Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.07.2009 12:44 - Какъв е изходът за Лявото движение в България?
Автор: iliaganchev Категория: Политика   
Прочетен: 1120 Коментари: 2 Гласове:
0

Последна промяна: 16.06.2010 10:13


Какъв е изходът за Лявото движение в България?

Der Ausweg fьr die Linke in Bulgarien – 15 Juli 2009 – Ilia Ganchev
(публикувано със съкращения във в. ДУМА-20-07-2009 под заглавие: БЪДЕЩЕ ЗА ЛЯВАТА ПАРТИЯ)

1.

Тежката изборна катастрофа „2009” за БСП показа съвсем отчетливо, че тази партия се е отклонила от правилния и единствено възможен за една лява организация път.

Сега, когато предстои една трудна и важна година  на сериозен сблъсък с все по-засилващата икономическа криза, е особено важно лявото движение да не губи идентификацията си и оттам и ориентацията си.

Основното на първо време за нашите леви партии е да работят  за стабилизиране на наличната в момента многопартийна  система, за да не се наруши макар и несъвършената демокрация и не се стигне до диктаторски похвати от страна на крайно десните. В много от своите компоненти тази система е неидентифицирана, т.е. политически и кономически неясна.

Всяка лява партия, включително и БСП, ако се счита за такава, трябва да изясни и провежда в кризисната обстановка следния кратко формулиран принцип, който е в интерес на хората на наемния труд, пенсионерите, безработните и свободните труженици, които не са експлоататори:

НИЕ НЯМА ДА ПЛАЩАМЕ ЗА ВАШАТА КРИЗА!

С това ние ще се противопоставим на последствията от заливащата ни в разширяващ се размер икономическа криза. Капиталистите и особено финансовите акули ще се опитват в търсенето на изход за себе си егоистично да прехвърлят тежестите на кризата  върху крехкия полюс в сегашното класово общество – обикновените трудови хора.

2.

Естествено, че при сегашното положение , т.е. при този обществено-икономически ред  кризата достига и ще достига чрез падащите курсове на акциите и обезценените финансови книжа също и онези, които досега са били главните ползватели на благата. Но първите, които вече плащат и ще бъдат принуждавани да плащат, ще са наемните работници. Те при първа „необходимост” биват уволнявани . Затова се налага и важният за БСП като лява партия извод: Наемният вид труд трябва да започне  да бъде последователно и разширяващо се преодоляван в максимално възможната степен. Накратко казано: сегашните трудови взаимоотношения, поради това, че са грабителски по отношение на създаваната в трудовия процес собственост, ние ще ги отхвърляме последователно и постепенно и ще се стремим по всички линии и с всички възможни средства  на правовата държава да ги променяме чрез еднопосочно движение, наричано от нас „социализъм”. В това е смисълът на блуждаещата някъде в недообработената и беззъба партийна програма, представена на 47-я конгрес на БСП, недоизяснена мисъл, че цел на БСП било преодоляването на капитализма!

3.

Във връзка с казаното до тук  следва прокарването на няколко конкретни цели, които са толкова ясни и справедливи за хората на наемния труд и всички, които не присвояват в процеса на производство богатство от чужд труд, че самото им издигане  и последователна искрена защита в практическата обществена борба биха предизвикали връщането на доверието към БСП като ясно ориентирана  към техните интереси класова организация. Крайно време е (ако въобще е останало още такова време), БСП да се откаже от неразумното си твърдение, че била партия на целия народ – такова „образувание” няма и засега е невъзможно да има, поради това, че условията на господстващи обществено-икономически отношения не позволяват такова произволно твърдение. То е така смехотворно, както и горделивото твърдение на десните партии като ГЕРБ, СДС-тата и други, че основните им ценности били християнските и затова и те били „народни”. Нищо по-лесно за оборване от това!

         По време на кризата особено са заплашени наемните работници със срочни трудови договори – те обикновено не биват продължавани. Нашето искане трябва да бъде: намаляване до минимум      на срочните договори. Ние искаме пълноценни работни места за безсрочен преиод, така както и работодателите искат високи печалби за необозримо бъдеще и то без прекъсване!

         Други работници страдат от принудително непълен работен ден. Нашето искане е: в случай на скъсен работен ден заплащането да не бъде облагано  или облагането да се заплаща от работодателя. За целта трябва да се подготви съответен проектозакон, да се внесе в парламента и да се води непрекъсната борба за приемането му с всички възможни средства.

         Така работи и се бори една лява партия и само тогава хората не я считат за образувание от мижитурки, за които същинският интерес е преди всичко личният!

