Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.09.2021 13:44 - Жалба срещу т.10 от Заповед РД-01-748/02.09.2021 г. , издадена от Министъра на здравеопазването
Автор: expose Категория: Новини   
Прочетен: 854 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 До Комисия за защита от дискриминация

 

Жалбa 

Уважаеми Дами и Господа,

С настоящото Ви сезирам със жалба срещу издадената от Министъра на здравеопазването Заповед РД-01-748/02.09.2021 г., съгласно т.10 на която се разпорежда провеждането на спортни състезания с професионален характер на закрито без публика. Въведената в т.10 на заповедта забрана за присъствие на публика на спортни състезания с професионален характер е дискриминационна, непропорционална и несъобразена с въведените ограничителни мерки спрямо другите разрешени масови мероприятия. Така напр. съгл.т.7 от същата заповед посещенията на кина, театри, циркови представления, концерти и други сценични прояви на закрито се допуска при използване на не повече от 50% от капацитета на помещенията, заемане само на седящи места през едно, спазване на физическа дистанция от най-малко 1.5 м. между посетителите и носене на защитни маски за лице. Съгласно т.8 от заповедта посещенията на музеи и галерии се организира като се допускат не повече от 1 човек на 8 кв. м., при спазване на физическа дистанция от най-малко 1.5 м. и носене на защитни маски за лице от посетителите и персонала. Съгл. т.9 от заповедта посещенията в центрове, школи и други обекти за танцово и музикално изкуство се допускат при използване на не повече от 30% от капацитета на помещенията и не повече от 10 човека в помещение. Т.6 предвижда забрана за провеждането на всички масови мероприятия, като музикални и други фестивали, събори, фолклорни инициативи и други с такъв характер, при които присъстващите не са организирани с определени седящи места и входът (участието) е неограничен. Провеждането на спортни състезания в зали на закрито, обаче, не попада в тази категория, защото в спортните зали присъстващите винаги са организирани с определени седящи места, входът е ограничен и са налице подходящи условия за спазване на безопасна дистанция и прилагане на всички противоепидемични мерки, предвидени в .7, т.8 и т.9 за останалите масови мероприятия, които са разрешени съгласно същата заповед.

По тези съображения считам, че въведената абсолютна забрана в т.10 от Заповед РД-01-748/02.09.2021 г. за присъствие на публика на спортни състезания има дискриминационен характер, тъй като тя третира неравно нас, родителите и децата ни, участващи в спортни състезания и спортни мероприятия от закрит тип, спрямо публиката, участниците и зрителите на масови мероприятия, чието провеждане е разрешено при въведените ограничителни мерки съгл. т.7, т.8 и т.9 от заповедта. При разумна организация в спортните зали, осигурено отстояние /разполагане на публиката при спазване на отстояние 1,50 м./ и строг контрол при входа на залите за спазване на другите ограничителни мерки не виждам причина за подобно дискриминационно третиране, при което в градски транспорт, влакове, самолети и автобуси не се изисква, нито се контролира спазване на каквото и да е отстояние, барове и казина, кина и театри работят, а родителите сме препятствани да видим резултата от упорития труд на децата си и тяхното израстване!

Една от целите на Закона за защита срещу дискриминация е да осигури на всяко лице правото на равенство в третирането и във възможностите за участие в обществения живот, както и ефективна защита срещу дискриминацията. С т.10 на процесната заповед беше нарушено моето право на равно третиране спрямо зрителите на спектакли, провеждани на закрито. Т.10 от заповедта въвежда забрана да присъствам като публика на спортните изяви на дъщеря си, която тренира художествена гимнастика. Спортните състезания на малките гимнастички не отстъпват по никакъв начин на  сценичните изяви и прожекции, на които се допуска присъствието на публика, но дори са по-ценни от тях в субективен план, защото децата порастват, а отминалото състезание е неповторимо, докато спектаклите и филмите се провеждат /излъчват многократно, и пропускът може да бъде компенсиран с последваща прожекция.

