Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.02.2020 20:31 - ПРИМЕР ОТПРЕДИ 2500 ГОДИНИ, КАК ДА ПИШЕМ И КОМЕНТИРАМЕ ИСТОРИЯТА
Автор: iliaganchev Категория: Новини   
Прочетен: 248 Коментари: 0 Гласове:
0



ПРИМЕР ОТПРЕДИ 2500 ГОДИНИ, КАК ДА ПИШЕМ И КОМЕНТИРАМЕ ИСТОРИЯТА

            В истинската история няма място за измислици или предположения и скърпване на един факт с друг, не бива да се подхожда според желанията на моментни управляващи и угоднически, а трябва да се изхожда от проверени източници, които са казали нещата еднозначно. Пример за това ни дава древния мислител Тукидид (около 460 – 400 г. пр. н. е.) през 5 век преди новата ера по време на Пелопонеската война (от 431 до  404 г. пр. н.е.)

Тукидид за историческия подход към  събитията

* извадка от „История на Пелопонеската война“ (Ιστορία του Πελοποννησιακού Πολέμου):

„Ето каква беше древността според моите проучвания, макар у да е трудно да се опрем на казаното тук, независимо от това какви са били свидетелствата.

Работата е там, че препредават един на друг преданията за миналото, дори и когато се отнася до тяхната родина, по един и същ начин безкритично.

Така например мнозинството атиняни счита, че Хипарх е бил убит от Хармодий и Аристогитон (*514 г. пр.н.е.), когато той бил тиранин; те не знаят това, че управител тогава е бил Хипий като най-голям от синовете на Писистрат, че Хипарх и Аристогитон са били братя, че в деня на заговора в решителния момент Хармодий и Аристогитон, след като изпаднали в подозрение, че някой от съзаклятниците уж ги разкрил пред Хипий и че същият следователно е бил предупреден и не го докоснали; обаче, желаейки да направят макар и нещо решително, преди да ги заловят, те умъртвили Хипарх, който бил зает с организирането на Панафинейската процесия, когато го срещнали близо до т.н. Леокорий. По същия начин и други елини неправилно си представят много други събития, даже и съвременни, които не са изгладени от паметта на времето. Например мислят, че като че ли лакедемонските царе подават всеки по два гласа, а не по един и че те имали Питанатски дъх, какъвто никога и не е съществувал.

Толкова малко хора са загрижени да открият истината и охотно приемат готовите мнения.

И все пак не греши онзи, който признава разглежданите от мене много събития преди всичко поради това в този им вид, в който аз съм ги съобщил въз основа на споменатите свидетелства, онзи, който в своето доверяване не отдава предпочитание нито на поетите, възпели тези събития с преувеличения и разкрасяване, нито на прозаиците, представили своите разкази, загрижени не толкова за истината, колкото за приятно впечатление за слуха: от тях се разказват събития, с нищо непотвърдени и с течение на времето, след което те са били, са се превърнали в по-голямата си част в нещо невероятно и приказно.

Нека да се знае, че събитията възстановени от мене с помощта на най-достоверни свидетелства са толкова пълни, колото това го позволява тяхната древност. Макар че хората, докато воюват, считат всяка война в дадения момент за война най-важна и въпреки това тази война се оказва по-важна от предишните, ако се съди по станалите през нея събития. Що се отнася до речите, произнесени от отделните лица или по време на подготовка за войната, или по време на самата война, то за мене беше трудно да запомня казаното в техните речи с цялата точност, както това което слушах лично, така и онова, което ми предаваха от различни места другите. Речите са съставени от мене така, както според моето мнение всеки оратор, съобразявайки се винаги с обстоятелствата на дадения момент, по-скоро е могъл да говори за истинското положение на нещата, при което аз се придържах възможно най-близко до общия смисъл на действително казаното. Що се отнася до станалите в течение на войната събития, то аз не считах за подобаващо на своята задача да записвам онова, което узнавах от първия срещнат или онова, което аз можех да предполагам, но записвах събитията, на които самият аз бях очевидец и онова, което чувах от други, след точни доколкото е възможно проучвания относно всеки факт взет поотделно. Търсенията бяха трудни, защото отделните факти се предавах за едно и също нещо нееднакво, а така, както всеки ожеше да ги предаде, ръководейки се не от симпатията към към тази или онази от воюващите страни или основавайки се ан своята памет.

Може изложеното от мене и да е чуждо на басните и ще се окаже по-малко приятно за слуха; затова пък ще го счетат за достатъчно полезно всички онези, които пожелаят да имат ясна представа за миналото, можещо, поради човешката природа, да се повтори някога в бъдещето в същия този или подобен вид.

Моят труд е разчетен не толкова за това да послужи като предмет за словесно състезание в даден момент, колкото за това да бъде достояние навеки. ...

 




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: iliaganchev
Категория: Политика
Прочетен: 5263941
Постинги: 4968
Коментари: 877
Гласове: 1345
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031