Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.11.2017 13:59 - Защо кризата на борсите е близка и ще настъпи може би още през 2018 ?
Автор: iliaganchev Категория: Новини   
Прочетен: 846 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 09.11.2017 15:09

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Защо кризата на борсите е близка и ще настъпи може би още през 2018 ?

Ще има ли борсова криза през 2018 г.?

Още през 2016 г. немски финансисти посочваха различни причини, които говореха за края на текущия кредитен цикъл и биха могли да обяснят предстоящото настъпване на борсов крах.

От анализа на техните проучвания можем да изведем 9-те най-важни причини, които говорят за една приближаваща борсова криза. Много по-труден от въпроса, дали ще се стигне до борсова криза, е обаче въпросът, кога тя ще дойде!

През юни Джордж Сорос упорито заговори за предстоящ крах на борсите. Малко след идването на Тръмп на власт борсите, а особено американските, коригираха един след друг високите рекорди. Както финансовата, така и евро-кризата изглеждат в очите на много инвеститори окончателно преодолени, тъй като световната икономика наглед е с растеж, какъвто отдавна не е имало и освен това покри предвидената от централните банки инфлация.

Повърхностно погледнато, всичко говори за продължаване на подема в световната икономика и на пазарите на акциите.

Но всеки, който погледне в дълбочина, би могъл да забележи, че кредитният цикъл приключва и ние в обозримо бъдеще отново ще се окажем пред корекция, както стана през 2000 и 2007 година. Това е така, тъй като този подем беше финансиран с огромни дългове, чийто товар ще тежи толкова повече, когато националните банки вдигнат лихвите и ограничат паричния поток.

Тук накратко ще разгледам посочваните от немските специалисти 9 най-важни причини, поради които ще се стигне до една нова криза.

1.    Акциите на САЩ са толкова скъпи, колкото рядко се случва.

2.    Оптимизмът на инвеститорите.

3.    Фазата на евтините пари приключва.

4.    Балон на недвижимите имоти в световен мащаб.

5.    Задлъжнялост на исторически най-високото ниво

6.    Политическите рискове нарастват.

7.    Подемът на САЩ продължава вече 10 години.

8.    Спекулациите с кредити засилват опасността от крах.

9.    Огромни залози върху падащи курсове.


1.    Акциите на САЩ сега са толкова скъпи, колкото рядко се случва.

Докато реалната икономика зависи от Китай, финансовата икономика зависи от Уолстрийт – ето защо една депресия там би довела до смъкване на другите пазари в бездната. Повечето акции на борсите в САЩ междувременно са оценени високо (това го показва и „Cyclically adjusted price-to-earnings ratio“,  по-известен като Shiller-KGV, респ.  Shiller PE, индикатор, който се изчислява от носителя на Нобеловата награда по икономика за 2013 г., икономиста Роберт Шилер (羅勃·席勒) от Йейлския университет и се основава на курсовете на акциите и печалбите на компаниите, обхванати от широко разпространения американски индекс на акциите S & P 500“. Съгласно този индикатор през последните 130 години инвеститорите са били готови да плащат средно по 16,05 долара за всеки долар от постигнатите печалби на компаниите обхванати от този показател).

Понастоящем изчистеният от инфлация Shiller-KGV е 29,58, с което той достига третото по височина историческо ниво, но съвсем малко под второто достигано ниво, съгласно изчисленията за анализирания от проф. Шилер интервал от време. Тоест днешните инвеститори са готови да плащат 84 % повече отколкото средното историческо число. Само преди избухването на световната икономическа криза от 1929 г. и когато се спука технологичния балон през 2000 г., свръхоценяването на фондовите пазари на САЩ е било по-високо.

По тази причина Роберт Шилер допуска балон на акциите поради Тръмп-ефекта, подобен на този от 1929 г.

