Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.04.2009 11:01 - Защо да разсъждаваме на тема СОЦИАЛИЗЪМ?
Автор: iliaganchev Категория: Политика   
Прочетен: 940 Коментари: 0 Гласове:
0



Защо да разсъждаваме на тема СОЦИАЛИЗЪМ?

         (великденки разсъждения през 2009)

Защо, след като „комунизмът рухна”?

Защо, след като видяхме, че в повечето бивши социалистически страни ръководствата на управляващите партии се оказаха „мафиотизирани”?

 

На първо място бих отговорил: А защо заради Илия да намразваме Свети Илия?

 

Но ако погледнем по-сериозно и аналитично на съвременната ситуация в България, Европа и света, ще видим достатъчно причини да се замисляме над темата „КАПИТАЛИЗЪМ ИЛИ СОЦИАЛИЗЪМ КАТО ОБЩЕСТВЕН РЕД?”

 

Всеки човек знае, че засега обществото е разделено по най-естествен начин на класи и е далече времето, в което класите евентуално биха изчезнали или класовите материални разделения биха решително намалели.

 

Капиталистическият начин на производство и следователно капиталистическата обществено-икономическа система владее целия свят с малки изключения. Независимо от постиженията на научно-техническата революция, принципите на производствения процес на капитала, описани от Маркс през далечната 1864 година, остават. Остава основния елемент, свързан с характера и реализацията на стоката работна сила. Да напомним, как основоположникът на научния социализъм разглежда тази стока:

·        «В условията на капиталистическия начин на производство работната сила представлява специфична СТОКА. Носител на работната сила представлява собственикът й и той юридически е свободен да се разпорежда с нея. В същото време той не притежава средствата за производство за самостоятелно стопанисване и за получаване на средства за съществуването си е принуден да ПРОДАВА своята работна сила.»

·        «СТОЙНОСТТА на работната сила се определя от разходите за поддържане на живота н анаемния работник и необходимото ниво на работоспособност, от достатъчното му обучение, образование и възпроизводство. Тези разходи значително зависят от нивото на икономическото развитие на дадената страна, природно-климатичните условия, интензивността и сложността на труда, заетостта на жените и децата. Стойността на РАБОТНАТА СИЛА се проявява във формата на ЗАПЛАТА, върху която допълнително оказва влияние ситуацията в икономиката и на пазара на труда. В период на икономически ПОДЕМ и повишена заетост заплатата може съществено да превишава стойността на работната сила, което позволява на работника съществено да подобри своето материално положение. В период на СПАД заплатата може да намалее под стойността на работната сила, което довежда до изразходване на натрупаните преди това запаси и до рязко влошаване на положението на наемните работници.»

·        «ЦЕННОСТТА (полезността) на работната сила КАТО СТОКА представлява способността в процеса на труда (т.е. на използване от капиталиста на купената работна сила) да създава нова СТОЙНОСТ, която обикновено е по-висока от заплащаната на работника стойност. Тази добавка се нарича ПРИНАДЕНА СТОЙНОСТ (добавъчна стойност) (название дадено от Карл Маркс). Именно добавъчната стойност служи за основа на формиране на ПЕЧАЛБАТА.»

·        «Изключение: Работната сила не винаги е СТОКА. Тя може и да принадлежи на човека и да се отнема без еквивалентен обмен (например у роба). Човек може да не притежава юридическата свобода (затворника, детето). Човек може и самостоятелно да работи и да продава после резултатите от труда (занаятчия, художник, фермер, частен предприемач, който не използва наемни работници).»

Както виждаме, великият мислител не е отбелязал в последния посочен тук абзац само една важна категория свободни труженици – тази, която в онези времена не е съществувала – компютърните специалисти, които си работят сами с компютъра, без да експлоатират други хора. Добавете я в скобите на този абзац, където искате – това не променя същността на казаното!

         През 20 век, започвайки с Руската революция от 1917 г , в редица страни от Европа и света бяха проведени социалистически експерименти, при което всички черпиха опит от един протекъл в по-голямата част от реализацията си погрешен експеримент – този, чиято теоретична обосновка и практическа характеристика беше «всепризнатото и всепобеждаващо учение на марксизмо-ленинизма» - съветският модел, започнат от Ленин и Троцки и «довършен» от Сталин и неговите съратници и наследници.

         Такъв беше осъществяваният «социализъм», с всички негови положителни и отрицателни страни, но това не означава, че с това се изчерпва цялата и даже основната мисъл и теория за социализма. В рамките на същия 20 век велики мислители и големи визионери успяваха не само да направят точен «разрез» на обречения на кризи капиталистически обществен ред, който обрича и човечеството на нерадостно бъдеще, което вече чувстваме все по-осезателно. Тези хора със силно аналитично мислене своевременно показаха на Човека и човечеството, какво трябва да се прави и с какво трябва да се внимава, за да не се стигне до крах.

         Двама от тях блестят над всички с написаното от тях: теоретикът на научния социализъм Роза Люксембург и големият теоретик в областта на физиката и общественото съзнание Алберт Айнщайн.

         Те са ни оставили достатъчно мисловни доказателства с голяма практическа стойност в една важна насока на обосновките за сегашната и бъдеща дейност на човечеството, а именно: Да не намразваме и отхвърляме априори научния социализъм (за краткост: социализма) заради извращенията в осъществените социалистически експерименти в Съветския съюз, България, ГДР и другаде по света.

         Тези доказателства и вдъхновение за възраждане на социализма черпим от две техни творения на мисълта и анализа: «Руската революция» (1918) от Р.Люксембург и «Защо социализъм» (1949) от А. Айнщайн.

         От тук трябва да започнем, ако действително ни интересува социализмът като средство и път за преодоляване на злините на капиталистическия обществено-икономически ред, а не като средство за участие във властта под форма на «социалисти» с цел безпринципни коалиции и лично и семейно облагодетелстване. ...

 

 




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: iliaganchev
Категория: Политика
Прочетен: 5265399
Постинги: 4968
Коментари: 877
Гласове: 1345
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031