Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.12.2020 19:10 - Вчера приключи 5. пленум на 19. ЦК на ККП, който набеляза по следния начин бъдещите 15 години за Китай
Автор: iliaganchev Категория: Новини   
Прочетен: 511 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Вчера приключи 5. пленум на 19. ЦК на ККП, който набеляза по следния начин бъдещите 15 години за Китай

Китайската комунистическа партия набеляза курса за развитие на Китай за следващите 15 години, с цел да се определят насоките на страната по пътя към модернизацията й.

          Детайлите на този курс са отбелязани в специално комюнике, публикувано във връзка с резултатите от работата на 5-ия пленум на 19-ия Централен комитет на ККП. За развитието на страната е подчертана ролята на иновациите, на реалния сектор на икономиката, на силния отечествен пазар, на подема на селото и на зеленото развитие.

          На пленума бяха одобрени Препоръки на ЖК на ККП относно разработването на 14-ия 5-годишен план за социално-икономическото развитие (2021-2025 г.) и перспективните цели за 2035 г.

          В комюникето се казва, че „победата вече е близка“ за пълното построяване на среднозаможното общество в Китай, а също така се подчертава и това, че всестранното строителство  на съвременна социалистическа страна представлява част от 4-аспектната стратегическа концепция за всестранно създаване на среднозаможно общество, всестранно задълбочаване на реформите, всестранното обезпечаване на върховенството на закона в държавното управление и всестранното дисциплиниране на вътрешнопартийното управление в периода на  14-ия петгодишен период.

          Генералният секретар на ЦК на ККП Си Дзинпин изнесе доклад за извършената работа от името на Политбюро на ЦК на ККП и разясни проекта за документ, свързан с препоръките на ЦК на ККП относно разработването на 14-ия петгодишен план за социално-икономическо развитие 2021-2025 г. и перспективните цели за 2035 г.

          Работата, извършена от ПБ на ЦК на ККП, беше напълно одобрена, се казва в комюникето, пру което икономическият ръст на Китай надмина очакваното, животът на народа беше осигурен, а общата социална ситуация оставаше стабилна.

          Успехите, достигнати за изминалите 5 години, беха отбелязани: по резултатите от 2020 г. Брутният вътрешен продукт на Китай може да надхвърли очаквания със 100 трилиона юана; общо 55,75 млн малоимотни жители в селските райони на страната се избавиха от бедността; обемът на ежегодното производство на  зърно в Китай вече 5 години се запазва на нивото на повече от 650 млн тона; Китай създаде най-голямата в света система за социално осигуряване и т. н.

          Китай все още преживява важен период относно стратегическите възможности за развитие понастоящем и в обозримото бъдеще, но възможностите и предизвикателствата, с които се сблъсква страната, претърпаха нови изменения, се казва комюникето.

          ПЕРСПЕКТИВНИТЕ ЦЕЛИ ЗА 2035 Г.

 

На пленума бяха поставени редица перспективни цели, за да може в основни линии дасе осъществит социалистическата модернизация към 2035 г.

          * Икономическият и технологичен потенциал, а също и съвокупната  национална мощ на Китай да бъдат значително повишени. Нова значителна стъпка ще бъде направена за повишаване на съвокупния обем на икономиката и нивото на доходите на глава от населението в града и селото. Страната ще се издигне до нивото на страните-лидери от иновационен тип, извършвайки крупен пробив по ключевите технологии във важни области.

          * В основни линии ще бъдат осъществени от нов тип индустриализация, урбанизация и селскостопанска модернизация. Ще бъде завършено формирането на съвременна икокономическа система.

          * В основни линии ще бъде осъществена модернизация на системата и потенциала на държавното управление. Напълно ще бъде осигурено правото на народа за равноправно участие в обществените дела и  равноправното развитие. В основни лини ще бъде завършено създаването на правова държава, правово правителство и правово общество.

          * Китай ще се превърне в културна, образована държава, държава с мощен кадровим потенциал, а също така спортна държава. Ще бъде създаден „Здрав Китай“. На новa височина ще се издигнат личностните качества на населението и нивото на цивилизованост на обществото, значително ще нарастне културната „мека сила“ на държавата,

          * Широко ще бъде разпространен екологичен модел на работата и живота. Изхвърлянето на въглерод неотклонно ще се понижава след достигането на пиково ниво. По коренен начин ще бъде подобрена екологичната среда. В основни линии ще бъде изпълнена задачата за създаване на „прекрасен Китай.

          * Ще бъде формирана нова архитектоника на външното отваряне, забележимо укрепвайки новите преимущества за участие в международното икономическо сътрудничество и конкуренция.

          * БВП на глава от населението ще достигне нивото на средноразвитите страни. В основни линии ще бъде осигурен равен достъп до основните обществени услуги. Забележимо ще нарастне делът от населението със средно ниво на доходите, рязко ще се съкрати разликата в нивото на развитие на града, селото и регионите, а също и разликата в нивото на живот на населението.

          * По-вискоко ниво ще достигне създаването на „спокоен Китай“. В основни линии ще бъде осъществена модернизацията на националната отбрана и армията.

          * Животът на народа ще стане по-благополучен. Действиятапо всестранно развитие на човека и достигането на всеобща заможност на народа ще достигне по-съществен прогрес.

ЦЕЛИ НА 14-ИЯ ПЕТГОДИШЕН ПЛАН

. . . . .

(продължава ...)

 



Тагове:   китай-развитие,


Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: iliaganchev
Категория: Политика
Прочетен: 5331371
Постинги: 4999
Коментари: 877
Гласове: 1356
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930