Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.06.2017 16:25 - Как в Москва и Пекин прецениха разговорите на Тръмп в НАТО и ЕС
Автор: iliaganchev Категория: Новини   
Прочетен: 1393 Коментари: 0 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Как в Москва и Пекин прецениха разговорите на Тръмп в НАТО и ЕС

(Процесът на превръщане на Германия и Русия в геополитически съперници)

Москва-Пекин, 30.05.2017

Резултатите от приключилата в събота в Италия среща G7 са не само неизразителни, но и показват, че Русия нищо не е загубила, като загуби членството си в тази организация. Това каза на журналистите постоянният представител на Русия в Евросъюза Чижов.

          „Резултатите са неизразителни от гледна точка на субстанцията, но, от друга страна, са достатъчно забележими от гледна точка на това, че очевидно зреещите трансатлантически противоречия излязоха на повърхността“ – каза дипломатът.

И по изказванията, и по съдържанието на крайните документи може да се направи извод за разбалансирането на G7, което за пореден път потвърждава правилността на позицията на руското ръководство за това, че да се стреми да върне Русия в „8-членния“ формат е работа не много перспективна и вече е ненужна.

Чижов добави, че в заявленията на заключителната декларация на Срещата, отнасящи се до санкциите по отношение на Русия, няма нищо ново. „По моему, в текста на заключителната декларация не се е появила нито една нова дума, както и нито една стара дума не е зачеркната“ – каза руският постоянен представител.

Преди това канцлерката на ФРГ Ангела Меркел, намеквайки за разногласията със САЩ, беше заявила, че Европа трябва „да вземе своята съдба в свои ръце и да не се надява на други“. „Вече минаха онези времена, когато ние можехме напълно да се опираме един на друг, в последните дни това го осъзнах. И поради това просто мога да кажа, че европейците трябва да поемат съдбата си в свои ръце“.

Ръководителят на Центъра за политиески изследвания на Института по икономика на Руската академия на науките и завеждащ катедрата по международни отношения на Дипломатическата академия към МВнР на Русия, Борис Шмельов, казва: „Аз внимателно прегледах всички документи, които са били приети на заседанието на „Голямата седморка“ в Италия. Следях и хода на дискусията. И не видях дълбоки системни противоречия.

Вярно е, че поведението и заявленията на Доналд Тръмп бяха малко в дисонанс с онзи формат, който беше характерен за предишните президенти на САЩ по отношение на европейските союзници.

Разбра се, че САЩ не искат да подписват Парижките споразумения, насочени към борбата със замърсяване на атмосферата. Но  позицията на САЩ по този въпрос беше отдавна известна. Доколкото в Америка са се насочили към политика на реиндустриализация, допълнителни разходи за екология там не ги интересуват. Въобще проблемът за промяна на климата при цялата му важност не представлява ключев за G7. И той абсолютно не влияе върху въпросите на колективна сигурност на Запада.

В края на краищата, Китай е този, който днес е лидер в замърсяване на атмосферата и там на първо място трябва да се замислят за това да внедрят в индустрията нови пречиствателни системи.

Що се отнася до такива въпроси като например борбата с тероризма, страните от „Голямата седморка“ изцяло могат да се договарят и поради това те подписаха документи за координация на своята дейност. Същото беше направено и в хода на срещата на НАТО. На последната среща на G7 бяха направени важни заявления по въпросите на продоволствената сигурност и т.н.

По въпросите на сигурността европейците биха искали да струпат повече върху САЩ, но Тръмп това някакси не го устройва.

Тръмп счита, че ЕС и в частност най-развитите държави на Стария свят – Германия и Франция – не искат да плащат за поддържането на НАТО така, както се е предвиждало. Между другото до 2024 г, докогато действа договореността за финансирането на НАТО, европейците имат време да заплащат сметките. Тръмп не ги пришпорва, но от това не биха могли да се направят далечни изводи.

Признаци за това, че „седморката“ се е изживяла и би се рападнала, в момента няма. В този смисъл Шмельов счита, че Чижов преувеличава степента на проблемите, явяващи се пред колективния Запад.

