Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.05.2018 13:47 - Порошенко заплаши Запада с руския Северен поток-2, желан от Германия
Автор: iliaganchev Категория: Новини   
Прочетен: 849 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Порошенко заплаши Запада с руския Северен поток-2, желан от Германия

Франкфуртер Алгемайне Цайтунг, 18.05.2018

* Преведох от немски тази статия за всички, които обичат или мразят Порошенко – и едните и другите ще бъдат удовлетворени!

(Краткият коментар на порошенковата статия в руските медии ми се струва крайно недостатъчен, за да се схване същността на казаното от „Анти-чудовището“)

          „СЕВЕРЕН ПОТОК 2 ЗАХРАНВА ЧУДОВИЩЕТО“

от Петро Порошенко

„Когато руският газ потече по новия тръбопровод покрай Украйна, Москва ще получи свободна ръка за една още по-твърда офанзива срещу нашите общи ценности.“ Статия от гост.

Непогрешимият начин да се опитоми един тигър, е да се остави да се самоизяде. Това трябва да го е казал Конрад Аденауер, големият визионер и идеолог на модерна Германия.

Години наред тези думи бяха в сила като предупреждение срещу грешките, които на всяка цена трябваше да бъдат избягвани. Грешки от исторически мащаб, с невъобразими последици за самите нас.

Една такава трагична историческа грешка днес за съжаление  е очевидно близка – възможното построяване на Северен поток 2. Един чисто геополитически проект на Кремъл, който няма нищо общо с народностопански и частностопански интереси, а е насочен само кънм това, да се минира единството на Европа и в края на краищата да бъде то разрушено.Това винаги е била идеологията зад енергийната политика на Кремъл.

ЕДНО ПОМИРЯВАНЕ СПРЯМО АГРЕСОРА

Понастоящем няма никаъв повод да вярваме в противното – до тогава, докато не бъде ефективно стопирана руската агресия по отношение на Украйна и Запада. И докато Кремъл не признава международното право и международния мирен ред. Всеки един ден на престъпните нападения в Донбас и нарушаването на човешките права в окупирания Крим потвърждават това по драматичен начин. И за съжаление това все още е далече от края си.

При днешните обстоятелства всели паневропейски проект с Кремъл от порадъка на Северен поток 2 би бил едно примирение с агресора, което не дава никакъв знак за нашата сила. След като тръбопроводът на Северен поток 2 се напълни с руски газ, който ще протича покрай Източна Европа и Украйна, Кремъл не би имал повече интерес да се въздържа от една още по-твърда офанзива срещу нашите общи ценности. Напротив, това би развързало ръцете на Русия.

ИНВЕСТИЦИЯ ЗА РАЗГРАЖДАНЕ НА ЕВРОПА

Предполагаеми ползи, основаващи се върху празни обещания на Русия, не са добър ориентир да се преговаря с Москва. Моля оставете всякакви илюзии! Русия Русия ще схване строителството на „Северен поток 2“ като покана да се върнем към „business as usual“ и ще разбира всичко това като дългоочакваната „Game changer“. Същевременно много хора в Европа и извън нея ще оспорят тази покана и ще считат този проект за катастрофална стъпка да се храни едно чудовище.

Една инвестиция в Северен поток 2 е инвестиция в разлагането на Европа. Наистина ли Европа се нуждае от още една тръба от Русия? Ако Европа трябва да взема решение по този проект, тя има само един избор: или да подкрепя онези, които искат Европа да бъде единна. Или да построи един тръбопровод, който ще свързва Европа с онзи, който открито презира Европа. Би било интересно да знаем, как Аденауер би погледнал на това.

 




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: iliaganchev
Категория: Политика
Прочетен: 5310387
Постинги: 4994
Коментари: 877
Гласове: 1356
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930