          Освен оценяването има обаче и други фактори като Обхвата на пазара. Тази характеристика показва, колко от акциите се вдигат и колко от тях падат. Това не може да се види от показателите, които преценят компаниите съгласно пазарната капитализация. Тъй като повечето борсови индекси оценяват отделните фирми съобразно тяхната актуална борсова стойност, то даден индекс може да расте и тогава, когато само малко на брой големи компании са регистрирали ценови печалби. Естествено същото се отнася в обратния случай за „Bear markets“ (пазарните тенденции). Пример за това е американския технологичен идекс NASDAQ, при който почти 50 % от ценовите печалби от началото на годината достигат само 5 компании, т.е. около 0,2 % от всички фирми, обхванати от този индекс: Apple, Alphabet, Amazon, Facebook und Microsoft. Пазарният обхват при NASDAQ следователно е повече от недостатъчен и поради това дава малка възможност за преценка относно настъпваща криза.

Понастоящем два от трите ключови фактора – високите оценки и незначителната широчина (обхват) на пазара – сочат висок риск от значителни спадове на курсовете (цените).

2.    Оптимизмът на инвеститорите

Последният фактор, тенденцията, която все още се запазва, но се дължи до голяма степен на оптимизма на частните американски инвеститори, отдавна не е била толкова голяма, както е сега.

Според проучвания съотношението между дяловото участие и свободната ликвидност е 90:10 %, което е изключително високо в  исторически аспект. Подобно е положението и при институционалните инвеститори, които – както съобщава Goldman Sachs – били толкова положителни, колкото за последен път преди 10 години.

          Това се вижда и от ниската волатилност (променливост) и нивата нa индексите на VIX и V-DAX - и двата показатели за нервност на фондовите пазари – която е спаднала значително.

Спекулациите за по-нататъшно падане на волатилността даже нарастнаха. Това много напомня на еуфорията и на залозите на новия пазар през 2000 г., но и на високия брой застраховки за кредитни неизпълнения, които бяха продадени преди финансовата криза през 2007.

Освен това налице е силна тенденция към корпоративни придобивания (M&A), съчетана с рязък спад в размера на инвестициите в производствени обекти, което също винаги е последната фаза, преди да се спука един балон и да последва борсов крах. Един признак за това, че балонът скоро може да се спука, е американският автомобилен пазар, който вече е в криза и е претърпял значителни загуби от кредити.

          От години е устойчива и склонността на много инвеститори и вложители да инвестират парите си в пасивни фондове. Не без основание биват търсени както никога досега резервуари за събиране на капитал като Blackrock (международна инвестиционна компания със седалище в Нюйорк, една от най-големите инвестиционни компании в света и най-голямата по размера на активите си под управление, която поради своето икономическо и политическо влияние бива определяна като „тайна световна сила“ в много публикации), които с интелигентната си система за анализ Aladdin могат да демонстрират добра ефективност.

Инвестирането в пасивни фондове води обаче до засилване на тенденцията, тъй като акции, които се увеличават биват търсени едновременно от много фондове, което наподобява на поведението на едно стадо. Дори и само това би могло да произведе от една нормална корекция една пълна катастрофа на фондовия пазар, когато вложителите изпаднат в паника и изкат да продават, поради това че паниката, за разлика от ситуацията при подем, настъпва за много по-кратко време.


3. Фазата на евтините пари приключва.

Поради ниските лихви много от анализаторите считат, че цените на акциите на американските пазари са уместни. По принцип е вярно, че едно ниско ниво на лихвите може да оправдае по-високо ниво на оценка на акциите. Ако обаче при сегашната екстремно висока задлъжнялост лихвените проценти нарастнат, много от фирмите, които не успяват да постигнат печалби или печалбите им са незначителни, не могат да обслужват повече своите кредити. Това е в сила особено за компаниите, които са обхванати от борсовия индекс  Russell 2000“ (Ръсел 2000 е световно наблюдаван американски борсов индекс за 2000 компании с най-ниските  борсови стойности – „small caps“). Тоест, когато лихвите продължат да нарастват, би се стигнало до фалити на компании и по този начин до значителни корекции на американските фондови пазари. Въпреки това щатската национална банка Federal Reserve (FED) в края на 2015 г. въведе промяна на лихвите и досега е предприела общо 3 увеличения на лихвите, с цел от една страна да възстанови загубеното доверие и от друга страна да се създаде „мека възглавница“ за нови понижения на лихвите, за да бъдат подготвени американците за следващата криза.

