Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.04.2020 12:57 - Германска политическа дискусия във връзка с покупката на изтребители F-18 от САЩ
Автор: iliaganchev Категория: Новини   
Прочетен: 495 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Германска политическа дискусия във връзка с покупката на изтребители F-18 от САЩ

В. „Ди Велт“ пише: „Крамп-Каренбауер се интересува от изтребители F-18 и заблуждава парламентарни фракции“ (става въпрос за г-жа Анегрет Крам-Каренбауер, която наскоро наследи на поста военен министър от г-жа Фон дер Лайен, тъй като тя отиде в Брюксел да управлява ЕС и малко преди това и поста председател на ХДС от г-жа Меркел, която продължава да е канцлер на ФРГ).

Управляващата коалиция дискутира относно снабдяването с изтребители от САЩ. След настъпващия отказ от застарелия въздушен флот с Торнадо американските  F-18 трябва да поемат основните задачи, които евро-изтребителите досега все още не могат да изпълняват.

Те трябва да заменят изтребителите Торнадо (германо-англо-италианско производство): Министърката на отбраната, която поради сложното й име бива наричана АКК, очевидно иска да купи 45 изтребителя САЩ-ско производство. Партията на Зелените и Свободната демократическа партия реагират ядосано – точно както и парламентарния шеф на ГСДП.

 До каква степен е напреднала тази сделка и кой е бил информиран за нея?

В голямата управляваща коалиция на ХДС, ГСДП и ХСС има разлики относно настояването на Анегрет Крам-Каренбауер.

           Висшата политичка на ХДС очевидно е информирала формално САЩ-ското правителство за това, че Германия би желала да закупи от сащ-ския производител Боинг 45 изтребителя от тип F-18. Самолетите трябвало да заменят слабите поради старост Торнадо-изтребители на Луфтвафе (германките ВВС) – това беше съобщено от сп. Шпигел. Според експерти, бундесверът се нуждаел поради това от до 93 нови еврофайтери и максимално 45 изтребителя F-18.

Казва се, че отбранителната министърка била съобщила с емейл в четвъртък на своя САШ-ски колега Марк Еспер, че бундесверът възнамерявал да купи 30 броя  F-18-Superhornet. Самолетите можели след това да бъдат дооборудвани в случай на критична ситуация със складираните на ВВС-базата Бюхел сащ-ски атомни оръжия.

          Освен тях Крамп-Каренбауер била искала да купи и още 15 изтребителя от тип  F-18-Growler за нуждите на електронната въздушна битка. Техните специални сенчори можели да изключват наземния радар на противника.

Реакцията на неинформираните ...

          Съгласно „Шпигел“ Германската социал-демократическа партия била реагирала възмутено. Според списанието „AKK“ е говорила по темата не веднъж с парламентарния ГСДП-шеф Ролф Мютцених, който решително отхвърля покупката на саш-ските самолети и това, че нито веднъж не е разговарял по темата с нея. Но било имало наскоро кратки консултации с външния министър Хайко Маас и вицеканцлера Олаф Шолц (и двамата от ГСДП) – твърдят от Шпигел.

          Министерството на отбраната подчерта, че мейлът до Еспер не е съдържал кикаква поръчка или твърда увереност. ГСДП била от седмици обвързана с този процес. Информирани били освен това съюзните партньори, като например френската отбранителна министърка Флоранс Парли и британския отбранителен министър Бен Уолъс.

          Ядовете на ГСДП поради действията на ХДС-шефката според ШПИГЕЛ били толкова големи, че Крам-Каренбауер отказала набързо едно планирано за миналия четвъртък обществено представяне на нейните планове относно наследниците на Торнадото, било научило списанието. И все пак обаче още същия ден АКК била изпратила споменатия емейл с потвърждение на поръчката до Еспер.

          Възниква ли вреда за трансатлантическите взаимоотношения?

Както беше споменато, критика идва и от опозицията. Още преди това Зелените предупредиха Крам-Каренбауер, че със своите действия тя вреди на трансатлантическите отношения. „Министърката трябва открито да обясни на парламентарната комисия, какъв характер е имало писмото до нейния сащски колега“, каза говорителят по въпросите на сигурността на зелената фракция, Тобиас Линднер, на Редакционснецверк Дойчланд (RND).

          Все пак браво на г-жа АКК – тя твърдо и компетентно е решила да се погрижи за отбраната на своята не веднъж пострадвала родина ... Ако е направила грешка или е допуснала пропуск, ще се оправи ... Все пак коронната криза е в ход, чиито изгледи все още са неясни.

          Днес Бундестагът вероятно ще поговори по самолетния въпрос ...




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: iliaganchev
Категория: Политика
Прочетен: 5305673
Постинги: 4991
Коментари: 877
Гласове: 1355
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930