Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.03.2023 14:21 - Резултатът от посещението на Лукашенко в Пекин
Автор: iliaganchev Категория: Новини   
Прочетен: 52 Коментари: 0 Гласове:
0



Резултатът от посещението на Лукашенко в Пекин

Das Ergebnis von Lukaschenkos Besuch in Peking

За по-нататъшно развитие на отношенията на всестранно стратегическо партньорство между Китай и Балорусия в новата епоха.

Weiterentwicklung der Beziehungen der umfassenden strategischen Partnerschaft zwischen China und Weissrussland in der neuen Aera.

02/03-03-2023, Пекин. Докато днес немският бундестаг се занимава с танковете за Украйна, белоруският президент се завръща от Пекин с цяла кошница от китайски придобивки!!!

Wаеhrend sich der Deutsche Bundestag heute mit Panzern fуеr die Ukraine befasst, kehrt der weiссrussische Prаеsident mit einem ganzen Korb chinesischer „Errungenschaften“ aus Peking zurueck!!!

 

От 28 февруари до 2 март 2023 г. белоруският президент Александър Лукашенко по покана на Председателя на Китайската Народна Република Си Дзинпин посети КНР. Ръководителите на двете страни в топла и приятелска атмосферя проведоха прeговори, в хода на които се състоя дълбок обмен на мнения по целия спектър на китайско-белоруското сътрудничество, а също и по въпросите на международната и   регионалната политика, представляващи взаимен интерес и стигнаха до общ консенсус.

Страните високо оцениха значителните резултати в развитието на  сътрудничеството в различни сфери, достигнати за 31 години от датата на установяване на дипломатически отношения и се съгласиха, че повишаването на статуса на двустраните отношения до нивото на всестранно стратегическо партньорство, съвместнo обявено от ръководителите на двете страни на 15 септември 2022 година в Самарканд, представлява знаково събитие. Двустранните отношения извършиха исторически скок напред и станаха образец за международни отношения от нов тип. Вземайки под внимание високото ниво на сътрудничество между държавите, а също и за целите на повишаване на благосъстоянието на двете страни и техните народи, те се договориха за по-нататъшно развитие на всестранното партньорство между двете страни в новата епоха и заявяват следното:

1. Белоруската страна сърдечно поздравява китайската страна с успешното провеждане на XX общокитайски конгрес на Китайската комунистическа партия и преизбирането на предстедателя Си Дзинпин на поста Генерален секретар на  Централния комитет на ККП. Белоруската страна високо оценя значимите достижения на Китай в икономическото и социалото развитие през последните 10 години и желае на китайския народ под ръководството на Китайската комунистическа партия успехи във всестранното построяване на социалистическата модернизирана държава, достигането на целите, поставени към столетието на образуването на Китайската народна република, всеобхватно предвижване на великото възраждане на китайската нация по пътя на на китайската модернизация.

            Китай високо оценя значимите достижения на Република Беларус в националното развитие и строителството след провъзгласяването на независимостта, уважава избрания от белоруския народ път на развитие, съответстващ на националните интереси и отново заявява за своята поддръжка на политиката и мерките, осъществявани от ръководството на Беларус и нейното правителство, за целите на поддържане на стабилността и развитието на държавата.

2. Страните подчертаха, че взаимната твърда поддръжка по въпросите, засягащи основните интереси една към друга, представлява крайъгълният камък на стабилното развитие на китайско-белоруските отношения. Белоруската страна изцяло се придържа кън принципа за “Единен Китай“, признава, че правителството на Китайската народна република е единственото законно правителство, представляющо цял Китай, отново потвърждава, че Тайван е неотменима част от територията на Китай, застава против всяка форма на „незвисимост на Тайван“, поддържа всички усилия на китайското правителство за достигане на националното възстановяване. Белоруската страна поддържа позицията на Китай по въпросите на защитата на националната сигурност и териториалната цялост, по осигуряване на правата на гражданите.

Китай поддържа усилията на Беларус  в запазването на политическата стабилност и икономическото развитие, застава против всяко вмешателство отвън във вътрешните работи на Беларус под какъвто и да било предлог.

            Страните се съгласиха, че пътят на развитие на демокрацията и правата на човека, отговарящ на нуждите на народа, е необходимо да се определя въз основа на реалностите на конкретната страна, недопустими са опитите за прилагане на двойни стандарти по въпросите на демокрацията и правата на човека, а също и вмешателства във вътрешните работи на другите държави под предлог за демокрация и права на човека.

