Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.05.2017 19:02 - Наследниците на волжките българи в Република Татарстан започнаха поста на свещения месец Рамазан
Автор: iliaganchev Категория: Новини   
Прочетен: 686 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 27.05.2017 19:36

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Наследниците на волжките българи в Република Татарстан започнаха поста на свещения месец Рамазан

27.05.2017, Казан-Болгар

Първият таравих (намаз на свещения месeц Рамазан) беше прочетен в петък, 26 май, а днес на 27 май мюсюлманите започнаха пост.

          В навечерието, по случай началото на свещения за всички истински мюсюлмани месец Рамазан, главният мюфтия на Татарстан, Камил хазрат Самигулин разказа редица неща около почитането на Рамазан.

В качеството си и на председател на Духовното управление на мюсюлманите на Република Татарстан отбеляза, че една особеност на тазгодишния свещен месец е наличието на благоприятни условия за осъществяването на поста.

„Нашият пророк е казал: "Когато месец Рамазан настъпи, се отваря вратата на Рая, затваря се вратата на ада и дяволите са завързани с верига". Тоест шейтанът не действа, той не може да ви пречи. Може да се каже, че в това време той се намира в нещо като отпуск. Затова на вас ще ви бъде значително по-лесно да се отдадете на постенето» - каза мюфтията.

          Камил хазрат добави, че покрай физическата съставка на поста особено значение има неговата духовна страна. „Разбира се по време на поста има материални физически задължения – това е от имсак (момента на зазоряване) чак до ахшам намаз (вечерния намаз) се прекратява пиенето, яденето и интимната близост. През нощта може да се пие и яде, всичко това се разрешава. Но има и друга, духовна, съставка Ураза – човек трябва да се насочи повече към ангелското начало. Тоест, той не яде, не пие, а се замисля за за великото, трябва повече да мисли за своите благи дела, онова, което той е постигнал – да си направи някакъв хисаб, някаква сметка за своите деяния и да запази своя език и своите нрави от всичко лошо. Не само да пости, но и да не сквернослови, да не лъже, т.е. да следи за всичко това“.

          Камил хазрат отбеляза, че последният ден на поста е 24 юни, а на 25 юни следва празничният ден - Ураза байрам.

Републиканският ифтар смени площадката, като се премести от „Арена Казан“ в Академията за тенис и там може да побере 10 хиляди души.

          Камил хазрат Самигулин отбеляза, че „практически във всички джамии по това или друго време се провеждат ифтари. Тази година в 30 джамии ифтарът ще се провежда ежедневно“.

          Има само две основни причини, поради които би могло да не се извършва постене. Не всички вярващи са в състояние да проведат пост по някакви причини, но основните две са следните: Първо, това е болест. Ако човек е болен, то той колкото дни от поста е изоставил, толкова дни и ще го проведе. Втората важна причина – когато човек се намира на път. Ако човек се е отправил на сериозно пътуване, постът би могъл да се окаже за него тежко бреме. В този случай той може да не пости. А после ще изпълни поста ден за ден.

 Освен това, ако жизнените обстоятелства, поради които човек няма възможност да осъществи поста до изтичането на свещения месец – става въпрос за хора, страдающи от хронични заболявания – в такъв случай за всеки ден пропуснат пост е предвидена фидия-садака (милостиня за онези, които нямат възможност да спазят поста).

          Размерът на фидията е 200 рубли на ден през тази година. Ако обаче човекът не може да плати фидията, то автоматично отпада задължението да я плаща и той автоматично придобива право на човек, който е получил тази милостиня.

Главното е да се прояви търпение. Или, както се казва в хадиса (преданието за думите и действията на пророка Мохамед относно най-различните религиозно-правови страни от живота на мюсюлманската общност):

„Онзи, който е постил в течение на мeсеца Рамазан, едновременно с вяра и надежда за милостта на Всевишния Аллах, на него му се прощават всички грехове“.

 
Гласувай:
1Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: iliaganchev
Категория: Политика
Прочетен: 3856568
Постинги: 4073
Коментари: 877
Гласове: 1067
Архив
Календар
«  Юни, 2022  
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930