Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.01.2017 14:03 - Новата БСП на Нинова ще си бъде просто старата – тя няма да бъде припозната от мнозинството на народа
Автор: iliaganchev Категория: Новини   
Прочетен: 419 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Новата БСП на Нинова ще си бъде просто старата – тя няма да бъде припозната от мнозинството на народа

13.01.2017 

Липсата на качествен идеологически дебат в левицата или по-скоро насилственото спиране на идейните дискусии след избирането на нов лидер миналата година, когато бе обявено триумфално, че БСП е модернизирана, фризирана и автентично лява, води до тежка политическа деградация.

          Социалистическите партии могат да водят автентичен живот единствено през разговора за идеи! Всичко останало е огромна подмяна, вкарване на пластмасови теории в тялото на левицата, извеждане на тактическите въпроси като свръхтема на политиката, което си е зрелищно самоубийство за всяка една партия.

Валерия Велева "Ще постигне ли Корнелия Нинова ефекта "Радев" и в БСП " – сайт "Епицентър".

Текстът е еуфоричен, възторжен, приповдигнат и розовее с вярата си в неизбежното светло бъдеще.

"Епицентър" е официозът на Корнелия Нинова.

В това, разбира се, няма нищо лошо, но именно поради тази причина разчитам тази статия като отговор на моя идеологически анализ на интервюто на соцлидерката пред Калина Андролова в сп. „А-спекто“, който бе пуснат в "Поглед.инфо" и се оказа трънчето в петата на победилия бизнессоциализъм.

          Смятам да оспоря повечето изводи в текста на Валерия Велева, но съм длъжен да подчертая, че не правя това, за да унижавам или обидя авторката. Напротив - ценя таланта и, нейното медийно присъствие и за много неща съм и благодарен.

Не споря със самата нея, а имам намерение да водя политическа дискусия! Все още наивно вярвам, че разговорът за идеи е път към спасение. И се радвам, че самата Валерия Велева говори за такива.

Това е приятно разнообразие, защото, когато човек премине през мненията на кръжеца около Кирчо Добрев из Фейсбук, с лек ужас установява, че има хора, които са в състояние да мислят единствено с интриги и мръсни думи.

          Но какво да се прави, когато туморът в една партия си въобрази, че той е нормалното състояние на нещата, винаги така се получава.

И така - нека да започнем пътешествието.

В своя текст Валерия Велева издига като суперценност опита на Корнелия Нинова да подмлади партията. «Нови лица, подчертавам, образовани, знаещи, с идеи, ще дадат възможност на БСП, от една страна, да изглежда като алтернатива на ГЕРБ, т.е. на статуквото, а от друга, да противостои успешно на новите политически проекти, чието най-голямо предимство ще бъде именно тяхната "новост"», четем в текста.

Тук има развити две идеи, които е трудно да бъдат приети.

На първо място - кой изобщо смее да твърди, че новите лица сами по себе си са адекватен отговор на проблемите?

          Спектакълът с новите лица постоянно се играе пред българските избиратели.

Нима ГЕРБ не бяха нови лица през 2009 година?

Именно през новите лица политиката ни се «обнови» с финансов психопат като Симеон Дянков, с едротуловищната корупция на Искра Фидосова, с плоската лексика на Цецка Цачева, с полицейските кубинки на Цветан Цветанов...

Още по-яко беше през 2001 година, когато НДСВ изгряха на политическата сцена с един куп непознати и нови лица.

          Нима днес някой би искал да повтаря техните рецепти, като знаем как свърши всичко!?

Не твърдя, че НДСВ е най-вредното явление, което е покосявало българската политика, но именно "новите им лица" почнаха да правят финансова спекула с дълга, приватизираха ЕРП-ата и сътвориха куп глупости.

          Нека настоящото умиление към НДСВ да не ви заблуждава - те бяха политически паразити.

Заради това е важно БСП да помни и друго, особено като гледам как най-вероятно след 22 януари служебен премиер ще е Огнян Герджиков. Пак беше една такава люта зима преди 12 години, когато той бе отстранен от председателското място в НС, основно с гласовете на БСП.

Това е другата опасност на "новите" лица - те нямат памет за миналото, а паметта е от ключово значение за воденето на последователна политика.

          Насаждането на идеята за нови лица на всяка цена, без да се мисли за последствията, всъщност е драматичен опит да се отрежат реалните политически корени на БСП! Което не означава, че левицата не трябва да се обновява, но е наложително това да става по-естествен политически начин, а не с лабораторни и уставни упражнения, които оставят следи от извити ръце и удари под кръста.

Второто, което ме притеснява в идеята за "новост", е, че това е описано като инструмент за битка с проектите, които редовно биват нацвъкани из нашата политическа среда.

          Винаги съм смятал, че истинският отговор на "политиката на проектите" е БСП да заложи на своята традиция, а не да търси начин да наподобява тези, които иска да пребори.

          "Новостта" в БСП никога няма да може да съперничи на проектите, защото последните съществуват краткотрайно, мярват се на политическия небосклон, за да обогатят сметките на някой шмекер и след това потъват завинаги в бунището на историята.

Проектите могат да си позволят да изхабяват хора със страшна сила, защото те са лидерски и егоцентрични.

БСП обаче не може да си позволи да бъде такава партия!

Сред нашите ценности са опитът и историята, а сега ни се представя проект, в който те трябва да бъдат заличени в името на неясна бъдеща власт и политически конфигурации.

Подмладяването само по себе си не е път към олевяване!

И историята на НДСВ, а и на ГЕРБ го доказва, тоест тук се появява една празнина, която трябва да бъде запълнена с идеи, а такива зловещо отсъстват на хоризонта.