            Страните изразяват сериозна загриженост поради опитите да се ограничават суверенните права на другите държави самостоятелно да определят направлението на своето политическо, икономическо и социално развитие в съответствие с общопризнатите принципи на Устава на ООН.

            Страните подчертаха важността на консолидацията на усилията по противодействие на неправомерните едностранни принудителни мерки и натиск върху суверенните и независимите държави.

            3. Страните се договориха и занапред в пълна степен да използват общата координираща роля на Китайско-белоруския междуправителствен комитет по сътрудничество за съдействие на всестранното развитие на сътрудничеството между Китай и Беларус в различните области; планира се провеждането на 5-тото заседание на междуправителствения комитет в течение на тази година.

            Страните приветстват разширяването на преките връзки на министерствата и ведомствата на двете страни за целите на оперативното решение на актуалните въпроси на двустранното сътрудничество.

            4. Страните полагат съвместни усилия за задълбочаване на всестранното  сътрудничество в рамките на инициативата „Пояс и път“,  ще продължават да съдействат на упростяването на търговските процедури между двете страни, да разскриват потенциал за транзитните превози, в това число по железопътния маршрут Китай-Европа и неотклонно ще увеличават обемите на двустранната търговия. Страните се договориха за постоянно разширяване на взаимните инвестиции и съдействие за сътрудничеството по линия на деловите кръгове и финансовите институти.

            Страните ще разширяват практическото сътрудничество във финансовата област на пазарна и самостоятелна основа със съблюдаване на върховенството на закона, ще увеличават използването на националните валути в двустарнното сътрудничество в търговската, инвестиционната и финансовата области, ще поддържат активно сътрудничество между финансовите учреждения, ще повишават нивото на финансовите  услуги и ще съдействат на развитието на двустранното търговско-икономическо сътрудничество.

            Страните определят приоритетните направления на сътрудничество расширение на взаимните преки инвестиции, създаване на съвместни високотехнологични  иновационни производства, развитие на съвместнен бизнес между субектите на стопанството на двете страни, поощряване на предприемаческата инициатива.

            Страните завършиха обсъждането на основополагащи положения за текст на „Споразумение за търговия с услуги и осъществяване на инвестиции между Китайската народна република и Република Беларус“ и започнаха преговорите за достъп до пазара.

            Страните въз основа на равенство, взаимна изгода и пазарни принципи са готови да развиват промишленно сътрудничество, да съдействат на модернизацията на отрасли в промишлеността на Беларус, да укрепват сътрудничеството на предприятията от двете страни в областта на производството на комплектовки и суровини и да осъществяват съвместното производство, използвайки преимуществата на челните технологии на Китай.

Страните възнамеряват да активизират работата на отраслевите ведомства и на субектите на стопанството на двете страни по нарастване на търговските отношения.

 Страните отбелязват важността на производството и доставките на селскостопанска продукция, продължават поддръжката на доставки на висококачествената селскостопанска продукция на Китай и Беларус взаимно на своите пазари.

            Страните съвместно ще придвижват качественото развитие на Китайско-Белоруския индустриален парк като международен индустриален клъстер и городовете-спътници на Минск. Китайската страна поощрява прихода в индустриалния парк на крупни китайски производствени и високотехнологични  предприятия в качеството на резиденти.

            Страните отбелязаха важността на реализация в индустриалния парк на проекти  в сферата на традиционната китайска медицина, включително привличане на нови   резиденти и други организации, към развитието на сътрудничество с индустриалния парк в сферата на традиционната китайска медицина.

            Страните са готови последователно да реализират двустранен Меморандум за взаиморазбирателство по сътрудничеството в областта на електронната търговия, подписан от съответните ведомства на двете страни, активно да си сътрудничат в областта на цифровата икономика, да поощряват развитието на електронната търговия, съвместно да съдействат на реализацията на предложената от Китай Глобална инициатива по осигуряване на безопасността на данните.

и данных.

            Страните поддържат продължаването на Годината на регионите на Китай и Беларус за 2023 г. Страните приветстват задълбочаващото се търговско-икономическо сътрудничество на Република Беларус с китайските градове, в частност с Тяндзин, Чунцин и Циндао (*** Циндао, който е бивша колония на Германския райх в края на 19 век, засега е в голяма степен в ръцете на Бавария!)

 

******************** Продължава . . . .

 




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: iliaganchev
Категория: Политика
Прочетен: 5262331
Постинги: 4968
Коментари: 877
Гласове: 1345
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031