Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.04.2019 20:51 - Мегаломания или нормална прищявка за богати
Автор: iliaganchev Категория: Новини   
Прочетен: 476 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Мегаломания или нормална прищявка за богати

Ето как изглежда в Германия това, което искат на строят във Варна – безплатно за България, за сметка на европари:

Tropical Islands“ (Тропически острови) или на немски: Tropische Inseln e

ТРОПИЧЕСКИ ПАРК ЗА РАЗВЛЕЧЕНИЯ, разположен на 60 км южно от столицата Берлин, на територията на бившата съветска военна база там. Височина над морското равнище: 70 м.

Това съоръжение е най-голямата самоносеща зала в света и освен това е 4-тата по големина в света сред най-големите здания и съоръжения.

Заема площ от 5200 декара и е разположен в бившия хангар за дирижабли, принадлежал някога на фирмата Cargolifter AG.

          Комплексът е разчетен за 6 000 посетители на ден. Първата година са го посетили 975 000 души. В комплекса работят 500 души.

След фалита на фирма Cargolifter AG е извършено преоборудване от малайския концерн Tanjong.

Размери на залата: дължина 360 м, широчина 210 м. и височина  107 м. Общият обем на помещенията е 5,5 милиона куб.м.

Разходите за строителството бяха около 78 мил. евро.

          На 11 юни 2003 г. съоръжението беше купено от фирмата Tanjong за 17,5 милиона евро, от които 10 мил. беше субсидията на провинция Бранденбург.

Паркът беше открит за посетители на 19 декември 2004 г.

          Поддържа се температура 26 °C, „тропическата“ среда е с влажност на въздуха 64 %. Най-голямата в света изкуствено покрита „тропическa гора“ с плажове, многобройни тропически растения, множество плавателни басейни, барове и ресторанти. Tropical Islands е отворен денонощно през цялата година.

          На входа можете да си изберете базовата цена, а всички останали разходи се отчитат вътре с помощта на специален чип-браслет.

Цялото съоръжение е разделена на области на сауна и тропическо езеро – като всяка област има отделно заплащане за достъп.

Смяната на областите вътре е свързана с покупката на денонощен билет. Другите тематични области за всяка изискват допълнително заплащане.

В другите области има например миниголф и къщички за нощувка.

Развлекателната програма включва голямо вечерно представление и редица представления в течение на деня: вариете, детска програма.

Тематически области, на които е разделен паркът:

·      Тропическо село – с постройки стил Тайланд, Борнео, Самоа и Бали.

·       Тропическа гора – повече от 50 000 растения от над 600 вида.

·      Южное море - Бассейн с дължина 140 м., площ 4 400 кв.м. и дълбочина 1,35 м., копия на залив на атол с пясъчен плаж с широчина 200 м , 850 дървени кресла за лежане. Температура на водата 28 °C.

·      Лагуна от Бали – над 1200 кв.м. водна повърхност с променлива дълбочина, температура на водата 32 °C , фонтани, изкуствени течения и т.н.

Съоръжението е подходящо и за лица с ограничени физически възможности: на горните етажи на тропическите къщи са монтирани лифтове, а пътечките към гората са направени удобни за предвижването.

През ноември и декември 2006 г. паркът Tropical Islands беше разширен. Бяха добавени 4000 кв. м. детска зона.Spa-центърът и сауна с 6 подразделения бяха завършени през средата на 2007 г.

В зоната на сауната се намира също и сауна от скъпоценни камъни, дървена сауна, хладен басеин, парна баня, горещи вани и специални душ/кабини. ОСОБЕННОСТ НА СПА-ЦЕНТЪРА И САУНАТА Е ТОВА, ЧЕ ТАМ ТРЯБВА ДА СЕ НАМИРАТЕ СЪВСЕМ ГОЛИ.

          Стилът на саунаите е взаимстван от югоазиатската култура, в това число от обекти, които са световно наследство по ЮНЕСКО, например моделиран е индийски храм със слонове и камбоджански Ангкор-Ват.

          За събличане са предвидени над 7 000 шкафчета.

ПРЕУСТРОЙСТВОТО И РАЗШИРЕНИЕТО СТРУВАХА ОЩЕ ОКОЛО 23 МИЛИОНА ЕВРО.

          Общата сума на инвестициите за разширяване и преустройство отначало бяха 75 мил. евро, от които 17 милиона субсидия от провинция  Бранденбург. Цел на финансирането беше да се открият нови работни места.

ВЪЗНИКНАХА СЛЕДНИТЕ ПРОБЛЕМИ:

·      Броят на посетителите не достига планираните 1,25 милиона души годишно. През първата година се очакваха даже 2,5 милиона посетители, а реално се оказаха с 1 милион по-малко.

·      През 2005 г. загубите бяха 10-20 мил. евро.

·      До октомври 2006 имаше общо 600 000 посетители. Намаляването на посетителите е по различни причини, в това число и голямото отдалечение на Комплекса от града. ОСВЕН ТОВА ЗА МЕСТНИТЕ ЖИТЕЛИ НА БЕРЛИН И ЮЖЕН БРАНДЕНБУРГ СРЕДНИЯТ ДОХОД Е ПО-НИСЪК ОТ ФЕДЕРАЛНИЯ ЗА ГЕРМАНИЯ.

·      Основните гости бяха от по-далечни райони на Германия.

          Чрез промени в структурата и подобряване на възможностите за нощуване ситуацията с привличане на посетители малко се подобри.

·      Отначало имаше и проблеми с растенията, които под светлонепроницаемия купол лошо растяха, без дневната светлина. За да се реши този проблем, след 2005 г. покритието на част от купола беше сменено със специално светлопроницаемо ETFE-фолио. 20 000 кв. м. от купола пропускат вече дневната светлина.

·      Поставените впоследствие палми, дървета и храсти добре се приспособиха и внасят съответната атмосфера в тропическата гора и тропическото село.

·      ЕНЕРГЕТИЧНИ ПРОБЛЕМИ: Високият разход на енергия представлява отрицателен икономически и екологичн фактор. Обвивката е разчетена за поддържане на температура от 19 °C, а в зоната на сауните се поддържа температура 26 °C. Поради голямата площ на повърхността и покритието, пропускащо ултравиолетовите лъчи възникват ГОЛЕМИ ЗАГУБИ НА ТОПЛИНА. Термографичната картина показва загуби на топлина в различните райони на залата.

·      . Природният газ и качествата на източника на топлина са свързани с изхвърлянето на СО-газ.

·      Топлинни загуби възникват също заради постоянното подгряване на пясъка.

·      Освен това топлинни загуби възникват и поради това, че изпаряващата се от басейните водна пара, акумулираща топлина, се отстранява в резултат на проветряването. Само заради това например се изразходват около 1,3 Мегавата.

 




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: iliaganchev
Категория: Политика
Прочетен: 5259502
Постинги: 4968
Коментари: 877
Гласове: 1345
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031