Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.03.2009 11:45 - Оскар Лафонтен за Левицата и кризата
Автор: iliaganchev Категория: Политика   
Прочетен: 1979 Коментари: 3 Гласове:
0



Оскар Лафонтен за Левицата и кризата

"Ние сме единствените реалисти" – интервю пред в. „Тагесцайтунг”– 18.03.2009

 

„...ние се нуждаем от един нов икономически модел. Държавната икономика на Изток се провали, капитализмът със западно лице също. Който иска демократизация, той трябва да се обърне към началата на работническото движение и да види, какво тогава беше мислено, но не беше осъществено.”

 

taz: Г-н Лафонтен, защо Левицата не печели от кризата?

 О. Л.: В моменти на несигурност гражданите дават повече кредит на управляващите. Освен това нашите конкуренти възприеха предложенията ни в забележително темпо. Какъв само вой нададоха ГСДП и Зелените, когато ние поискахме данък оборот за борсите. Или ограничаването на менажерските заплати. А днес това го искат вече и другите партии.

Значи Лявата партия губи своя успех?

О. Л.: Ние искаме да променим политиката. В това разчитаме на успех – а не в процентите при анкетите. Всъщност нашите конкуренти действат така все едно че са разбрали кризата. riffen. Но в основното мнозина милсят все още неолиберално. ХДС, ГСДП, Зелените и Св.ДП точно разстелиха червения килим пред скакалците в Германия.

Промени ли Ви кризата?

О. Л.: Какво имате предвид?

В парламента Вие, когато ставаше дума за спасителен щит за банките, се обърнахте към канцлерката Меркел и казахте, че такъв бил необходим. Това се възприе наистина като държавническо.

О. Л.: Това има общо с добросъвестността. Когато правителството предлага закон, целящ предотвратяване на сгромолясването на банковата система, ние разбира се не можем да кажем: Все едно ни е.И поради това ние одобрихме съкращаването на срока при приемането на закона.

... а гласувахте срещу закона. Разбират ли това Вашите избиратели?

О. Л.: Да. И днес се вижда, че беше правилно, като гласувахме против закона. Защото до днес се успя да се предотврати банков крах, но втората главна цел, отново да се осигури паричния поток между банките, се оказа сбъркана. И все още парите на данъкоплатците могат да бъдат пропилявани или препращани в данъчни озаиси.

И все пак: Кризата принуждава Лявата партия да се откаже от чисто опозиционнта си роля.

О. Л.: А какво трябва да направим, когато другите възприемат нашите предложения? Аз дълги години бях охулван като постоянния опозиционер, като идиот, затова, че поддържах кейнсианската идея. А днес, както Нюзуик писа наскоро, всички отново били станали кейнсианци. Аз не мога да променя своята позиция, само защото другите са разбрали, какво е необходимо.

Лявата партия иска повишаване на добавката Харц IV, удължаването на парите за безработица и фонд за бъдещето от 100 милиарда евро. Кой моля трябва да заплати това?

О. Л.: Ние сме единствената партия, която работи с реалистични числа. Ние настояваме за един данък върху собстеността, за един по-висок данък наследство и искаме да повишим горната данъчна граница за по-високите приходи. Ако Германия облагаше собствеността, така както това е във Великобритания, държавата би полуавала годишно в повече 80 милиарда евро. Ако данъкът върху прихода на борсите стане 0,5 % в Германия биха се добавили 35 млрд евро, когато борсовият оборот както през 2008 г е около 7 000 млрд евро.

Федералното правителство прави сметка за 3 млрд приходи в повече.

О. Л.: Това показва, че то планира толкова изключения, че накрая нищо няма да остане в повече. ГСДП и Зелените просто не са достоверни. Те биха могли заедно с няс да вземат решението за тези положителни неща – минимална заплата, други формули в пенсиите, принципна корекция на Харц IV, данъчни облекчения за работниците и малките предприятия или данък оборот за борсите. Мнозинството за това е налично в Бундестага. Обаче ГСДП успокоява своите избиратели, да прокарала тези цели след изборите заедно с Св.ДП. С Вестервеле! Това не е ли отново повече от смешно?

Лявата партия обаче не прави нищо, за да направи възможно едно червено-червено-зелено правителство. ГСДП иска Лявата партия да се откаже от противопоставянето си към НАТО и Лисабонския договор. Г-н Лафонтен, Вие няма да разтурите НАТО. Не би ли било разумно да бъдете по-гъвкави по този въпрос?

О. Л.: Това са отклоняващи маневри от страна на ГСДП и Зелените. Ние сме приятелски настроена към Европа партия. Ние искаме едно европейско стопанско правителство – другите партии са против това. Финансовият министър охули британците по вилхелмински начин. А пък Лисабонският договор просто беше изпреварен от кризата. Контролът върху движението на капитали през данъчните оазици, какъвто днес мнозина искат, съгласно този договор би бил невъзможен.

Следователно не съществуват точки на сближаване с ГСДП и Зелените по въпросите на ЕС и НАТО?

