Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.10.2008 13:23 - Бунтът в Старозагорския затвор 1969 г.
Автор: grigorsimov Категория: Политика   
Прочетен: 3549 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 24.12.2008 20:24


 Преразказвам публикувания във в. "Труд", разказ на Николай Галев, за бунта в Старозагорския затвор, разказан му от участници и очевидци, – 4 години след бунта, – когато, като ученик в Радомирската гимназия, е бил осъден на 8 години лишаване от свобода, по политически причини:

Бунтът и превземането на Старозагорския затвор 1969 година


— На 9 септември 1969 г., след вечерна проверка, към 21.30 ч., петима младежи от политическия отряд на Старозагорския затвор, въоръжени с вилици и пирони, завладяват затвора, като освобождават от килиите 80 политически и десет пъти повече, криминални.

Участвалите в бунта, около 20 -годинишни младежи, са били осъдени на по 15 - 20 години, за опити да избягат през граница, на запад! Героите в тази епопея са девет души. Шестима нападат надзирателите, седмият се отказва, но не ги предава, – а двама чакат отвън с камион.

През 1969 г., когато световният и българският комунизъм са на върха на своята мощ, политическият затворник Петко Чобанов, замисля и подготвя завземането на Старозагорския затвор, от малка група политически затворници, които работят на кариерата в село Кольо Ганчево. Младите бунтовници се отказват от по-лесния план за бегство от самата кариера, понеже преценявали че това не би имало политически ефект.

Акцията насрочили за 9-ти септември, 1969 г. вечерта. През този ден дежурен по затвор бил фанатизираният комунистически капитан Кънчо Нанев, произнесъл пред затворниците назидателно: — "Два живота да имам, и двата ще дам за БКП"!

Петко Чобанов скача от втория етаж на вътрешното стълбище на затвора (колелото) и с пирон пробожда капитана, който не успява да даде сигнал за тревога.

За по-малко от 5 минути, всичките петима милиционери са обезвредени, килиите отключени, и настъпва шум и суматоха. Капитан Нанев забравя за готовността си да жертва два живота за БКП и започва да се моли на бунтовниците: – "Не ме убивайте! Вашият преврат успя! Пък и аз ви съчувствам. Тук съм заради високата заплата и семейството".

Бунтовниците помилват живота на милиционерите. Остава им само да преодолеят външния портал. Порталът има две железни врати, които се отключват с ток. В това време обаче, освободените от килиите криминални затворници скачат по решетките и викат: "Политическите превзеха затвора!" Часовите по вишките насочват прожекторите и започват стрелба. Когато разбунтувалите се затворници стигат до портала, дежурният милиционер на портала, изключива електричеството и порталът става непреодолим, защото бравите са електрически!

Затворниците превземат дърводелната, изваждат дълги талпи и се опитват да направят мостче на най-тесното място между зданието и затворническия зид. В това време целият Старозагорски военен гарнизон е вдигнат в тревога.

Затворът е обграден с войска. Там е и известният тогава партизански командир Стою Недялков (Чучоолу), който крещи: – "Пуснете ме вътре да покажа на враговете на народа как се прави бунт!"

Войниците нахлуват в затвора, а бунтовниците се качват на третия етаж. Тогава Чобанов се прощава с приятелите си: – "Момчета, ние много добре знаем начина по който ще се разправят с нас. Който няма сили, нека се предаде, но който има, – да ме последва!" И Чобанов се хвърля от третия етаж с главата надолу. Той още диша върху площадката, когато милиционерите го доубиват с приклади.

Участници:

Петко Чобанов от с. Мандрица, Ивайловградско, загинал геройски на 9.ІХ.69г.

Димитър Карамфилов от Пазарджишко. Изкарал 26 години в затвора.

Кръстю Атанасов Кръстев от Странджанско, – 20 г. затвор. Сега живее в Бургас.

Димитър Манолов (Маркуча), живее в Перник, – 19 г. затвор.

Димитър "Шарана" от Варна, 19г. затвор.

Едуард Генов от София. 9 г. затвор. Сега живее в САЩ

Иван и Димитър, са имената двамата с камиона, чакали отвън. За тях няма данни !

 

Линк към книгата "Срещу течението" http://www.4shared.com/account/file/75229281/ff5d77da/Sreshtu_techenieto__2_.html?sId=grCDIIn1E02QBSbG




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: grigorsimov
Категория: Политика
Прочетен: 28313837
Постинги: 4287
Коментари: 7547
Гласове: 8239
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031