Липсата на идеи е удавена в разговор за устава и новите правила!

                    Според Велева, това било опит на Нинова да "постави процесите в БСП на принципна основа"!? :)

Нима можем да наречем "принципно" жертването на най-опитните кадри на партията, без реално политическо обяснение!?

          Пак ще повторя - за мен идеята за "подмладяване" звучи неадекватно, ако не получи наистина идеен пласт!

Подмладяване само по себе си ми звучи като опит на Нинова да си намери компания за кафе, но не и като истинско принципно действие.

          В статията на Велева срещаме един красив емоционален опит фигурата на Корнелия Нинова да бъде вписана във вълната на промяна в целия свят!? Името й се споменава до това на Джеръми Корбин и Бърни Сандърс.

Ако проследим логическия път на текста, скоро ще трябва да скандираме "Сандърс-Корбин-Нинова" и революционно да размахваме новия устав в ръцете си в знак на лява решителност и принципност.

Появата на тези две имена обаче кара Велева да преоцени собственото си разбиране за младостта като суперценност. И тогава следва друг политически пирует: "Джереми Корбин и Бърни Сандърс са старчета, но печелят младежки симпатии!

Новостта не трябва да се търси само в младостта, а преди всичко в езика, в поведението, в излъчването".

          Това е повторение на тезите на Нинова от интервюто й в "А-спекто". В него соцлидерката също мелодраматично постави "говоренето" като основен критерий за политическа подготвеност.

Много добре съм следил Корбин и Сандърс, за да знам, че авторката на статията се опитва да комбинира несъвместимото.

Силата на Корбин е в неговите идеи! Това е неговата харизма! Всъщност, ако Корбин беше български социалист, той щеше да е изхвърлен на бунището, защото отдавна е преминал магическата граница от 12 години в парламента!

Вълната, която изтика Корбин напред, беше съпротивата срещу "новите" лица на блеъристката бълвоч, която заплашваше да удави Лейбъристката партия.

Същото важи и за Сандърс, човек, който от много години е сенатор в САЩ.

И пак да повторя - важното в него са идеите. Той е радикален в тях, защото знае, че идеите, а не говоренето го превръщат в истинска алтернатива.

Всъщност заради това ми е трудно да си представя Нинова до Сандърс и Корбин - тя още не ни е разкрила истински идеен проект.

Говоренето не е идеология!

Поведението трудно може да мине за политическа визия!

Излъчването не може да замести липсата на идеи!

Ето защо съветът за "радевци" в листите звучи ефектно, но, опасявам се, е абсурден за реализация!

Радев беше кандидат за президент, това е пост, натоварен с надпартийност, а на парламентарните избори трябва да се представи ярка политическа визия.

Ролята на партията не е да бъде ефектна опаковка, а генератор на политика!

В този смисъл - БСП не може да изчерпи платформата си с един набор от идеи. Сред идеите има много хубави, но те трябва да бъдат поставени насред смислен проект за страната.

Имаме ли визия за друга България!?

Имаме ли смелост за истински радикални идеи, които да преобърнат статуквото?

Текстът на Велева добре започва с промяната, която избирането на Тръмп води в света. Само че Тръмп е политик, който работи именно с радикални постановки.

Не става въпрос дали те ни харесват, или не.

Става въпрос за това, че Тръмп не се бои да върви срещу мейнстрийма, дори и когато знае, че това ще му доведе буря от медийни плюнки!

А ми се струва, че БСП избира обратната стратегия! Тя се нагажда според медийния пейзаж, оставя медиите да оформят нейната политика, а не взима инициативата, когато знае, и когато може.

Ето друга причина да не приемам триадата "Корбин - Сандърс - Нинова" в нейната последна част.

Нинова не ни е дала факти за своята принадлежност към радикалното ляво, което осъзнава своята мисия да бъде изцяло антистатуквото.

А как да бъдеш срещу статуквото, когато в рамките на Изпълнителното бюро край масата стоят едни поне 4-5 милиарда? Защото ключов въпрос от идеята за алтернатива на България е, ако преходът е провален и сбъркан, то тези, които спечелиха от него, имат ли място в политическия разговор за бъдещето!?

Нинова тръгва да обновява БСП, но обновлението не може да се случи без левицата да е отговорила на парещия въпрос за мястото на богатите и какво правим с тези, които бъркаха в кацата с мед така сладострастно, че устните им още лепнат.

Този разговор тъкмо започна в левицата и бе прекратен насилствено!

Но нека никой да не се заблуждава, че темата не е на дневен ред! БСП може ли да предложи автентична алтернатива на статуквото, докато хора от статуквото всъщност определят нейната политика!?

В състояние ли е левицата да направи онзи парещ анализ на проблемите, който ще й позволи да излезе от коловоза на дежурното пазарно мислене и да търси различни посоки за развитие!?

Не задавам тези въпроси от озлобление, а просто смятам, че ни е малко рано да закриваме горещите дебати и да пращаме Нинова в пантеона на радикалната левица.

И то не заради друго.

Ако я обявим за икона на радикализма, то няма ли да докараме ранен инфаркт на Кирчо Добрев!? J J J

          Мислете за здравето му, ей...

 

ИЗТОЧНИК: http://avtorski.pogled.info/article/81434/ninova-shteshe-li-da-izhvarli-korbin-i-sandars-ot-bsp
Гласувай:
1
0Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: iliaganchev
Категория: Политика
Прочетен: 3442882
Постинги: 3435
Коментари: 877
Гласове: 912
Архив
Календар
«  Април, 2021  
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930