Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.01.2017 22:21 - Свещеници за Хитлер: Църковно духовенство под пречупения кръст
Автор: iliaganchev Категория: Новини   
Прочетен: 595 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Свещеници за Хитлер: Църковно духовенство под пречупения кръст

„Pfarrer fьr Hitler: Kirchenmдnner unter dem Hakenkreuz“

            Баварската ТВ „ALPHA“ днес излъчи от 19 до 20 часа филм за участието на немското духовенство в подкрепа на Хитлер.

Видео на целия филм:

https://archive.org/details/PfarrerFurHitlerKirchenmannerUnterDemHakenkreuz

В двете големи църкви – католическата и протестантската – по време на националсоциализма е имало църковни служители, които които не само са стояли на страната на хитлеристкия режим, но даже активно са го подкрепяли.

С течение на времето християнската съпротива срещу националсоциализма беше изчерпателно документирана. Най-често обаче само повърхностно се споменаваха онези католически и евангелистки духовници, които с пълно въодушевление се поставиха в служба на нацистите и действаха като партийни другари или безцеремонни съмишленици на Партията.

Филмът разкрива подробно документално дейността на видни евангелистки и католически духовници, които до края на войната, а някои и след това служеха на Хитлер и неговата престъпна тоталитарна идеология.

Един от най-известните „наци-попове“ на Третия райх е бил Д-р Филип Хойзер от Аугсбург, член на Национал-социалистическата германска работническа партия и говорител по време на събрания на NSDAP. Той е бил особено екстремиски настроен противник на еврейството. Бил е в дружески отношения с мюнхенския каплан и учител по религия Йозеф Рот, който през 1935 г. е бил даже назначен в Берлинското райхсминистерство по въпросите на религията, без да прекратява участието си мюнхенския клир.

Даже и във висшите кръгове на католическата йерархия са се анмирали решителни поддръжници и сътрудници на тоталитарния национал-социалистически режим. Така например епископа на Аугсбург Франц-Ксавиер Еберле е бил агент в Гестапо (тайната политическа полиция).

Други като например епископ Алоис Худал, който от 1923 до 1952 г. е бил ректор на Колежа за немско говорящи „Анима“ във Рим, са били двойни агенти. След войната този Худал помагал на видни нацистки престъпници да избягат в чужбина.

И в евангелистката църква националсоциалистическото движение също е намерило вдъхновени привърженици – Бьорн Мензинг, евангелийски пастор и историк, е извършил изследване на  случаи на евангелистки духовници, които са стояли близо до националсоциализма. Един от тях е пастор Фридрих Дрексел. Той се присъединява към хитлеристкото движение още след вземането на властта през 1933. В документалния филм този пастор разкрива самокритично своето тогавашно поведение.

 




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: iliaganchev
Категория: Политика
Прочетен: 5332628
Постинги: 4999
Коментари: 877
Гласове: 1356
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930