Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.01.2022 03:12 - Новогодишно обръщение на Председателя на КНР Си Дзинпин – 2022
Автор: iliaganchev Категория: Новини   
Прочетен: 473 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Новогодишно обръщение на Председателя на КНР Си Дзинпин – 2022

国家主席习近平发表二〇二二年新年贺词

https://www.youtube.com/watch?v=tL-uGoeZrao

Уважаеми другари, скъпи приятели!

Приветствам Ви! Съвсем скоро ще настъпи 2022 г. От Пекин с цялата си душа  поздравявам всички вас с настъпващата Нова година!

Зад нас е една много наситена година и тя е пълна с епохални в историята на нашата партия и страна събития. Ние достигнахме целите, набелязани за стогодишния юбилей на Комунистическата партия на Китай и преминахме към реализация на целите за 100-годишния юбилей от образуването на КНР. Започвайки новия Велик поход към всестранно построяване на модернизирана социалистическа държава, уверено крачим по пътя на великото възраждене на  китайската нация.

            Зад нас остава една много напрегната година, животът навсяккъде е в пълен ход – на полето, в завода и фабриката, в квартала, училището, болницата, казармата, научно-исследователското учреждение. Трудихме се през цялата година и достигнахме до солидни резултати. Дните бягат, отнасяйки със себе си годината. Затова в нашите сърца остава най-топлото усещане и гордост за великата процъфтяваща Родина, за нашия любим народ и стремителното развитие на страната, за най-благородното дело, предаващо се от поколение на поколение.

            На 1 юли ние тържествено отбелязахме 100-летието от създаване на Китайската комунистическа партия. На площад Тянанмън пред праздничното множество аз се потопих в дълбоки размисли за изминатия път. Под ръководството на ККП милиони издържливи и неогъващи се китайци вписаха най-великата епопея в столетната история на партията. Само предаността към  първоначалната цел ще позволи да доведем започнатото дело до край. Пред историческата  мисия на нас не ни остава нищо друго освен упорито да се трудим, да вървим по призива на времето и да оправдаем доверието на народа.

            На 6-ия пленум на ЦК на ККП в 19-то му свикване беше прието 3-тото по ред решение за  историята на партията. Достиженията за 100 години въодушевяват, столетният опит ни учи на много. Към това се отнася и озвученият от мене някога знаменит „разговор в пещерата“ между председателя Мао Дзъдун и господин Хуан Янпей за това, че бъдещето винаги  е с ония, които  успеят смело да преодолеят себе си и да се поправят. Великото възраждане на китайската нация въобще не е  празнично шоу, не е лесна работа, която да може да се свърши за един час и без каквито и да е пропуски. За нас е важно постоянно да мислим за бъдещето и да не игнорираме потенциалните опасности, както се казва, важна е не само грандиозната концепция, но и стратегическата решимост и търпение за щателна реализация.

            С голяма страна се налага и голяма отговорност. Всички въпроси, даже и най-непосредствените, в крайна сметка засягат живота на милиони семейства. Аз съм ходил на много места, не малко съм видял и слушал, много полезно съм събрал. Пребивавайки на гости у хората преди всичко ме интересува, как живеят, какви са им трудностите. И отговора разбира се не го забравям.

            Аз винаги преживявам това, какво вълнува народа и се старая да постигна онова, което желае народът. Самият аз съм живял и на село и зная не само от чуване, какво е това бедност.  Благодарение на усърдната борба на няколко поколения китайци живели в нищета хората сега са сити и топло облечени, всичко е гарантирано – образование, жилище и медицина. Обезпечаването на хората с живот на средно ниво и ликвидацията на бедноста – в това се състои славната мисия на ККП пред народа и в нейния принос в делото на развитие във целия свят. За да започнат хората да живеят по-добре, няма да си позволим да почиваме на лаврите си, от нас се изискват още многократни усилия.

            Защитатана бреговете на река Хуанхъ от наводненията – това е заветна мечта на нашите предшественици. Обикаляйки през тези години 9 провинции и автономни райони по горното , средното и долното течение на река Хуанхъ, аз все по-дълбоко се убеждавам: както ти се отнесеш към природата, така и тя ще се отнесе към тебе. Свидетелство за това са забележителните успехи по защитата на „реките-майки“ Хуанхъ и Яндзъ, изомрудното езеро Жинхай, величествената река Ялуцанпо, вековният проект по прехвърляне на вода от юга на север, „зелената карта“ в горския парк Сайханба, пътешествието на стада от слонове в провинция Юн-нан и придвижването на тибетските антилопи.

            Заминаващата си година ни остави много топли моменти и незабравими епизоди. В деня на  столетния юбилей на партията китайската младеж тържествено обещава: бъдещето на Родината е в нашите ръце! Редове от дневник на млад войник за предаността и любовта към Родината трогват всекиго до дълбочината на душата. Успешно беше осъществен  полета на марсохода „Джужун“, пускането на спътника „Сихъ“ и на базовия модул „Тянхъ“. Силно впечатлява великолепното представяне на отечествените атлети, съзидателната борба с коронавирусната инфекция, взаимопомощта и възстановяването на домашните огнища след стихийни бедствия, достойното изпълнение на воинската слава на войниците и офицерите в Народо-освободителната армия на Китай и въоръжената полиция. Именно тези и други безименни герои със своя упорит труд правят полета на Китай към новата епоха необратим.

            Процъфтяването и стабилността на Сянган и Аомън са постоянна грижа на Родината. Важно е в единен порив да се обезпечи устойчивостта на политиката „една страна - две системи“. Пълното възстановяване на Китай – това са обшите стремежи на китайските съотечественици от двата бряга на Тайванския пролив. Искрено се надявам, че синовете и дъщерите на Китай ще се сплотят заради прекрасното бъдеще на китайската нация.

            По телефона или в онлайн-формат в хода на разговор моите чуждестранни колеги и ръководители на международни организации нееднократно са давали висока оценка за успехите на Китай в борбата с пандемията и неговия принос в глобалното антиковидно взаимодействие. На днешния ден от Китай са доставени 2 млрд дози ваксина в повече от 120 страни и международни организации. Убеден съм, че с обединени усилия страните в света ще преодолеят трудностите и ще отворят нова страница във формирането на Общност за единната съдба на Човечеството.

            Буквално след месец в Пекин ще стартират зимните Олимпийски игри, а след това и  Параолимпийските. Така, зимните видове спорт ще наберат по-голяма популярност, което  отговаря и на самия дух на олимпийското движение. Олимпиадата в Пекине ще стане спортно  тържество, както очаква и целият свят. За това Китай е готов.

            Приближава звънът на новогодишните камбани. В далечния космос трима наши тайконавти се намират в „командировка“, в чужбина усърдно се трудят наши съотечественици, сътрудници на задгранични учреждения и компании дежурят на вахта, студенти старателно се занимават. Думи на искрено приветствие и новогодишни поздравления ппредавам на всички, които преследват своята мечта.

            Заедно напред към бъдещето! Желая на нашата любима Родина мир и процъфтяване, а на народа – щастие и благополучие!



Тагове:   китай-успехи,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: iliaganchev
Категория: Политика
Прочетен: 5329722
Постинги: 4999
Коментари: 877
Гласове: 1356
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930