Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.12.2016 14:16 - Какво ще стане, ако Тилерсън, близкият приятел на Путин, стане държавен секретар на САЩ?
Автор: iliaganchev Категория: Новини   
Прочетен: 825 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Какво ще стане, ако Тилерсън, близкият приятел на Путин, стане държавен секретар на САЩ?

 

(мнение на Сун Синдзъ - доктор в Института за обществена дипломация на  университета в гр. Дзилин)

12.12.2016

По информация на източници, близки до избрания президент на САЩ Доналд Тръмп, той е склонен да назначи генералния директор на Exxon Mobil Corp, Рекс Тилерсън (雷克斯·提勒森) на длъжност държавен секретар на САЩ. Аналитици казват, че Тилерсън е работил над 40 години в Exxon и че този петролен магнат поддържа добри делови отношения с Русия.

Кой е този Тилерсън? Много американски медии под такова заглавие вече разказаха за генералния директор на Exxon Mobil Corp. В бизнес-кръговете Тилерсън безусловно играе важна роля, но той няма опит в обществената работа.

В интервю Тръмп даде положителна оценка на Тилерсън, отбелязвайки, че Тилерсън е не само бизнес-администратор, но и играч от световно ниво.

Тилерсън от 2006 г. изпълнява длъжността генерален директор на тази корпорация, която е не само транснационална корпорация, но и глобална компания, а нейният генерален директор е не само управляващ, но и дипломат. Дейността на  Exxon обхваща цял свят, така че Тилерсън има мого приятели от Йемен до Русия, а с президента на РФ Путин са се установили добри лични отношения.

            Ако на Тръмп са му необходими по-големи сделки с Путин, то Тилерсън може да стане в такъв случай добър търговски посредник. Що се отнася до Путин, Тилерсън може да бъде извънредно добър партньор за сътрудничество.

След Кримската криза Русия попадна под сериозните санкции от страна на Европа и САЩ, а компанията Exxon също спря дейността си в Арктика – може ли Тилерсън да отмени санкциите по отношение на себе си Тилерсън, ако стане държавен секретар на САЩ? Русия и Exxon на това се и надяват! Естествено, в крайна сметка всичко зависи от решението на Доналд Тръмп.

            По въпроса за измененията в климата Тилерсън се различава по възгледите си от Доналд Тръмп, той още през 70-те години на миналия век осъзна взаимовръзката между изхвърлянето на въглерод и климатичните промени. За разлика от традиционните енергийни компании, Тилерсън изрази твърда поддръжка на „Парижкото споразумение“. Ако Тилерсън стане държавен секретар на САЩ, то това несъмнено ще успоки европейските съюзници по въпроса за климатичните изменения.

            И Тръмп от генерален директор стана президент на САЩ – на него му е необходимо да вмести в управлението си различни гледни точки, тъй като това е единственият път за постигане на солидарност. Държавният секретар разбира се може да има собствени възгледи за външната политика, а репутацията и възгледите на Тилерсън могат да се окажат „тъмното петно“ в този конкурс за длъжността държавен секретар.

            Разбира се, Тилерсън изoбщо не е „послушният човек“, той е председател на организацията 美國童軍“ („Boy Scouts of America” “Момчета-скаути“), историята на която е от преди повече от 100 години – а в нея са били или са членове 25 % от американските мъже, от които само 4 % достигат степента „орел“, а Тилерсън е един от „пожизнените членове“ на организацията. В този смисъл Тилерсън не може да има принципни различия с Тръмп, а даже има сходен характер с този на Путин.

Ще продължи ли „мъжката дружба“ между руския президент Путин и г-н Тилерсън, когато той стане държавен секретар на САЩ?

 



Тагове:   САЩ-РУсия,


Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: iliaganchev
Категория: Политика
Прочетен: 5332559
Постинги: 4999
Коментари: 877
Гласове: 1356
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930