Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.12.2017 16:42 - Научно-изследователската дейност в Германия – политика, организация и финансиране
Автор: iliaganchev Категория: Новини   
Прочетен: 471 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Научно-изследователската дейност в Германия – политика, организация и финансиране

(Как постъпват с науката управляващите в Германия и как работят германските учени)

Регенсбург, 05.12.2017

„Без наука няма сполука“ – германска народна поговорка, преписана от българите ...

          1. ГЕРМАНСКАТА ПОЛИТИКА ЗА НАУЧНО-ИЗСЛЕДОВАТЕЛСКА И РАЗВОЙНА ДЕЙНОСТ

          За да може Германия да бъде въоръжена за предизвикателствата на бъдещето както научно и технологично, така и икономически, Федералното правителство разработва чрез различни стратегии и инициативи подходящата политическа рамка.

          С „Пакта на висшите учебни заведения 2020“, например, Федерацията и провинциите инвестират допълнителни средства за изграждането на изследователски възможности и засилват устойчиво университетската научно-изследователска дейност. Инициативата за висши постижения изостря съревнованието за изключителни постижения по всички дисциплини във ВУЗ.

За обвързване и обмен в различни важни области става въпрос както в „Пакта за изследвания и иновации“, така и в т.н. „Hightech-Strategie“. При това във фокуса на вниманието се намира и кооперацията между наука и стопанство.

Към важните теми на международния обмен и извънграничното обвързване федералното правителство пристъпва със Стратегията за интернационализиране и инициативата Външна научна политика.

2. ПАКТ ЗА НАУЧНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ И ИНОВАЦИИ

Този пакт укрепва големите извънуниверситетски научно-изследователски организации и Германската изследователска общност.

Федерацията и провинциите сключиха през 2005 г. пакта, с цел да се засили конкурентноспособността на системата на науката. Последно пактът беше актуализиран през декември 2014 г. за периода от 2016 до 2020 г. Той се отнася за Германската изследователска общност (DFG) и 4-те големи организации за извънуниверситетски научни изследвания: Научното обединение „Фраунхофер“, НО „Хелмхолц“, НО „Макс Планк“ и НО „Лайбниц“.

Чрез пакта научните организации се задължават с цели на научната политика, чието постигане те самите извършват. Това е свързано с ежегоден мониторингов доклад. Чрез показатели в много области се осигурява прозрачност върху успеха на организациите при постигане на целите.

ЕЖЕГОДНО 3 % ПОВЕЧЕ:

Насрещно научните организации получават финансова планова сигурност чрез редовен бюджетен приръст, който понастоящем е 3 %. През годините от 2016 до 2020 Федерацията осигурява сама този ръст. За посочния период се предоставят общо 3,9 милиарда евро допълнителни средства за научно-изследователска дейност.

С Пакта за изследвания и иновации федерацията и провинциите укрепват въз основа на ясни рамкови условия и цели собствената отговорност на науката.

ГОЛЯМА ДИНАМИКА И НАРАСТВАНЕ НА ПОСТИЖЕНИЯТА

Пактът за изследвания и иновации, който отбеляза през 2016 г. своя 10-годишен юбилей, може да демонстрира много успехи. В немската система на науката той задвижи редица неща. Заедно с Пакта на ВУЗ-овете, Инициативата за върхови постижения и стратегията за върхови постижения той допринася за една по-голяма динамика и увеличаване на постиженията.

Централен научен партньор на научно-изследователските организации са Висшите учебни заведения. При това общите издигания на професури създават директна лична връзка между учрежденията. Успешната кооперация се вижда между другото в големия брой съвместни научни публикации.

СИЛНИ В МЕЖДУНАРОДНОТО СЪРЕВНОВАНИЕ

          Научно-изследователските организации изградиха международно преплитане и силна позиция в международното съревнование. Те допринасят изключително много за привличане на финансиране за научни изследвания чрез голямата европейска програма „Хоризонт 2020“. За изключителни изследователски проекти, финансирани от Европейския съвет за научни изследвания (ERC), организациите получават около една трета от всички средства, предоставени на Германия.

880 милона финансиране от трети източник

Кооперирането на научно-изследователските учреждания със стопанството е важна движеща сила за системата на науката. Извънуниверситетските изследвания са ангажирани силно при внедряване на техните научни резултати. Само през 2016 г. са придобити около 880 милиона евро от стопанството, като финансиране от трети източник. Чрез стартиращите звена също се постига превръщането на научните разработки в нови услуги и продукти. От 2006 до 2016 бяха извършени повече от 440 внедрявания от научно-изследователските организации, от които 55 само през 2016 г.

