Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.03.2009 14:36 - ИДВА ПРОЛЕТ ЗА СОЦИАЛИЗМА ...въпреки сегашните леви и десни!
Автор: iliaganchev Категория: Политика   
Прочетен: 5892 Коментари: 2 Гласове:
1

Последна промяна: 16.06.2010 10:00


ИДВА ПРОЛЕТ ЗА СОЦИАЛИЗМА ...

 * Публикувано във в. ДУМА на 14.05.2009 под заглавие: "Пролетта на социализма"

Уважаеми приятели – наемни работници, пенсионери и безработни!

 

Привърженик съм на създаването и укрепването на автентична Левица в България. Тя трябва да има програма за ориентация и действие, която да е адекватна на определението „автентична”.

Бих разбрал, приветствал и подкрепял хора, които са в състояние да предложат и неотклонно да следват и прокарват такава програма, която да отговаря на Вашите интереси.

Считам, че основните необходими крайъгълни постановки за целта са следните:

1. Ясно разграничаване от ленинизма и сталинизма като теоретична база за дейността на Левицата. Признаване на факта, че тези и други теоретични и практически направления на тоталитарния комунизъм, респ. на държавно-етаблирания социализъм, заедно с престъпленията и грубите грешки, извършени по време на бившите режими в България и другите страни от съветския блок, нанесоха основния удар срещу първия социалистически експеримент, започнал с Руската революция от 1917 г.

2. Основната цел на Левицата е преодоляването на капитализма, но не чрез неговото укрепване, а чрез постоянно и последователно създаване на всички икономически и духовни условия, необходими за постигането на социалистически обществен ред, т.е. на система от икономически, политически и духовни условия на живот, при които са гарантирани правата и собствеността върху благата-резултати от приложения труд за всички участници в производствените процеси – както за собствениците на инструментите за труда, така и за собстениците на стоката „труд”.

3. Левицата е политическа организация, която представлява и защитава в обществото и неговите властови институции на всички нива на първо място интересите и правата на хората на наемния труд – сегашни (т.е. заетите в труда), бивши (т.е. пенсионерите, които не са капиталисти) и загубилите временно цялостно или частично неотменното си конституционно право на труд (т.е. изцяло или частично безработните).

4. В контекста на тази програма за дейността на Левицата наемни работници са всички участници в производствените процеси, независимо от видовете физически и умствени дейности в хода на подготовката и осъществяване на производствата, които не притежават основните средства за производство и необходимия за целта друг вид капитал.

В този смисъл се отхвърлят замъгляващите съзнанието на наемните работници коварни постановки на идеолозите на съвременното капиталистическо общество, съгласно които били отживели представите за класово деление на обществото и бил настъпил класов мир. Според техните теории например:

* Новият източник на мощ не били парите в ръцете на неколцина, а информацията в ръцете на много хора,

* Необходимо било да създадем познавателна теория за стойността, която да заместела „отживялата” Марксова трудова теория за стойността,

* В една информационна икономика стойността се увеличавала не чрез труд, а чрез знания.

Това биха могли да бъдат идеологеми на всяка дясна партия, т.е. на политическите организации, представляващи и защитаващи интересите на капитала и особено на най-хищническия му вид – финансово-упражнявания капитал. Тяхно право е да имат свободата за себе си да предлагат и развиват подобни принципи. Право и задължение на Левицата, която е автентичната организация на хората на  наемния труд, е да не се съгласява с такива постановки, да ги оборва и се съпротивлява срещу тях с всички налични парламентарни и извънпарламентарни средства на гражданското общество и демокрацията.

5. Социализмът не е строй, развиващ се по рецептите на бившия тоталитарен комунизъм и рухнал съвсем закономерно в резултат на тези фундаментални грешки.

Социализмът е обществен ред, обществена система, чието най-кратко определение е следното:

„Общество, органично съчетаващо свободата и равенството”.

Свобода без равенство е експлоатация, а равенство без свобода е подтисничество! Свободата има смисъл преди всичко като свобода за другоячемислещия.

6. Социализмът е бъдещето както на България, така и на Европа. Такова е дълбокото убеждение на автентичните социалисти. Социалистическата обществено-икономическа система естествено я схващаме както като цел, така и като движение към тази цел, в което всяка измината отсечка трябва да ускорява достигането на целта, неотклонно и последователно да води към нея.

 

Хората на наемния труд ще разберат такъв вид политика и ще припознаят организацията, която я провежда ефективно, като своя опора и надежда!



Тагове:   социализма,


Гласувай:
1



1. анонимен - XyoIDTkv
25.05.2011 04:06
Never seen a bteter post! ICOCBW
цитирай
2. анонимен - vuJspFnNKDPnqsMRsb
25.05.2011 20:05
l1eZsI , [url=http://dnczaljhopkh.com/]dnczaljhopkh[/url], [link=http://buyutjtrwpgf.com/]buyutjtrwpgf[/link], http://lcvdbswlaknl.com/
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: iliaganchev
Категория: Политика
Прочетен: 5261074
Постинги: 4968
Коментари: 877
Гласове: 1345
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031