Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.03.2009 12:53 - Това НАТО ние го отхвърляме! (Оскар Лафонтен)
Автор: iliaganchev Категория: Политика   
Прочетен: 2501 Коментари: 2 Гласове:
0



Това НАТО ние го отхвърляме!

(Oтговор на Оскар Лафонтен на правителствената декларация на канцлерката Ангела Меркел във връзка със срещата на върха на НАТО

(Видео с речта на Лафонтен: http://www.youtube.com/watch?v=AMglAZ31p6g)

(Моят превод е по протокола от заседанието на Бундестага)

Г-н председател! Многоуважаеми дами и господа!

Когато след Втората световна война беше създадена НАТО, общността от държави знаеше, че сигурността може да бъде достигната само заедно. НАТО беше концепирано като отбранителен съюз и   се основаваше на Хартата на ООН. В тази харта се постановява, че настъпва отказ от прилагането на насилие, освен в случай на отбрана. В тази харта се казва, че заплахата с насилие не е средство на политиката.

През 60-те години НАТО дискутираше върху стратегията за равновесието. Един бивш федерален канцлер написа по този въпрос една ценна книга. Когато в хода на въоръжаването стратегията на равновесието все повече отстъпваше назад, НАТО загубваше подкрепа, също и на Запад, в бившата Федерална република Германия.   (Вик от депутат на ГСДП: В целия Запад!)

- Ето на: В целия Запад. – Имаше големи демонстрации. Стотици хиляди се събираха в Хофгартен и казваха, че вече не важи оправдаването с теорията на равновесието. Те казваха, че няма никакъв смисъл, да можем да се унищожим многократно и да запазваме подобен род заплахи. Те искаха разоръжаване.

Аз припомням това, защотовинаги можеше да бъде установено следното: Във всички речи наистина се кълняха в разоръжаването, но в действителност перманентно се подобряваха военните способности, както красиво звучеше. И днес също е истина да кажем: НАТО, този съюз, който трябва да изпълнява тези ценности, носи отговорност за 2/3 от разходите по въоръжаване в цял свят. Това обаче просто не кореспондира с онова, за което говорих.

(Ръкопляскания от ЛЕВИЦАТА)

След падането на стената НАТО съществено промени своята структура. То вече не е съюз, който е задължен за отбрана, а днес е съюз за интервенции, който води противоречащи на междунароното право войни и войни за петролни и газови полета в Близкия изток.   (Ръкопляскания от ЛЕВИЦАТА)

Един истински дебат изисква да говорим днес по това. Това НАТО и ние го отхвърляме, и много други, които ще демонстрират скоро, за да се обявим за мир и разоръжаване.   (Ръкопляскания от ЛЕВИЦАТА)

Ние искаме да заменим това НАТО с една отбранителна общност, чрез един съюз за колективна сигурност, който на първо място е задължен намира и разоръжаването. Ние искаме колективен отбранителен съюз, който отново да постави понятието РАЗВЕДРЯВАНЕ начело на политиката, както вече беше поискано в доклада Хармел, който тук бе споменат. 

(Ръкопляскания от ЛЕВИЦАТА)

Погрешно е да се изострят напреженията, примерно като се стационират едностранно ракети на границата с Русия.   (Ръкопляскания от ЛЕВИЦАТА)

Ние желаем съюз, който почива върху изграждане на доверие, така както някога в началото беше предвидено. Погрешно е, да се предизвиква недоверие, като противно на обещанията, които примерно бяха дадени на Михаил Горбачов във връзка с обединението (на Германия), стъпка след стъпка в НАТО да се приемат следващи държави от Източна Европа, защото по такъв начин отново се пробуждат страховете в Русия от обкръжаване. Днес това трябва най-малкото да бъде изречено!

(Ръкопляскания от ЛЕВИЦАТА)

Ние искаме съюз, който поставясътрудничеството, кооперирането с другите като начало на своята политика; защото сигурността днес може да бъде постигната само заедно. Това се отнася особено за Русия. Ние както и преди сме за това, Русия да бъде поканена за член на такъв съюз.   (Ръкопляскания от ЛЕВИЦАТА)

Ние искаме, Съюзът да се задължи за придържане към международното право. За такъв съюз ние можем да застанем. Международното право отново трябва да го превърнем във фундамент на германската външна политика и във фундамент на съюзната политика. В полседните години ние поставихме международното право встрани, даже го стъпкахме с крака!         (Ръкопляскания от ЛЕВИЦАТА)

Както във вътрешните работи на една страна, така и между държавите, правото е фундаментът на мира. Който пренебрегва международното право, не служи на мира, а изостря напреженията в света и в края на краищата не служи и на интересите на сигурността на нашата страна.

(Ръкопляскания от ЛЕВИЦАТА)

Международното право беше пренебрегнато в Югославската война. Международното право се пренебрегва в Иракската война. Това беше установено от Федералния административен съд, а това федерално правителство е обвинено в нарушаване на международното право. Защо не се говори по това?

(Ръкопляскания от ЛЕВИЦАТА – Райнер Арнолд от ГСДП: НАТО не е било в  Ирак!)

- Ще се върна на този въпрос. – Международното право се нарушава и в Афганистан. Там не се съблюдават Женевските конвенции.

Когато тук казваме, че НАТО води в Близкия Изток петролни и газови войни, се сблъскваме със скепсис, отчасти и с възмущение. За да защитя тази позиция, ще цитирам бившия кандидат-президент на демократите в САЩ, Джон Ф. Кери, който свързваше своята кандидатура със следните намерения:

„Когато стана президент, ще направя всичко за това, да се разработят алтернативни горива и съответните транспортни средства на бъдещето, за да стане тази страна в рамките на десет години независима от петрола на Близкия Изток и нашите синове и дъщери да не се налага да се бият и умират за това гориво.”

Може ли по-чсно от това да се формулира, че тук става въпрос за петролни и газови войни? Иска ли някой да си затвори просто очите пред тази истина и желае ли някой, дами и господа, да не извлече никакви следствия от това?

(Ръкопляскания от ЛЕВИЦАТА, както и на независимия депутат Герт Винкелмайер)

Това ли е Съюзът на стойности, в които много се кълнат и за който тук отново и отново се говори, един съюз, който признава като обща стойност и това, да се осигуряваме чрез военни средства със суровините на други страни? Това ли е фундаментът на този Сюз на стойности? Още през 80-те години беше ясно, че германската политика никога няма да протегне ръката си към такъв род политика. За съжаление този консенсус на 80-те години напълно беше изгубен.

(Ръкопляскания от ЛЕВИЦАТА, както и на независимия депутат Герт Винкелмайер)

Това е първата половина от речта на Лафонтен – втората > на видеото.



Тагове:   немска левица,


Гласувай:
0



1. анонимен - QGlFUvkIEm
25.05.2011 08:08
This has made my day. I wish all psoitngs were this good.
цитирай
2. анонимен - ZwTUgrrznUW
25.05.2011 14:39
nOqeg6 <a href="http://xyphvhnwjcpl.com/">xyphvhnwjcpl</a>
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: iliaganchev
Категория: Политика
Прочетен: 5316791
Постинги: 4998
Коментари: 877
Гласове: 1356
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930