Повече стимулиране на научни наследници

Научно-изследователските институции заедно с университетите осъществяват ръководството на нарастващ брой докторанти и по този начин допринасят за изграждането на наследство от млади учени. Германската научна общност също значително разширява мероприятията си за поощряване на младите таланти: Само през 2016 г. тя спонсорира изследователски проекти на млади учени за около 260 милиона евро.

Поощряване на топ-персонала сред жените-учени

Процентът на жените на ръководни позиции в науката нараства бавно, но непрекъснато. За да бъде достигната тази положителна тенденция, организациите предприеха интензивни усилия и разработиха програми и мерки за подкрепа. По този начин те осигуряват целенасочено развитието на женския научен персонал и подобряват съвместимостта на семейството и научно-изследователската дейност.

3. НАУЧНО-ИЗСЛЕДОВАТЕЛСКИТЕ УЧРЕЖДЕНИЯ

За всички, които искат и МОГАТ да работят като учени в изследователската и развойната насока, Германия предлага голям брой научни заведения:  университети, висши училища, извънуниверситетски научно-изследователски учреждения, предприятия, както и федерални и провинциални институти. Тук са налице общо около 1 000 публично финансирани научно-изследователски учреждения. Към тях се добавят и изследователските и развойни центрове, които се движат от фирми.

          ЗАЕДНО СИЛНИ В ИЗСЛЕДОВАТЕЛСКО-РАЗВОЙНАТА ДЕЙНОСТ

По специалните направления и силните в научно-изследователско отношение региони институциите на бизнеса и науката свързват своите научни и развойни дейности в мрежи и клъстери. По такъв начин между другото се осигурява ускоряването на процеса до пазарното внедряване на нови продукти. Но не само в регионите, а и на европейско и световно ниво кооперирането в научно-изследователската дейност в областта на природните, духовните и обществените науки е от голямо значение.

ДЕТАЙЛИРАНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАЙ-ВАЖНИТЕ ГЕРМАНСКИ НАУЧНО-ИЗСЛЕДОВАТЕЛСКИ ИНСТИТУЦИИ

          Научно-изследователската дейност е съсредоточена основно в следните научни обединения:

·      НО „Фраунхофер“ със седалище в баварската столица Мюнхен:

Създадено през 1911 г. Обединява 69 института с 24 500 сътрудника. Бюджет за 2016 г. – 1,8 млрд евро;

·      НО „Хелмхолц“ със седалища в Бон и Берлин

Създадено през 2001 г. Обединява 18 научно-изследователски центрове с общ брой на сътрудниците 38 000. Бюджет за 2016 – 4 млрд евро, за 2017 – 4,38 млрд евро;

·      НО „Лайбниц“ със седалища в Бон и Берлин

Създадено през 1990 г. Обединява 91 института, от които само 16 са в столицата Берлин. Бюджет за 2017 – 1,8 млрд евро;

·      НО „Макс Планк“ със седалище в Мюнхен

Създадено през 1911 г. като „Кайзер Вилхелм – Друждество за стимулиране на науките“, продължено под новото име през 1948 г. Обединява 84 института с 23 000 сътрудника. Бюджет за 2016 – 1,8 млрд евро.

·      Висши учебни заведения

-       110 университета

-       230 висши института

-       40 висши училища по музика и изкуства.

В тези ВУЗ работят 675 000 души, от които 380 000 академичен състав; учат 2.8 милиона студенти, от които 340 000 чуждестранни (12.3%). Брутни разходи за ВУЗ през 2014 г. – 14,9 млрд евро.

·      Академии на науките:

Академиите на науките в Германия са обединения на реномирани учени. Те координират и подкрепят дългосрочни научно-изследователски проекти в областта на фундаменталните изследвания и поощряват интрадисциплинарния диалог. Освен това академиите съветват обществото във връзка с новонастъпили предизвикателства. ЗА ПО-ЯСНО: В германските академии няма институти, каквито има в други държави, включително България.

          Осем от общо 11 академии 8 са обединени в Съюз на германските академии:

    Берлинско-Бранденбургска АН

    АН в Гьотинген

    Баварска академия на науките в Мюнхен

    Саксонска академия на науките в Лайпциг

    Хайделбергска АН

    АН и на литература в Майнц

    Севернорейнска-Вестфалска академия на науките и изкуствата

    АН в Хамбург

 



Тагове:   германия-наука,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: iliaganchev
Категория: Политика
Прочетен: 5313463
Постинги: 4998
Коментари: 877
Гласове: 1356
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930