Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.12.2016 16:37 - За кой ли път БАН иска пари, без държавата да я е реорганизирала, така както ефективно е необходимо
Автор: iliaganchev Категория: Новини   
Прочетен: 414 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

За кой ли път БАН иска пари, без държавата да я е реорганизирала, така както ефективно е необходимо

            На 3 декември 2016 г. излезе някаква статия на Калин Каменов в ДУМА, вестника на БСП на тема БАН. Авторът й патетично се е обърнал към някакава Менда още със заглавието:

„Здравей, Менда! Аз съм един просещ учен от БАН!“

            (Текст на статията – тук: http://www.duma.bg/node/137135  )

            До днес в електронното издание на вестника към статията са последвали 4 коментара, като последният е моят. Първите два коментара, както и самата статия, са лишени от рационалност и имат повече политически характер в груба форма.

 

            Моят първи коментар е предизвикан от желанието ми да се солидаризирам с правилното според мене мнение на Здравко Дунов от БАН и  е следният:

 

            Браво господин Дунов! Вие сте абсолютно прав! Отдавна тази нещастна държавица трябваше да разбере истината за БАН като форма на науката и да предприеме необходимата реорганизация! Вместо това, когато преди 6 години беше направена оценка от международната научна комисия за БАН, тогавашните директори в това научно заведение се прегрупираха по твърде често безобразни начини - само и само да запазят постчетата си на администратори. Ако в България управляваха наистина хора, привърженици на европейско развитие в добрия смисъл на този израз, то те отдавна щяха да извършат категоричната реорганизация на БАН, която трябваше да се случи. Ако някой се интересува от това, нека да пита - ще му разкажа подробно или ще го насоча към съответните компетентни институции на държави в Европа - те не са чак толкова далече, та досега не бяха потърсени за съвет!!!“

 

            Казах по-горе, че това е първият ми коментар по тази статия и по ситуацията с БАН в момента, тъй като, ако се наложи, ще имам и следващи коментари, които ще бъдат още по-ясни, остри и конкретни.

 

Аз лично не вярвам, че БАН ще се оправи и ще тръгне скоро по правилен съвсем различен от досегашния път. Но тогава би била заплашена наистина от падение, а има все пак рационален изход.

 

Всяка неидентифицирана структура, все едно дали е партия, научна институция или какъвто и да е друг вид организация, при такова бездействие за промяна и развитие в края на краищата залинява и пропада ...

 

При всички бъдещи отговорни действия на държавата към българската наука и нейните средища трябва да се има предвид една стара максима:

Трудно или по-скоро неосъществимо е, човек сам да се хване за косата и да се повдигне нагоре!




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: iliaganchev
Категория: Политика
Прочетен: 5310927
Постинги: 4994
Коментари: 877
Гласове: 1356
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930