Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.01.2017 14:19 - Рисковете и неопределеността за сегашната глобална икономика
Автор: iliaganchev Категория: Новини   
Прочетен: 794 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 23.01.2017 15:26

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Рисковете и неопределеността за сегашната глобална икономика

Москва-Пекин, 23.01.2017

1. Не съществува никаква увереност в това, с какво ще завърши експериментът по „тръмпономика“.

          Много е вероятно, че при новата администрация в САЩ ще настъпи изостряне на финансовите и дългови проблеми, които ще легнат като тежко бреме върху световната икономика в цялост. Ако не през 2017 г., то през 2018 г. това може да провокира потапянето на глобалната икономика в рецесия.

          Ако Тръмп започне, както обеща, търговска война с Китай, глобалната рецесия ще започне още по-скоро.

          2. Тази война може да провокира вътрешни финансови проблеми в Китай – гигантският финансов балон, надуващ се понастоящем на китайския пазар, може да се спука. Няма да се свие плавно, както се опитват да направят това финансовите институции на КНР, а може да се пръсне рязко. Това също е един сериозен риск, за който също не е ясно, дали ще се реализира.

          3. Третият глобален риск е брекситът.

          Както заяви британският премиер тереза Мей, той ще премине по твърд сценарий и Великобритания възнамерява да излезе от пазара на Европейския съюз в пълен обем.

Но при това остава неясен насрещният сценарий – вписването на Великобритания в световната икономика. Освен това твърдият брексит може през 2017 г. съществено да усложни президентските избори във Франция, а също така парламентарните избори в Холандия и Германия.

Подобна песпектива създава заплаха и за еврозоната и за еврото. В резултат евеопейските неуредици също могат да станат начало на нова рецесия.

          Всичко това, разбира се, не е повод за неудържим песимизъм. Но неопределеността е висока, а факторите, които могат да влошат ситуацията в глобалната икономика, са много.

          Ситуацията в Русия

Руски специалисти считат, че при тези условия  е разумно да се поддържа „възглавница на безопасност“ и да се компенсират разходите за резерви, които бяха направени през 2016 г.

През септември 2016 г. в бюджетните проекти за 2018 г. беше заложен курс 67 рубли за долар, но след това го снижиха до 65. Причината е, че заявените дополнителни доходи от продажба на нефт могат да възникнат само при такъв курс на рублата. Ако се провежда игра на повишаване на курса на руската валута, която се забелязва в този момент, допълнителните разходи ще бъдат значително съкратени.

Сегашното укрепване на рублата е предизвикано не от реалния ръст на руската икономика, а от спекулативна игра – в застност от очакването за постепенна отмяна на западните антируски санкции. Ако тази игра продължи през цялата 2017 г., ще се наложи да се коригират допълнителните доходи в посока на намаляване. Укрепването на курса на руската валута към долара с 1 рубла ще доведе до това, че само федералният бюджет ще намали прихода си със 170 млрд рубли.

Ако пък се вземе и така нареченият „бюджет на разширеното правителство“, загубите ще бъдат още по-големи. Тов аозначава, че ако курсът бъде не 65 рубли за долар, както е планирано в бюджета, а 62 рубли, то от очакваната сума от допълнителни приходи трябва да се извадят минимум 510 млрд рубли.

Такова възможно развитие на нещата ще доведе до това, че кога да е ще се наложи да се разходват резерви – такъв е най-вероятният сценарий за Русия.

Сегашните действия по попълване на Резервния фонд носят символичен характер. Не е изключено, това да се прави с една единствена цел: За да може в края на 2017 г., т.е. преди старта на президентската кампания, Кремъл да има възможност да заяви, че Резервният фонд е запазен.

Това обаче е недалновидна тактика. Бюджетът трябва да отчита реалните инвестиционни нужди на страната. Ако обаче, както сега, се изваждат всички инвестиции по раздела „национална икономика“, ще бъдат блокирани цели отрасли и инфраструктурата, т.е. ще се получи инвестиционна пауза.

Такава пауза след няколко години може да доведе до нов спад в икономиката на Руската федерация, макар и сега да изглежда като че ли няма къде по-надолу да се отива.

          Именнно затова редица руски икономисти предупреждават:

Попълването на резервите е важно да се извършва с отчитането на рисковете и неопределеността, които пронизват в този момент глобалното стопанство.

Руското министерство на финансите засега си прави една спекулативна сметка, а именно:

ХАЗНАТА ЩЕ ПОЛУЧИ ОТ НЕФТ 1500 МИЛИАРДА РУБЛИ

Сигурно ли е това?

Примерното изчисление е просто: ако един барел нефт поскъпне с 1 долар, руският бюджет ще получи допълнително около 100 млрд рубли. Това би означавало, че хазната ще получи 1500 милиарда рубли, ако средногодишната цена на нефта е 55 долара за барел.

          Редица специалисти не са сигурни, че сегашната цена 55 долара ще се задържи за дълго време. Напълно е възможно средната цена за годината да се окаже до 50 долара на барел. По още редица причини допълнителният трилион може и да се окаже липсващ и допълнителните приходи да се окажат само 700 млрд. рубли.

 




Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: iliaganchev
Категория: Политика
Прочетен: 5263853
Постинги: 4968
Коментари: 877
Гласове: 1345
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031