          Европейската централна банка също даде през 2017 г. първи сигнали, че ще приключи фазата на лесните пари и отново ще повиши лихвените проценти. Естествено е, че повишаването на лихвите ще засили опасността от крах, като се има предвид, че икономическият растеж е твърде незначителен, та да може да понесе по-високи лихвени натоварвания. Но всеки свързан с дългове подем трябва да се разтоварва отвреме навреме чрез господстващата парична система. Ето защо пък и се налага да се стигне до дадена борсова криза – за да могат по този начин цените отново да се нормализират.

4.    Балон на недвижимите имоти в световен мащаб.

В господстващата парична система ограниченото предлагане на недвижими имоти се натъква на едно постоянно нарастващо търсене, тъй като преминаването към икономическите центрове в световен мащаб продължава, обаче преди всичко поради това, че е налице НЕОГРАНИЧЕНО ФИНАНСИРАНЕ ЧРЕЗ БАНКОВИ КРЕДИТИ.

Нашата банкова система може фактически неограничено да „произвежда“ нова покупателна сила чрез даване на кредити и по този начин носи отговорност за приблизително 90 % от всички пари, които се намират в оборот.

Безграничното финансиране на недвижими имоти разбира се теоретично е ограничено чрез потенциалния риск за фалит на банките, но на практика – чрез гаранцията на държавите, че на всяка цена трябва да спасяват частната банкова система, се подкопава – ето защо и банките чрез един минимален капитал могат да продължават да въртят голямото си колело.

Неограничената и почти без разходи произвеждана покупателна сила се снабдява по този начин с едно ограничено богатство (имот), поради което пък цените на недвижимите имоти нарастват и с това влиза в ход една самоускоряваща се спирала към нови и нови финансирания на имоти.

Веднага щом един недвижим имот бъде продаден на по-висока цена, това се отразява върху цената на всички имоти от региона. Нивото на цените общо започва да расте. Това повишава собствения капитал на всички притежатели на имоти и им дава отново възможност да поемат повече кредит, за да купят още имоти.

Цените на имотите изглеждат благоприятно в сравнение с онова,  което трябва вече да се плати или пък в близко време ще се плати в други страни. Тази игра продължава обаче само дотогава, докато спекулативно нарастващата цена доведе до намаляване на търсенето и много от закупените на кредит недвижими имоти не могат вече да намерят свои купувачи. Тогава мнозина, които твърде късно са спекулирали с нарастващите цени, не могат да направят погасителните вноски и да възстановят кредита. В резултат на това даването на кредити от банките става нарастващо рестриктивно, поради което общото ниво на недвижимите имоти попада още по-силно под ударите, докато балонът се спука и цените паднат.

Когато настъпи такъв момент, банките купуват евтино много недвижими имоти, които поради спукания балон и падналите цени се намират в състояние на възбрана, при това със самосътворените пари на книга, за да ги продадат на големи концерни за недвижими имоти.

Накъде води това, се вижда от актуалния брой на притежателите на недвижими имоти в САЩ, страната-майка на капитализма. Независимо от това, че цените на недвижимите имоти поради масовите продажби отново са на нивото отпреди финансовата криза, броят на притежателите на недвижими имоти само за 10 години падна с 10 % под нивото от 1983 г.

Финансовата криза през 2007 г. беше предизвикана все още от централната криза на недвижими имоти само в една страна (САЩ), но само след няколко години по света по същия начин бяха предизвикани и други децентрални балони на недвижими имоти:

Освен Нова Зеландия, Австралия, Великобритания, Канада и Китай сега и в големите немски градове се очаква подобно развитие – това може да се забележи в цените на недвижими имоти в градовете Мюнхен, Франкфурт, Хамбург и Берлин.

Даже и когато някои експерти разглеждат балона на недвижими имоти в Китай след финансовата криза като най-големия в света, други добри финансисти пренебрегват развитието в китайските цени, тъй като китайците по-рядко придобиват недвижими имоти със спекулативна цел отколкото в другите страни, в които от 2008 досега цените на недвижимите имоти нарастнаха силно.

 

(ПРОДЪЛЖАВА ...)

 

 

 

 

 


 

 



Тагове:   финансова-криза,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: iliaganchev
Категория: Политика
Прочетен: 5258834
Постинги: 4968
Коментари: 877
Гласове: 1345
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031