Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.05.2018 14:18 - Свещеният пост Рамадан в републиките Татарстан и Башкортостан (територии на бившата Волжка България) 16.05-14.06.2018
Автор: iliaganchev Категория: Новини   
Прочетен: 978 Коментари: 0 Гласове:
-1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Свещеният пост Рамадан в републиките Татарстан и Башкортостан (територии на бившата Волжка България) 16.05-14.06.2018

          Волжка България е първата държава от територията на сегашната Руска федерация, която през май 922 г. приема исляма за официална религия. И сега Татарстан е основа на исляма в Русия, особено след като беше построена и открита Българската ислямска академия в бившата столица на Волжка България, гр. Болгар.

          Тази година свещеният празник Рамадан там ще се отбележи от всички мюсюлмани от 16 май до 14 юни. След изтичане на времето за поста – един лунен месец по ислямския календар – на 15 юни ще бъде отпразнуван с радост празникът на разговяването Ураза-байрам.

Рамадан (на турски Рамазан) е месецът на задължителния за мюсюлманите пост (саум) и е един от петте стълба на исляма. През целия месец Рамадан правоверните мюсюлмани през деня не приемат храна, напитки, не пушат и нямат интимна близост. Постът започва на разсъмване (след утринния азан) и завършва след залез слънце (след вечерния азан).

          Ежедневно, преди да извършат поста, мюсюлманите, произнасят намерението си призлизително с думите: „Аз възнамерявам в утрото да изпълня поста на месец Рамадан, заради Аллах“.

Желателно е половин час преди зазоряване да приключат с утренното приемане на храна (сухур) и да започнат разговяването (ифтар) веднага след настъпване на времето за разговяване. Разговяването се препоръчва да става с вода, мляко, фурми и т.н.

Ежедневно след нощната молитва (иша) мюсюлманите колективно отправят доброволната молитва таравих, състояща се от 8 или 20 ракаата.

През последните 10 дни от месеца Рамадан настъпва нощта „ал-Кадр“ (нощта на могъществото, нощта на предопределението).

В първия ден на месец шавал, в чест на приключване на Рамадан се провежда празникът на разговяването (Ураза-байрам). В този ден мюсюлманите отправят празничната молитва (ид намаз) и изплащат задължителна милостиня (закят ал-фитр).

И тази година, както и през миналите години за Свещения Рамадан в Татарстан ще дойдат 47 коран-хафизи (пазители на Корана) от Турция.

В 40 джамии ще бъде извършен „хатм Кур’ан“ – Пълното четене н Свещената Книга. Мюфтията на Татарстан Камил хазрат, единственият мюфтия на територията на Руската федерация, който е Коран-хафиз и е наследник по веригата на знание (силсил) через имама Абу Ханифа (699-767г.) и аш-Шафия (767, Палестина – 820, Египет) до самия Пророк Мохамед, директор на казанското медресе Мухамадия, преподавател в Руския ислямски университет, най-младият мюфтия в историята на Татарстан), знае доказано наизуст целия Коран!

Също в Татарстан в чест на свещения месец ще бъде проведена традиционната благотворителная акция „Рамадан – месец на добрите делазан – месяц добрых дел“ по събиране на средства за нуждаещите се.

Новост през 2018 г. ще стане пускането на консултативната интернет-линия „Дини сорау“. „От първия ден на Свещения месец, т.е. от 16 май, всеки желаещ може да се обърне към мене лично с интересуващи го въпроси по Шариата на специално създадения e-mail: dini.sorau@tatar.ru. Линията ще работи и след завършването на Рамадан“ – съобщи мюфтията на Татарстан Камил хазрат Самигулин.

Какви наказания за нарушение на изискванията на Празника ще има?

По време на Рамадана вярващите правят „садакa фитр“ – доброволна милостиня. Размерът й тази година е не по-малко от 100 рубли. В качеството на изкупване поради невъзможност да се издържи пост поради здравословни причини и при невъзможност да се изпълни това на следващия ден е установена фидия (наказание)  в посочения размер от 100 рубли. За всеки пропуснат ден се заплащат 200 рубли.

Размерите на тези милостини се установяват в съответствие с изречения на Мохамед, като се изхожда от цените на пшеничното брашно, фурмите и стафидите.

На 26 и 27 май в Казанската академия по тенис ще се състои републикански ифтар – един от най-мащабните в Русия. И менюто тази година ще бъде по-интересно, заяви вицепрезидентът на Асоциацията на предприемачите-мюсюлмани на Русия Радик Абдрахманов.

Очакват се 10 хиляди мюсюлмани от Казан и гости. Сред тях ще бъдат и многодетни и бедни семейства, деца-сираци, инвалиди, слепи и други болни, а също така ще бъдат поканени ръководители на различно нива, представители на мюсюлманското духовенство от регионите на Русия, посланиците на мюсюлманските страни в Русия.

Междувременно през март Споразумение за сътрудничество подписаха БЪЛГАРСКАТА ИСЛЯМСКА АКАДЕМИЯ и ОБЩОЦЪРКОВНАТА АСПИРАНТУРА И ДОКТОРАНТУРА, която носи името на светите равноапостоли КИРИЛ и МЕТОДИЙ. Според това споразумение        магистранти и докторанти на двата религиозни ВУЗа ще участват в учебните програми на двете конфесии, ще провеждат съвместни конференции, семинари, кръгли маси, експертни съвещания, научни изследвания и методическо сътрудничество.

Освен това ВУЗ-овете ще си сътрудничат по реализацията на ПРОГРАМИТЕ ПО ПРОТИВОДЕЙСТВИЕ НА РАЗПРОСТРАНЯВАНЕТО НА  ЕКСТРЕМИСТКИ РЕЛИГИОЗНИ ТЕЧЕНИЯ И ВЪЗГЛЕДИ, а също така в в организиране на международна академична мобилност на обучаващите се в двата ВУЗа. Президентът на Българската ислямска академия Камил Исхаков отбеляза, че Споразумението може да бъде считано за знаково историческо събитие, демонстриращо факта, че ИСЛЯМЪТ И ПРАВОСЛАВИЕТО В РУСИЯ ДЕЙСТВИТЕЛНО ЖИВЕЯТ В МИР И СЪГЛАСИЕ.

 




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: iliaganchev
Категория: Политика
Прочетен: 5311773
Постинги: 4994
Коментари: 877
Гласове: 1356
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930