Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.02.2018 21:38 - Що е това ЧЕЗ според западните европейци и що става според чехите?
Автор: iliaganchev Категория: Новини   
Прочетен: 808 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Що е това ЧЕЗ според западните европейци и що става според чехите?

27.02.2018, 20:30 MET

          Следобед чешките медии съобщиха:

Продажбите на българските активи на Inercom са обсъждани от Съвета на директорите и надзорния съвет на ЧЕЗ в продължение на няколко месеца, а външната експертиза е потвърдена в офертата. Това каза днес говорителят на ЧЕЗ Ладислав Кржиж. Премиерът Андрей Бабиш  обяви днес пред „Lidovй noviny“, че ръководството на компанията трябва да обясни на Надзорния съвет продажбата на българската си собственост. Той добави, че ръководителите на ЧЕЗ са били критикувани за действията им на Балканите от самото му създаване, като считат, че техните сделки са неблагоприятни, непрозрачни и странни.

Според Кржиж, обаче, Съветът на директорите и Надзорният съвет са разполагали с цялата информация, включително резюме на тръжното представяне на купувача и начина, по който сделката е била финансирана от купувача. „Не съществуват съмнения, които биха могли да накарат ръководството на ЧЕЗ да отхвърли най-доброто финансово предложение и в крайна сметка да продаде активите на по-ниска цена, като по този начин намали стойността на сделката за нашите акционери“ - каза Кржиж.

          Мажоритарният акционер на най-голямата национална енергийна компания е държавата, която държи около 70% от акциите чрез Министерството на финансите. Икономистът и консултантът от J & T Михал Шнобр, който критикува сегашното ръководство на ЧЕЗ, заяви днес, че премиерът Бабиш може да свика извънредно общо събрание на компанията, да смени членовете на надзорния съвет, а след това и членовете на борда на директорите.

          Министърът на енергетиката на България, Теменужка Петкова, подаде оставка поради сделката и е заподозряна, че е свързана със собствениците на малкия и практически неизвестен „Инeрком“. Правителството в София официално отказа да се намеси в сделката. Българският премиер Бойко Борисов заповяда на властите да проучат продажбата през уикенда.

“Аз съм шокиран от това, което се случва в България. Премиерът Бойко Борисов каза, че цялото нещо се разследва от различни власти и не разбирам сегашната ситуация. Изпълнителният директор на ЧЕЗ Даниел Бенеш трябва да обясни на Надзорния съвет какво се случва“, каза днес премиерът Бабиш. Бенеш от самото начало го бил уверил, че това е прозрачен процес с ясен и добре познат контрагент. Въпреки това, според Бабиш, развитието на ситуацията хвърля отрицателна светлина върху сделката.

                    Компанията ЧЕЗ е подписала договора за продажба на българските си активи на „Inercom“ в петък. Сделката е предмет на одобрение от българската антимонополна агенция. Българският икономически седмичник „Капитал“ пише, че цената е около 320 милиона евро (8,1 милиарда чешки крони). От тях 180 милиона евро ще бъдат отпуснати на „Inercom“ според „Капитал“ от две неназовани компании.

          „Фактът, че фирма „Inercom“ е готова да финансира сделката, се потвърждава от обстоятелството, че е предоставила неотменима банкова гаранция за заплащане на покупната цена. Тази банкова гаранция е издадена от „Уникредит Булбанк“, която е част от реномирана международна банка“, каза днес Кржиж.

          ЧЕЗ стъпи на българския пазар в края на 2004 г. Неговата компания за дистрибуция и продажби обслужва около три милиона клиенти, особено в западната част на страната. Пакетът от продажби на компанията включва седем компании: ЧЕЗ България, ЧЕЗ Електро България, ЧЕЗ Разпределение, ЧЕЗ Трейд България, ЧЕЗ ИКТ България, Проект за свободна енергетика Орешец и Бара Груп. ЧЕЗ реши да напусне България поради продължителни спорове с местните власти.

          ЧЕЗ – Чешки енергийни заводи (някога – „Чехословашки енергийни предприятия) е една от най-големите енергийни фирми  в Чехия със седалище в Прага. Компанията беше основана през 1992 г. Групата ЧЕЗ е най-голямата енергийна компания в Средна и Източна Европа, както и най-големият енергиен производител в  Чешката република.

          През 2014 оборотът на компанията достигна 200,66 млрд крони и обхващаше през декември 2015 г. 26 255 души персонал.

          Освен електропроизводство и –разпределение към групата са включени и търговски дейности, телекомуникациите, Информатиката, Ядрените изследвания, планиране, постройка и поддръжка на енергетични съоръжения, производство на суровини.

Групировката ЧЕЗ е сред 3-те най-големи топлопроизводители в Чехия.

          Този енергиен концерн се състои от 119 обособени предприятия. 54 от тях са в Чехия, 31 в други части на Централна и Западна Европа и 34 в Югоизточна Европа и Турция.

          ЧЕЗ притежава в Чехия, България, Румъния, Полша и Германия (бившата ГДР) въглищни, водни, вятърни и соларни централи, отчасти с местни съсобственици.

          Двете чешки ядрени централи в Темелин и Дуковани също се водят от ЧЕЗ. Заедно с един партньор в словашкия град Ясловске Бохунице на мястото на сегашната ядрена централа се създава нова ядрена централа.

Компанията управлява и разпределителната мрежа на страната.

Експанзията си в чужбина ЧЕЗ започна през януари 2005 г., като се включи в приватизацияата на трите български електроснабдяващи фирми, вземайки мажоритарните им дялове.

През 2008 ЧЕЗ взе строителството на най-големите европейски вятърни паркове в Румъния.

През 2009 ЧЕЗ придоби и 50 % от „Mitteldeutsche Braunkohlegesellschaft mbH“. Тази компания се намира в гр. Зайц (западната част на бившата ГДР). До 1990 това беше Комбинатът за кафяви каменни въглища в Билефелд. Агенцията по приватизация го приватизира, като през 1994 предприятието стана собственост на англо-американския косорциум „PowerGen“, NRG Energy, Morrison Knudsen (от 2000 г. част от „Washington Group International“ и т.н. , докато падна в ръцете на ЧЕЗ.

 




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: iliaganchev
Категория: Политика
Прочетен: 5311469
Постинги: 4994
Коментари: 877
Гласове: 1356
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930