От друга страна не си струва да се преувеличава ролята на G7. Някога в Русия считаха, че е голямо достижение участието й в тази организация. Например в руското МВнР през 90-те години казваха, че това е нова институция, която е започнала да изпълнява едва ли не главната роля в глобалното управление. Но върху Русия, която напусна „осморката“ , това практически никак не повлия, както и на целия свят. Доколкото G7 приемат незадължителни решения. Приеманите комюникета и декларации от международноправна гледна точка нямат задължителен характер.

          Вярно е, че на времето влизането в „Голямата осморка“ беше въпрос на престиж за Русия. Обаче събитията в Крим през пролетта на 2014 г. показаха, че за Русия по-важно е решаването на стоящите пред нея геополитически предизвикателства, отколкото този по много въпроси подправен престиж.

          Тогава Русия действаше, без да се съобразява с мнението на своите колеги от G7, точно така както и онези, които не се допитаха до Русия, признавайки независимостта на Косово и тем подобни.

          Така че не биха могли да бъдат забелязани някакви сериозни изменения в ролята на „Голямата седморка“ за световната политика нито в положителен, нито в отрицателен смисъл.

          Пита се тогава, от какво е предизвикано твърде емоционалното според руснаците заявление на Ангела Меркел относно това, че отсега нататък на ЕС ще му се наложи да разчита само на себе си.

В хода на преговорите Тръмп даде ясно да се разбере, че проблемите на европейската сигурност са работа преди всичко на самите европейци. Но това е също известна негова позиция! Той счита, че щом като Европа се е вмъкнала в украинската криза, дори нещо повече – самата тя по същество я е провокирала – следователно тя и трябва да поеме върху себе си и нейното регулиране. Същевременно, както се вижда, Тръмп не се готви да изцяло да се отстрани от украинската криза. Той вече неведъж е заявявал, че е готов и по-нататък да поддържа и даже да засилва санкциите срещу Русия. Той очевидно е на мнение, че само трака може да бъде решена тази криза.

Ясно е, че за САЩ сега къде по-важна е Югоизточна Азия, където непрекъснато се подгрява ситуацията около Северна Корея, Китай проявява недоволство по повод на някои спорни острови и така нататък.

Американците също така са загрижени и за ситуациите в т.н. Голям Близък Изток. Затова и Тръмп съвсем логично разсъждава, че Европа може сама да реши проблемите, свързани с Украйна.

Превключването на вниманието на САЩ от Европа към други региони в света може да доведе до това, Германия окончателно да се оформи като хегемон на Европа, да започне да играе в ЕС още по-съществена роля.

Очевиден е фактът, че влиянието на Германия в общоевропейските дела постоянно се засилва. Това е страната с най-мощната икономика в Европа, тя според сметките плаща и повече от другите в ЕС. А както е известно, който плаща сметката, той поръчва и музиката!

Пред очите ни Германия се превръща в страна, традиционно стремяща се да контролира цяла Европа. Тя фактически става лидер на Европа. И този процес неизбежно води до това, че геополитическите интереси на Германия и геополитическит интереси на Русия започват по малко да се пресичат, да се сблъскват. Както това и неведъж се е случвало в историята, Русия и Германия стават геополитически съперници.

Така че договаряне за стратечгическо партньорство при такава ситуация става все по-сложно.

Още в началото на т.н. „нулеви години“ в един немски вестник е била публикувана твърде любопитна статия, забелязана още тогава от руснаците. Тази статия е имала заглавие: „Германия може да бъде или в краката на Русия, или на гърлото й“.

С други думи – или Русия ще държи Германия под контрол, или рано или късно Германия ще започне на заплашва националните интереси на Русия, „да я хваща за гърлото“.

 

(Продължава)

. . . . .




Гласувай:
6



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: iliaganchev
Категория: Политика
Прочетен: 5263167
Постинги: 4968
Коментари: 877
Гласове: 1345
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031