Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.04 21:27 - Ваксината, създадена в Германия от семейство Угур Шахин и Йозлем Тюреджи, в момента е най-предпочитаната в Германия, Европа и света
Автор: iliaganchev Категория: Новини   
Прочетен: 250 Коментари: 0 Гласове:
0Ваксината, създадена в Германия от семейство Угур Шахин и Йозлем Тюреджи, в момента е най-предпочитаната в Германия, Европа и света

Регенсбург, 14.04.2021

Днес и аз, в качеството ми на немски гражданин с Родина България, бях подложен на ваксиниране против Ковид-19 с ваксината BioNTech.

Ваксината беше разработена с енергичните усилия на забележителното семейство на двама граждани, етнически турци – професор Угур Шахин и съпругата му Йозлем Тюреджи. Това стана в изключително кратки срокове, като в края на октомври 2020 г. основните разработки бяха приключени.

Der von der Familie Uğur Şahin und Цzlem Tьreci in Deutschland entwickelte Impfstoff ist derzeit der beliebteste in Deutschland, Europa und der Welt.

Regensburg, 14.04.2021

Heute wurde ich als deutsche Staatsbьrger mit Heimat Bulgarien mit dem BioNTech-Impfstoff gegen Covid-19 geimpft. Der Impfstoff wurde mit den energischen Bemьhungen der bemerkenswerten Familie zweier deutschen Staatsbьrger, etnischen Tьrken - Professor Uğur Şahin und seiner Frau Цzlem Tьreci, entwickelt. Dies geschah in sehr kurzer Zeit und Ende Oktober 2020 wurden die wichtigsten Entwicklungen abgeschlossen.

Uğur Şahin, роден на 19.09.1965 в гр. Искендерун, е лекар-имунолог,  специализирал се в изследванията на рака, основател и генерален директор на биотехнологичната фирма BioNTech. Бил е професор по експериментална онкология в медицинската клиника на Университета в гр. Майнц.

На четиригодишна възраст Шахин се премества с майка си от Турция, за да живеят при баща си, който е работил тогава във фабриката на Форд в Кьолн.

Шахин завършва през 1984 г. гимназията „Ерих Кестнер“ в Кьолн, където е бил първият турчин, дете на гастарбайтер в училището. В гимназията участва в курсове за напреднали по математика и химия и е най-добрият ученик при завършването.

Интересът му към имунологията е предизвикан твърде рано от една телевизионна програма с лекаря и научен журналист Хоймар фон Дитфурт.

Следва медицина в университета в Кьолн от 1984 до 1992 г.

Защитава докторат през 1992 г. с дисертация по имунотерапия на туморни клетки („Биспецифични моноклонални антитела за активиране на цитостатични прекурсори върху туморни клетки“), с висшата оценка - summa cum laude.

Отива на работа при своя ръководител на докторантурата Михаел Пфройндшух в университета на провинция Саар 1992 г.

От 1992 г. до 1994 г. следва задочно математика в Задочния университет в Хаген.

Шахин се запознава с бъдещата си съпруга Йозлем Тюреджи, когато работи в университетската болница на Саарланд Хомбург, по време на последната година на нейното следване там. Семейството сключва брак през 2002 г. и има дъщеря.

1991 – 2000 – в Клиниката на Университета в Кьолн, като лекар по вътрешни болести и хематология/онкология.

1999 – хабилитация в областта на на молекулярната медицина и имунологията.

2000 – в Института по експериментална имунология на Университетската болница на Цюрих.

От 2001 – в Университета в Майнц – направление медицина, на различни ръководни длъжности в областта на изследването на рака и имунологията.

2006 - 2013 - лектор по експериментална онкология в III. Медицинска клиника на същия университет.

