Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.03.2022 02:50 - Външният министър на Китай и държавният секретар на САЩ обсъдиха двустранните отношения и ситуацията в Украйна
Автор: iliaganchev Категория: Новини   
Прочетен: 878 Коментари: 0 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Външният министър на Китай и държавният секретар на САЩ обсъдиха двустранните отношения и ситуацията в Украйна на 5.3.2022

            Членът на Държавния съвет на Китайската народна република, министърът на външните работи Ван И днес, по инициатива на американската страна, проведе телефонен разговор с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен, по време на който страните обсъдиха отношенията между Китай и САЩ и ситуацията в Украйна.

Ван И отбеляза, че в момента основният приоритет в отношенията между Китай и САЩ все още е насърчаването и прилагането на консенсуса, постигнат от двамата държавни глави по време на онлайн срещата им. Китай изразява сериозна загриженост от последните изявления и действия на американската страна, които противоречат на гореспоменатата цел, продължи министърът.

Тайван е неотделима част от китайската територия и въпросът с Тайван е вътрешна работа на Китай, каза Ван И, призовавайки американската страна да се върне към истинското значение на принципа за Един Китай, да спре да насърчава и подкрепя дейностите за „независимост на Тайван“, да спре да се намесва във вътрешните работи на Китай и конкретни действия за запазване на общото състояние на двустранните отношения.

            Страните обмениха мнения по въпроса за Украйна. Е. Блинкен информира китайската страна за вижданията и позицията на Съединените щати относно настоящата ситуация в Украйна. Ван И каза, че в момента ситуацията в Украйна е достигнала състояние, което Китай не иска да вижда.

            Въпросът за Украйна е сложен, той не само се отнася до основните норми на международните отношения, но е и тясно свързан с интересите на сигурността на различни страни, каза ръководителят на китайското външно министерство, като призова да се съсредоточи не само върху разрешаването на настоящата криза. , но и за поддържане на дългосрочна стабилност в региона.

            Като постоянен член на Съвета за сигурност на ООН, Китай винаги определя сам собствената си позиция и политика въз основа на съдържанието на самия въпрос, каза Ван. Китай вярва, че кризата в Украйна трябва да бъде разрешена в съответствие с целите и принципите на ООН Хартата, добави той.

            Първо, суверенитетът и териториалната цялост на всички страни трябва да се зачитат, каза Ван И. Второ, той призова за мирно разрешаване на споровете чрез диалог.

            Китайската страна се надява, че военните действия ще приключат възможно най-скоро, ситуацията на място ще се облекчи, безопасността на цивилните и имуществото ще бъде ефективно гарантирана и ще бъде предотвратена голяма хуманитарна криза, каза той.

            Ван И отбеляза, че украинската криза може да бъде разрешена само чрез диалог и преговори.

            Китайската страна подкрепя всички усилия за насърчаване на деескалация и политическо уреждане на ситуацията и се противопоставя на всякакви стъпки, които влияят негативно на напредъка на дипломатическото решение и наливат масло в огъня, подчерта той.

            Китай ще продължи да се застъпва за мира и ще прави всичко възможно, за да го постигне, а също така призовава за преки преговори между Русия и Украйна, продължи Ван И.

            Той заяви, че макар преговорите да не могат да вървят гладко през цялото време, международната общност трябва да продължи да подпомага и подкрепя тези усилия, докато не бъдат постигнати резултати и установен мир.

            Китайската страна, каза Ван И, също призовава САЩ, НАТО и Европейския съюз да се включат в диалог с Русия на равни начала, да се изправят пред противоречията и проблемите, натрупани в продължение на много години, да се обърне специално внимание на негативното въздействие, което постоянното разширяване на НАТО на изток оказва върху сигурността на Русия, и да се стремят да създадат балансиран, ефективен и устойчив европейски механизъм за сигурност в съответствие с принципа на неделимостта на сигурността.

            Страните обмениха мнения и за актуалната ситуация на Корейския полуостров.



Тагове:   китай-русия-сащ,


Гласувай:
5



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: iliaganchev
Категория: Политика
Прочетен: 5318110
Постинги: 4998
Коментари: 877
Гласове: 1356
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930