” в неделя обаче схващам много забележителни изказвания, преди всичко по отношение на конкретиката. Той казва, че бил за премахване на пенсионната възраст на 67 години, както и за корекции в реформите на трудовия пазар. Това е нещо съвсем ново! Досега ние бяхме единствените, които отхвърляхме този нечуван проект „Пенсия след 67”, който изпраща, хора, които и така нямат заетост вече, още 2 години по-късно в ХАРЦ IV. Нищо друго не е „Пенсия след 67”. Досега бяхме сами с нашата позиция, а сега когато Клаус Воверайт също така вижда нещата, това за нас е радващо. Същевременно той предупреди в Тагесшпигел „за съществени промени в Харц-реформите”. Който по-дълго  е плащал осигуряване срещу безработица, трябва да получава по-дълго и съобразени със заплатата пари за безработица. Но това е чисто по Лафонтен! Това ме радва! Ние винаги посочвахме, че ХАРЦ IV е едно гигатско отнемане на собственост, точно от наемните работници в средните им слоеве , които са плащали много години , а после поради тази така наречена реформа относно това, което са плащали, са били измамени. Сега г-н Воверайт го вижда по същия начин. „Освен това би трябвало  - казва той – размерът на признатото имущество да бъде преразгледан” и „Добавките за деца трябва да бъдат повишени”. Но това са позициите на ЛЕВИЦАТА.

В такъв случай мога да кажа само следното:

Ние ще тестваме възможно най-бързо в Германския Бундестаг готовността на ГСДП да участва в подобни политически промени. Разбира се ние няма да прекараме сега половин година в наблюдаване на ГСДП и черно-жълтите, а ние искаме да бъдем инициативни в германския Бундестаг. Тогава ще се види, какви съдържателни способност за промяна са се появили в социалдемократическата фракция в Бундестага!

(продължава)



Тагове:   немска левица,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: iliaganchev
Категория: Политика
Прочетен: 5331721
Постинги: 4999
Коментари: 877
Гласове: 1356
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930