Шахин работи в насоката Идентифициране и характеризиране на нови целеви молекули (антигени) за имунотерапията на раковите заболявания, напр. рак на гърдата, рак на простатата, рак на белия дроб и други опасни видове рак. Целта му е разработването на ваксина срещу рака на основата на рибонуклеиновата киселина  (RNA), която съдържа генетични информации, предизвиква съотетна реакция на имунната система и по този начин води до отслабване на тумори.

Шахин се счита за имунен инженер, който прави опит да използва антивиралните механизми на тялото с цел лекуването примерно на рак, когато защитните сили не се противопоставят на това. Той схваща своята визия в това да се предизвика имунната система така, че „тя да ни защитава от определени заболявания или да ги смекчава“.

През 2000 г. Шахин става групов ръководител на Специалната изследователска област „432“ на медицинския факултет в Майнц, а през 2003 г. – ръководител на „Tumor Vaccine Center“.

От 2006 г. той е хоноруван доцент в Отделението по експериментална и транслационна онкология.

През 2010 г. Шахин основава „Translationale Onkologie в медицинския факултет на Университета „Йоханес Гутенберг“ в Майнц (TRON). В този случай става въпрос за един биофармацевтичен изследователски институт, който разработва нови диагностики и лекарства за терапията на рака и други заболявания с висока необходимост от медицинска намеса. Център на тежестта в неговата дейност е индивидуализираната медицина и раковата имунотерапия. От основаването на този център до септември 2019 г. той е негов научен директор. От тогава Шахин е научен консултант и ръководител на докторанти.

За своята работа в тази насока през 2019 г. Шахин получава немската награда за заслуги в борбата с рака. Той е заместник ръководител на създадения Университетски център за туморни заболявания в Майнц (UCT Mainz). UCT Mainz е обединение на всички действащи в областта на рака организации на университета в Майнц, чийто център на дейността е клиничната онкология или онкологичнитя изследвания.

През 2017 г. той участва в създаването на новия институт към Научното обединение Хелмхолц (Helmholtz-Institut HI-TRON“, който е коопериране на Германския център за изследване на рака (Deutsches Krebsforschungszentrum DKFZ) с  TRON. Шахин е единият от директорите по научните изследвания на този нов институт към НО „Хелмхолц“.

През 2001 г. заедно със своята бъдеща съпруга Йозлем Тюреджи основава фирмата „Ganymed Pharmaceuticals“. Тази фирма разработи моноклоналното антитяло „Zolbetuximab“, което е предназначено да бъде използвано против рак на хранопровода и на стомаха. През 2016 г. фирмата беше продадена за няколко милиона евро на „Astellas Pharma“. След успешните изследвания във фаза II, през 2020 медикаментът се намира във фаза III.

За фирмата Biontech SE (със седалище в Майнц)

Шахин беше единият от основателите през 2008 г. на биотехнологичната фирма  Biontech, чийто главен директор е той.

От април 2020 г. под ръководството на Шахин и неговата съпруга Йозлем Тюреджи е разработена ваксината BNT162b2 против вируса COVID-19. Шахин е собственик на различните патенти, които той е регистрирал със своята фирма.

Шахин притежава 17,3 % от дяловете в BioNTech SE и по този начин през декември разполага с над 5 милиарда сащски долари, което го прави един от 500-те най-богати хора в света.

Шахин е член на много научни институции:

От 2004 – член на „Deutsche Gesellschaft fuer Immunologie“

Oт 2008 – член на Програмния комитет на „Association for Cancer Immunotherapy (CIMT)“,

На „Regulatory Research Group, Mainz”.

2012 – Съосновател на Клъстера „Cluster of Individualized Immunointervention (Ci3) – Mainz“.

От 2014 – член на „American Association for Cancer Research (AACR)”

Oт 2015 – член на „American Society of Clinical Oncology (ASCO)”.

 Тагове:   германия-наука,


Гласувай:
0
0Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: iliaganchev
Категория: Политика
Прочетен: 3468448
Постинги: 3438
Коментари: 877
Гласове: 915
Архив
Календар
«  Май, 2021  
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31