Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.03.2022 18:45 - Как и защо руснаците могат да се противопоставят на САЩ?
Автор: iliaganchev Категория: Новини   
Прочетен: 918 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Как и защо руснаците могат да се противопоставят на САЩ?

Понастоящем ТВ CNN публикува свежи планове за настъпление към Русия и на територията на Украйна. Даже има карта, на която са показани предполгаемите направления на удара. Изхождайки от сегашното положение в Украйна, може да се каже, че президентът Зеленски е объркан и не знае, какво да прави.

Зеленски се държи като участник в мнима освободителна операция на САЩ в страната.  А военните му пък пресмятат колко пари могат да получат, ако продадат американската техника в горещи точки на света ... после!

Добре известно е, че населението на САЩ лесно се поддава на паническа психоза.  За това говорят известни случаи от миналата студена война, когато паниката в някои американски градове предизвика шегата на няколко известни журналисти за кацнали на земята марсианци. 

            След ултиматума на Путин в семейството на експертите нерядко се изказваше мнение, че списъкът на руските искания е такъв, че напомня на искания за капитулация. Като че ли едва ли не Русия е спечелила войната със САЩ и диктува своите условия за мир.

            Действително условията в рамките на съществуващата парадигма, възникнала в международните отношения - доминиране на САЩ и НАТО както във военно, така и в икономическо отношение - изглеждат за повечето наблюдатели, а за политиците като неизпълними.

            Даже само едно изискване да се приберат ядрените оръжия в страните, които са го произвели, а това би означавало да се махнат всички ядрени оръжия на САЩ от Европа, им се струва като нечувана и безпочвена руска наглост!

            Всъщност Русия наистина постигна стратегическо преимущество над САЩ както в ядрените оръжия „Авангард“, „Посейдон“, „Сармат“, така и в обикновените  хиперзвукови ракети с морско базиране „Циркон“ и хиперзвуковата ракета с въздушно базиране на „Миг-31“ като „Кинжал“.

Важно е разбира се, че ракетите „Циркон“ и „Кинжал“ са убийци на самолетоносачи. Две ракети са достатъчни за потапяне или за сериодно изваждане от строя на самолетоносачи: те не могат да бъдат унищожени със сегашните средства, налични във въоръжението на САЩ, те преодоляват тяхната противовъздушна отбрана, благодарение на скоростта си, която е 8 пъти скоростта на звука. А какво е това самолетоносачи – по-точно самолетоносачната група „АУК“ –  където самолетоносачът придружава група военни надводни и подводни кораби на САЩ – това е техният начин на доминиране в световен мащаб след Втората световна война.

Това са такива въоръжени до зъби плаващи острови, които самите САЩ си представят като някакво подобие на големи острови на двата океана, които те изпращат в различни точки от планетата, за да контролират морските комуникации, провеждайки военни провокации за тези или онези непокорни държави; да установят определен ред, тоест те са АУК, представляват и базисни опори за доминиране на долара като световна валута, което дава на САЩ възможност да получават от света емисионен доход, т.е. доход не за своя труд, а за своето надмощие.

Да допуснем, че Русия е издигнала изисквания за своята безопасност. САЩ не приеха тези условия. Русия започва, както и сама обещаваше, военни и военно-технически мероприятия: да отдалечава от себе си червената линия за своята сигурност. Кой се намира пръв на тази червена линия, за да го отдалечи? – На първо място това са Прибалтика, Полша, Украйна и Румъния. В Прибалтика се намират неголеми неголеми количества сили на НАТО, които в момента не представляват непосредствена опасност, заплахи от тактическо ниво – с тях Русия може и да не започва, макар че и на тези дъжавици може да им дойде редът в ясни ситуации!

А в Полша се създава в момента  база за САЩ, която е способна да използва противоракети като SМ-3, предназначени да унищожават руските ракети, след излитането им на начални траектории, както и с бойни дозвукови ракети Томахоук, които са способми да нанасят удари по цели в Русия в дълбочина до 2 хиляди км.

В Румъния такава база като полската вече е построена и действа.

И следва основният въпрос:

Какво да прави Русия сега, в случая на отказ на САЩ да приемат руските искания???

 Да удари по тези две бази в Полша и Румъния ли??? – Разбира се, не!

Трябва да бъде решен проблемът с Украйна и Русия и Русия е обяснила вече многократно в какво вижда решението. Да реши проблема, но не в контекста „затворен в себе си“. А въпросът за Украйна и Русия, както в неговия цялостен исторически и етно-политически аспект. При това Русия е за решаване на проблема, като се реши преди всичко въпросът за отношенията между Русия и САЩ – кой в къщи е стопанинът, както и кой в Европа и на планетата Земя?!

Без решението на този главен въпрос, който е и основна причина за днешния сблъсък, няма да бъде решен и отделният т.н. „Украински въпрос“, тъй като Украйна е стопанин на страната си.

Докато Западът продължава да контролира Украйна, ще бъде невъзможно пълноценно решение на украинския проблем.

А решението на въпроса между САЩ и Русия е в рамките на отношенията Русия-Запад. Всички други логики са напразно губене на време и евентуално приближаване до катастрофални за Европа и САЩ развръзки!

Западът на стратегическо ниво не трябва да се меси в украинско-руските взаимоотношения. И на двете страни  отначало ще им е доста гадно, но няма друг стабилен изход от забърката на Запад и възприетата на Изток каша, освен казаното до тук!!!

От днес нататък са възможни, разбира се, много варианти на развитие на нещата.

Всичко в следващите дни и месеци зависи от отчитането на реалната действителност, а тя може да се определи рационално и с едно изречение:

САЩ сега не са единственият хегемон на Света и трябва да свикнат бързо с това положение, а Русия вече не е регионална сила, до каквото ниво беше паднала в края на комунизма си, а едната от трите основни сили в Света.

Имайки предвид, че светът се ръководи от Едрия Капитал, човечеството е пред дилемата да реши: Трябва ли да започне да се променя с необходимата бързина световната обществено-икономическа система или можем да приключим със съществуването на Човечеството чрез едно недостойно за степента на развитие самоубийство ???



Тагове:   китай-русия-сащ,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: iliaganchev
Категория: Политика
Прочетен: 5315885
Постинги: 4998
Коментари: 877
Гласове: 1356
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930