С т.10 на  Заповед РД-01-748/02.09.2021 г., издадена от Министъра на здравеопазването, ми беше забранено да присъствам на предстоящото Държавно първенство ансамбли, което ще се проведе на 17.09.2021 г. в зала София, както и на две междинни състезания - Diamond cup“ 2021г., което ще се проведе на 09.09.2021 г. в зала Фестивална и втори спортен турнир, организиран от СКХГ Феникс, който ще се проведе на 11.09.2021 г.

Това обосновава правния ми интерес да атакувам заповедта в тази й част.

ПЕТИТУМ:

С оглед на гореизложеното, моля да прогласите дискриминационния характер на въведената забрана съгласно т.10 от Заповед РД-01-748/02.09.2021 г. и да задължите министъра на здравеопазването да измени заповедта си в тази й част, като въведе идентични по характер и интензитет противоепидемични ограничителни мерки спрямо участниците във всички обществени мероприятия, които се провеждат на закрито, а именно:  да разреши присъствието на публика при провеждане на спортни състезания с професионален характер на закрито, при спазване на идентични по характер и интензитет противоепидемични мерки съгл. предвиденото за театри, кина, циркови представления, концерти и други сценични прояви на закрито в т.7, а именно: при използване на не повече от 50% от капацитета на помещенията, заемане само на седящи места през едно, спазване на физическа дистанция от най-малко 1.5 м. между посетителите и носене на защитни маски за лице.

 




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: expose
Категория: Новини
Прочетен: 559099
Постинги: 114
Коментари: 123
Гласове: 233
Спечели и ти от своя блог!
Блогрол
1. Омбудсманът призова Дянков да защити клиентите от банките
2. Нарушения в реклами и договори за потребителски кредити според Комисия за защита на потребителите
3. Неравноправни клаузи в Общите условия на „Юробанк И Еф Джи България” АД
4. Неравноправни клаузи в общите условия за кредитиране на „ПроКредитБанк” АД
5. Омбудсмана на Република България: Абсурд е за 5 лв. такса да плащаме 6 лв. на банката
6. ПОДАВАНЕ НА ПРИЛОЖЕНИЕ № 1 КЪМ ПЕТИЦИЯ ЗА ДЪРЖАВНИТЕ ТАКСИ
7. И банките имат слаби места - интервю с адв.Десислава Димитрова
8. Осъдих ЦКБ за незаконна лихва
9. Лихвите в България - удобно (не)зависими...когато рискът пада... те продължават да се качват
10. Препоръка на Съвета от 12 юли 2011 година относно Националната програма за реформи на България от 2011 г.
11. Отворено писмо: Ако законът беше ясен, дали хиляди майки биха го нарушили?
12. Списък на спечелените дела срещу банки в България
13. Омбудсманът сезира КС за противоконституционност на чл. 417, т.2 от ГПК
14. Осъдени банки поради незаконосъобразно повишени лихви по ипотечни кредити
15. КОНСТАНТИН ПЕНЧЕВ ПРЕД БЛИЦ: ПОТРЕСЕН СЪМ, ШЕФЪТ НА БНБ ОЧЕВИДНО НЕ ПОЗНАВА КОНСТИТУЦИЯТА
16. Още 4 банки разследвани за манипулиране на лихви
17. ЕС предлага манипулирането на лихви да се криминализира
18. Скандалът с лихвите се разраства
19. За тези, които пропуснаха предаването "Имат ли равни права банките и клиентите : http://www.btv.bg/shows/lice-v-lice/videos/video/1515421224-Imat_li_ravni_prava_bankite_i_klientite.html .
20. Русенец осъди "Уникредит" на 2 инстанции, банката му дължи надвзети пари
21. Любомир Христов: Банковият лобизъм в парламента е зараза с предсмъртни размери
22. Експерти: Седем мерки спират банките да крадат клиентите си