Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.06.2020 12:40 - Ходът на икономическата криза в Германия през юни 2020
Автор: iliaganchev Категория: Новини   
Прочетен: 1784 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Ходът на икономическата криза в Германия през юни 2020

18.06.2020 

Основният извод на официалните специалисти е: „Нисък шанс за бързо възстановяване“.

Всички данни показват, че германската икономика засега остава в рецесия, въпреки деблокирането на мерките, които бяха предприети срещу корона-пандемията.

Индикаторът за икономическата конюнктура, който статистически оценява най-важните икономически показатели, дава прогноза за 3 месеца до август 2020 г. за рецесионна вероятност от 95,6%, след като през май тя беше  100%. На пръв поглед има малко снижаване на индикатора, но в сравнение с май прогнозната несигурност нараства, както показват отделните уравнения, намиращи място в общата прогноза.

Прогнозната несигурност е нарастнала през юни на 8,8 %, след като през май е била почти 0 %. Резултатът до голяма степен се дължи на неблагоприятното развитие на водещите показатели на   финансовия пазар и реалното стопанство.

Поради забавяне на публикуването на реалните икономически показатели, драматичният спад в производството и приемането на поръчки през април 2020 г. може да се вземе предвид едва при сегашното изчисляване. За разлика от това, настроението на финансовите пазари доведе до бързо възстановяване във V-образна форма в икономиката. В съответствие с това индексът за стрес на финансовите пазари, който представя развитието на широк спектър от показатели на финансовите пазари в края на май, показва забележим спад на стреса от 57% на 37%.

          През първите седмици на юни обаче пазарните очаквания се насочиха към по-бавно възстановяване на икономиката. Ако вземем предвид текущите данни от китайската икономика, която първа пострада от пандемията с коронавируса, но успя да започне да увеличава значително производството в края на март, то бавното възстановяване на промишленото производство и продажбите на дребно отразява липсата на (глобално) търсене.

          Въпреки обширните мерки за парична и фискална политика в много страни, слабото глобално икономическо развитие вероятно ще продължи през годината и по този начин силно ще засегне силно експортноориентираната германска икономика.

Вътрешното търсене в Германия изпитва експанзивен импулс от програмата за икономическо стимулиране, която беше приета в началото на юни. Тази програма обвързва политиките за търсене и предлагане, засилва перспективите за продажби от компаниите, а от друга страна дава стимули за потреблението от домакинствата. Следователно (заключават официалните специалисти) той има важен принос за гарантирането, че германската икономика няма да се плъзне в още по-дълбока рецесия.

„Въпреки този забележителен тласък, нивото на общото икономическо производство в Германия преди кризата е малко вероятно да бъде достигнато до 2022 г.“, казва видният специалист по обща икономическа конюнктура Петер Холфелд.

 Неофициалните специалисти като проф. Макс Оте, д-р Маркус Крал, Марк Фридрих, Ханс-Петер Бурхоф, проф. Торстен Денин и, разбира се, световно известният  свръхбогат борсов специалист Уорън Бафет са на друго мнение, поради което вероятно не биват вече канени в разговори и интервюта по официалните медии.

Кой крив, кой прав – ще разберем още през периода юли-септември



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: iliaganchev
Категория: Политика
Прочетен: 5259779
Постинги: 4968
Коментари: 877
Гласове: 1345
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031