О. Л.: Условие за сътрудничество с ГСДП и Зелените е това, бундесверът да се изтегли от Афганистан. Обама каза, че войната там не може да бъде спечелена. Но никаква реакция от страна на ГСДП и Зелените. Ами че това е авантюристично! Ние не искаме НАТО, което води петролни и газови войни, а един отбранителен съюз, който е задължен към мир и разоръжаване.

Лявата партия иска по-вискока минимална заплата. Как да стане това в Източна Германия?

О. Л.: Ние искаме 10 евро минимална ставка в нашата програма за изборите за бундестаг. Във всички държави на ЕС, които имат минимална заплата, има и структурно слаби региони. Така че винаги някои могат да търсят аргументи противе минималните заплати.

Няма ли да се простите при острия дебат с минималната ставка от 10 евро и 500 евро за добавка Харц IV?

О. Л.: Защо? Във Франция например, при консервативния президент саркози има минимална ставка от 8,71 евро, която скоро ще бъде повишена. Та 10 евро в изборната ни програма не са максималистични.

Ще се превърне ли Лявата партия в една партия на чистите държавни разходи и социални благодеяния?

О. Л.: Така ни определят нашите противници! Но ние не сме това. Ние направихме предложения, с цел да стимулираме стопанството. Ние искаме дегресивното облагане, което беше премахнато, отново да се въведе за дълго. По този начин предприятия, които наистина инвестират, ще бъдат данъчно разтоварени. Ние искаме да отстраним студената прогресия в данъчната система, която натоварва преди всичко средното съсловие. И ние предложихме една линейна данъчна тарифа с данъчни облекчения за средните доходи и малките предприятия.

Лявата партия напоследък отива твърде далече по въпроса за участие на трудовите колективи: Дори трябвало да има съгласувания с коелктива, които да бъдели задължителни за фирмените шефове. Защо?

О. Л.: Защото ние се нуждаем от един нов икономически модел. Държавната икономика на Изток се провали, капитализмът със западно лице също. Който иска демократизация, той трябва да се обърне към началата на работническото движение и да види, какво тогава беше мислено, но не беше осъществено. Християндемократическият политик Карл Арнолд някога беше казал: Демокрация в политиката, абсолютизъм в икономиката, това не върви заедно. Наистина е така. Железниците и пощата показват, че държавата не представлява интересите на работещите. Но и синдикалните функционери също не винаги, както показа случаят Ханзен. Дружеството на колектива е предприятието на бъдещето. Тъй като всички представителни сдружения са склонни да стават самостоятелни.

В сила ли е това и за Лявата партия?

О. Л.: Да, поради това и ние при всички важни въпроси вземаме решенията на членовете.

Оскар Лафонтен като базисен демократ – на това трябва да свикнем.

О. Л.: Но това е принцип на новата Левица. Вярно е, че по-рано в провинция Саар аз съм вземал решения с абсолютни мнозинства, без достатъчно да съм се съобразявал с членовете. Това беше грешка.

Например?

О. Л.: В училищната политика – по-малко часове по спорт, при което не бяха питани родителите.

Лявата партия в Тюрингия и в Саар може би ще се сблъска с проблема, че ще е прекалено силна. ГСДП не иска да има младши партньор в едно червено-червено правителство.

О. Л.: ГСДП трябва да се научи да се отнася към нас точно така, както спрямо други партии. Който дава надежди на Вестервеле и мисли, че ще може да унижи ЛЕВИЦАТА, просто нищо не е разбрал!

Обаче Лявата партия и на Запад също се нуждае от приемливи властови опции.

О. Л.: Да, но какво е властта? Ако властта означава, нещо да бъде променено, тогава ролята на опозиция може да бъде по-мощна, отколкото едно участие в правителство!

Сара Вагенкнехт изглежда става новата звезда на Лявата партия. За целта Андре Брие и Силвия-Ивоне Кауфман не бяха отново номинирани за Европарламента. По-радикална ли ще стане Лявата партия?

О. Л.: Що е радикално? Когато нашият кандидат за президент Петер Зодан каза, че той би затворил г-н Акерман, се получи голяма врява в немското общество. Когато сега вицепрезидентът на САЩ Джо Бидън обявява, че той с удоволствие би видял в затвора банкери от Уолстрийт, немското общество изведнъж прие това.

Интервюиращи: Улрике Херман и Щефан Райнеке




Гласувай:
0



1. анонимен - EJwuTpPcYpqktrctfR
25.05.2011 03:52
More posts of this quality. Not the usual c***, plseae
цитирай
2. анонимен - hfYNtwAmMMVTViGt
25.05.2011 15:03
IiV5A8 <a href="http://ihlfbevtfihu.com/">ihlfbevtfihu</a>
цитирай
3. анонимен - CSDESRMIpfDMMoofAml
25.05.2011 19:46
MYvvR6 , [url=http://xscijyoubstu.com/]xscijyoubstu[/url], [link=http://qbtvohgftmxq.com/]qbtvohgftmxq[/link], http://oghaoharomtm.com/
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: iliaganchev
Категория: Политика
Прочетен: 5261376
Постинги: 4968
Коментари: 877
Гласове: 1345
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031