Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.01.2017 16:33 - Мюфтията на Република Татарстан – Ние сме готови да споделим своя опит с всички интересуващи се
Автор: iliaganchev Категория: Новини   
Прочетен: 1459 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 30.01.2017 14:57

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Мюфтията на Република Татарстан – Ние сме готови да споделим своя опит с всички интересуващи се

ЗАБЕЛЕЖКА: Татарстан е част от територията на някогашна Приволжка България.

На какво се основават взаимоотношенията на Духовното управление на мюсюлманите с ръководството на Република Татарстан, за да се пресекат радикалните прояви на територията на републиката, от какво се ръководят при избирането на пера за приходи и какво да се прави, щото нацията и езикът да не изчезнат?

 На всички тези въпроси в средата на януари 2017 г. потърсиха отговор на среща с мюфтията на Татарстан Камил Самигулин в Духовното управление на мюсюлманите в РТ повече от 40 студенти, младежи, насочили се към развитието на своето отечество Република Крим.

Всички тези момчета и момичета сега провеждат втори етап на обучение в съвместния проект на Република Татарстан и Република Крим по подготовката на управленчески кадри за икономиката на Крим в Казанския национален иновационен университет.

 В приятелската беседа взеха участие и първият заместник мюфтия на РТ Рустам хазрат Батров и ръководителят на отдела по работа с младежта на ДУМ на РТ Айгул ханум Биктимиров. Традиционната беседа този път започна с много важния по мнение на младите кримчани въпрос за построяване на отношенията на ДУМ с органите на властта.

Според младежите това в последно време е една от най-наболелите теми. Запазването на междунационалната и междуконфесионална стабилност е един от главните тезиси на националната идея в Република Татастан.

„Именно затова ние строим отношенията в рамките  на базовите споразумения с Министерския съвет на РТ. И това дава своя резултат“ – каза мюфтията на РТ Камил хазрат Самигулин. Социалните допитвания показват, че 80-90 % от хората оценят много положително религиозната обстановка в републиката, която е изцяло стабилна. Това го установиха както местните, така и московските социолози. Даже когато възникнат някакви проблемни моменти, в Татарстан винаги вземат под внимание позицията на духовния лидер, мюфтията на републиката.

Продължавайки тази мисъл, първият заместник на мюфтията Рустам хазрат Батров добави, че когато мюфтията на РТ излезе с инициатива да се проведе републикански ифтар (отговяване след вечерната молитва по време на месец Рамазан), властите помогнаха при организацията на стадиона. Така през 2016 г. главният стадион „Казан-Арена“ за 10 хиляди души беше предоставен на мюсюлманите за събитието. Налице са много такива примери в Татарстан. Тази позиция тогава беше формулирана от държавния съветник на президента на РТ Минтимер Шаймиев, който каза:

„Държавата е отделена от религията, но религията не е отделена от обществото, а обществото – това сме ние“.

В Татарстан стана добра традиция, когато ключови решения, отнасящи се до исляма и православието, се приемат с един и същ указ. За първи път такъв указ беше подписан, когато възстановяваха джамията „Кул Шариф“ и Благовещенския Събор. Тогава президентът на РТ  подписа указ за едновременното им възстановяване, та дори ги и откриха по едно и също време.

При сегашния президент на Република Татарстан се подписа и Указ за създаването на Българска ислямска академия и едновременно с с това и на Храм на Казанската икона на Света Богородица.

Татарстан има фонд „Възраждане“, който се занимава и с възраждането на град Булгар и възраждането на сотрова-град  Свияжск.

Студентите научиха за грантовата поддръжка на мюсюлманските религиозни учебни заведения и младите специалисти по селата. Духовниците показаха на гостите от Крим, какви програми съществуват по линия на федералното правителство по поддръжка на ислямското образование в Русия.

От гледна точка на качеството на образованието в Татарстан от самото начало е налице системен подход. Там за първи път сред регионите на Русия е създадено УМО (учебно-методическо обединение), екипът на което в течение на повече от 2 години работи организирано по създаването на специална програма за обучение в мюсюлманските религиозни учебных заведения. То е готово да споделя своя опит със всички, на които това е интересно. В бъдеще се планира да се създаде недържавна акредитирана агенция, която ще подтиква учебните заведения към по-високи постижения.

Според студентите те много биха се радвали, ако се появят филиали на татарстанските медресета в Крим. На това татарстанският мюфтия отговори, че Кримското мюфтийство не се намира под юрисдикцията На ДУМ на Република Татарстан и такива молби досега не са постъпвали, но може да се помогне с методическа литература, религиозни разработки, програми и да се повиши квалификацията на имамите от страна на ДУМ на РТ.

2017 година е обявена от Духовното управление на мюсюлманите в Татарстан за „Година на Галимджан Баруди“.

 Галимджан ал-Баруди (Галимджан Мухамеджан Галеев) е един от най-известните татарски учени и просветители, виден обществено-политически деец , богослов, забележителен педагог-реформатор. Роден в началото на февруари 1857 г. На 2(17) май 1917 г. на Общоруски конгрес на мюсюлманите в Москва е избран за първия мюфтия на Вътрешна Русия и Сибир. Автор на учебници по ислямско вероучение, аритметика, буквар на татарския език „Савадхан“. На 9 юни 1919 г. болшевишката армия на Фрунзе разбива белогвардейската армия на Колчак, превзема гр. Уфа.

Болшевиките арестуват мюфтията и го инквизират, но не посмели да го убият. Той остава мюфтия до края на дните си и умира на 6 декември 1921 г. в Москва.

          „Дълг на всеки е да има независими от когото и да било възгледи, да не лицемерничи, да пази величието на вярата!“ (Баруди).

 




Гласувай:
4



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: iliaganchev
Категория: Политика
Прочетен: 5330545
Постинги: 4999
Коментари: 877
Гласове: 1356
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930