4.

В период на очертаваща се продължителна криза настояваме не само да има „подаръци” от държавата за финансовите институции, но и заделяне на средства за подкрепа на безработните, като се удължи рационално времето за получаване на помощите за безработни. Срокът за тези помощи трябва да бъде пропорционален  на трудовия стаж на съответното лице. За всяка отработена преди момента на безработицата година работникът трябва да получава помощ за един месец, т.е. който е работил 20 години, трябва да получава помощ в течение на 20 месеца от времето , през което е безработен. Несправедливо е, когато си работил само една година, да получаваш помощ за същото време, за което и работилият примерно 10 години.

5.

Лявата партия трябва ежедневно и непрекъснато да посочва и доказва обстоятелството, че главният разрушител на демокрацията в съвременния имперски-глобализиран свят, включително и в нашата страна, е безконтролно господстващият финансов Капитал и създавания от него ред на социална анархия и кризи, наричан „финансово-упражняван капитализъм”, а от самите финансови акули и техните политически представители – „прогресивно глобализирано общество на благоденствието”! Каква измама – каква манипулация!

         В безогледното си нахалство  и нестихващ грабителски стремеж финансовият капитал и неговите представители в Европарламента, националните парламенти и правителствата, както и в извънпарламентарните партии, структури и групировки считат и прокарват една определена линия – загубите по време на кризата да се „социализират”,  а печалбите да продължават да бъдат приватизирани. Това в лесно различим прав текст звучи така: „Загубите платете вие, обикновени трудови хора, защото вие сте глупави и мързеливи, а печалбите са за нас, защото ние сме интелигентни, трудолюбиви и ... успели!”

         Такова е положението в САЩ и в Европа – такова ще го виждаме и чувстваме ежедневно и все по-често и у нас, разбира се с участието на всички десни политици, независимо с каква ризка са облечени – „синя”, „червена”, „трибагрена” или „на гербери”!

         Точно в този пункт минава и разделителната, идентификационната линия между едно обновено българско ляво движение, включващо не само една партия с ляв уклон- от една страна и другите, десните политици и техните олигарси – от друга страна.

6.

БСП притежава само един единствен шанс да оживее и се развива неотклонно към успех, а именно:

         Да се превърне необратимо в едно движение на демократичното обновление, което да подготви компетентно и в полза на оромното мнозинство от обществото, което да се научи да се противопоставя ефективно на замислите и действията на разгръщащия се финансов капитализъм, водещи до разрушаване на демокрацията.

         Това е изключително трудна задача или по-точно комплекс от задачи и при неговото решаване една толкова желаеща да се нарича ”лява партия” не трябва да се държи сектантски и тесногръдо, а, поучавайки се от собствените си грешки, пропуски и престъпления на свои ръководства в течение на вече 90 години, да търси общите интереси на всеки етап от тази борба с широки обществени слоеве и движения  и особено тясно да взаимодейства със синдикалните организации от нов тип, чиито ръководители застават последователно на страната на наемните работници.

7.  

         В общественото си поведение лявата партия трябва да бъде в състояние и да умее на първо място да преодолява заливащата населението медийна манипулация от страна на Капитала, да работи за повишаване на самосъзнанието на наемните работници и свободните труженици, които не са експлоататори - и двете категории – своеобразни жертви на едрия капитал, като осъществява това въз основа на задълбочени и недвусмислени политико-икономически знания. Така това актуално мнозинство на обшеството ще постигне стабилно съзнание за своите истински интереси и ще се научи да се бори неотклонно за тези интереси, т.е. да се домогва до икономическата си свобода и човешкото си достойнство!

         Основната задача на Капитала пък, както винаги и досега ще е обратната – да пречи с всички средства и главно чрез корумпиране на левите лидери, това да се случи.

 

Варна, 15-06-2009
За автора:

Ст.н.с. д-р инж. Илия Ганчев e zащитил докторска дисертация в областта на машинната динамика в Университет Рощок - Германия. Научните му разработки и публикации са в областта на машинната динамика, вибрациите и експерименталните методи за якостен анализ на конструкции и съоръжения.




Гласувай:
0



1. анонимен - LrLvmiwrhGmdfQZ
25.05.2011 17:22
Now I feel suptid. That's cleared it up for me
цитирай
2. анонимен - HDfGZLtA
25.05.2011 20:49
ThatВ’s not just logic. ThatВ’s really sesinble.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: iliaganchev
Категория: Политика
Прочетен: 5259944
Постинги: 4968
Коментари: 877
Гласове: 1345
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031