Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.11.2016 18:30 - Днес в Бундестага Сара Вагенкнехт разгроми Ангела Меркел
Автор: iliaganchev Категория: Новини   
Прочетен: 2398 Коментари: 0 Гласове:
11


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Днес в Бундестага Сара Вагенкнехт разгроми Ангела Меркел

(за предателската роля на коалицията ХДС-ГСДП спрямо немския народ)

Берлин, 13.11.2016, 9:20 ч. Пряко предаване от Информационния канал ФЕНИКС

Реч на председателката на парламентарната фракция на Автентичната немска ЛЕВИЦА д-р Сара Вагенкнехт. (по официалния запис на Бундестага)

            Господин председател! Многоуважаеми дами господа! Г-жо федерална канцлерка!

Herr Prдsident! Sehr geehrte Damen und Herren! Frau Bundeskanzlerin! Вече е изумително, как работи по някога политиката! (депутати от ХДС/ХСС се хилят)

            Изобщо не разбирам, какво намирате за весело тук. В Германия нарастват социалното неравенство и несигурност, а заедно с тях и броят на гласовете за партията АфД (Алтернатива за Германия).

            (подвикване на Манфред Грунд от ХДС-ХСС: Всичко в едно изречение!; подвикване на Михаел Гросе-Брьомер от ХДС-ХСС: Я си купете нова плоча, тази е счупена!)

            В Европа германското правителство е изолирано така, както отдавна не е било.

            (подвикване от Манфред Грунд от ХДС-ХСС: И второто изречение не е по-добро!)

            Като предпочитан партньор канцлерката си изнамери един турски диктатор, който нарежда журналисти и опозиционери да бъдат хвърляни в затвора и счита смъртното наказание за страхотно.

            (Викове от ХДС-ХСС: Oооо!)

            Въпреки всичко това изглежда – а това го показва Вашето чудесно настроение днес – че ХДС-ХСС се радва съвсем сериозно на едно ДА ПРОДЪЛЖАВАМЕ ВСЕ ТАКА с тази канцлерка, с тази г-жа Меркел.

            (оживено ръкопляскане от страната на ХДС-ХСС)

            Аз само мога да Ви кажа: хората в тази страна не могат да се радват на това. Поради това ще Ви кажа и следното: Така няма да го бъде!

            (ръкопляскане от Левицата)

            Във връзка с Вашето поведение наистина подхожда едно изречение от Алберт Айнщайн: „Най-чистата форма на безумието е това, всичко да се оставя по старому и едновременно да се надяваме, че нещо ще се промени!“

            На края все пак обикновено нещо се променя, но често по друг начин от очакваното.

            (вик от Фолкер Каудер – ХДС-ХСС: При Вас нищо не се променя! Вие сте ярко червена отгоре до долу!обратно вик от Хайке Хензел от Левицата: Спокойно оттакък!)

            В САЩ ръководството на Демократите не допусна носителя на надеждата Бърни Сандърс....

(Викове от ХДС-ХСС: Oооо!)

.... за да накара после с една кандидатка на статуквото, която въплъщава всичко това, ...

(Подвикване от Макс Щраубингер – ХДС-ХСС: Ние сме в Германия!)

.... хората да се съмняват в демокрацията и да проправи пътя на Доналд Тръмп към белия дом. Това би трябвало да накара не само ГСДП да се замисли, а естествено и ХДС, коете все пак е имало канцлери, които правеха разлика между една демокрация и една олигархия, едно господство на богатството и които правеха и ясна разлика между двете.

(ръкопляскания от страната на Левицата)

            Благосъстояние за всички, госпожо Меркел, ако само можехте да чуете – с това се имаше предвид нещо друго от конформисткото към пазара управление на един глобализиран капитал в рамките на хищнически капитализъм, който разрушава средната прослойка и все по-дълбоко социално разцепва обществото.

(ръкопляскания от страната на Левицата)

В стария Християндемократичен съюз между другото, такава ситуация като сегашната – да управлявате заедно с ГСДП – не би могла да привлече и половината от избирателите, това би било съвсем немислимо.

(вик от Ули Нисен от ГСДП: А какво стана с изборния резултат на Левицата?)

Но по онова време даже и ГСДП знаеше, че работническите партии не са основани за това да дават под наем своите министри на платежоспособни икономически лобисти, които после още по очите да усещат желанията им, ....

(Ръкопляскане от Левицата; Хайке Хензел от левицата: Това е бламаж!)

Все едно дали се отнасят до намаляване на заплатите или споразумението CETA.

            А Вие продължавате все така, като че ли нищо не се е случило. Като неподражаем сигнал на голямокоалиционното „Да продължим все така!“ Вие ни предлагате сега пък заедно общия Франк-Валтер Щайнмайер за службата на следващ федерален президент.

(Ръкопляскане от депутати на ХДС-ХСС и на ГСДП)

Не бихме ли внесли малко свеж въздух във Вашия вмирисан консенсус с кандидатурата на профилирания критик на статуквото Кристоф Бутервеге, но тогава Вие бихте се противопоставили във Федералното събрание.

(Ръкопляскане от левицата. Вик на Михаел Гросе-Брьомер от ХДС-ХСС: Свеж въздух ли? Вчерашен социализъм!)

            Точно тези президентски избори са онова, при което не бива да става така, че хората да се разочароват от демокрацията, а демократичното решение да се превърне във фарс.

Когато британците през юни гласуваха за излизане от ЕС, Вие всички бяхте шокирани, за да се преборвате пък след това с удвоена енергия да прокарате споразумението за защита на концерните CETA в европейския съюз. Страхотно направено! При следващия референдум за напускане желаещите биха имали един аргумент в повече на своя страна.

(Ръкопляскане от левицата)

Когато преди две седмици гражданите на САЩ глсуваха за Тръмп вместо за Вашата обща фаворитка Клинтън, Вие всички отново бяхте шокирани.

(Карстен Шнайдер – от ГСДП - Ерфурт: А Вие за кого бяхте?)

            Но изглежда, че Вашия единствен извод е, сега да стартирате една европейска надпревара във въоръжаването. Наистина ли вярвате, че това е, което милионите заплашени от безработица в Европа и изгубеното поколение в кризисните страни очакваха? Очевидно е, че даже един Доналд Тръмп от гледна точка на икономическата политика е повече от Вас .....

(Хилене от страната на ХДС-ХСС, обаждане от ГСДП, Подвикване от ГДСП: Новият расизъм!)

...... Защото все пак този човек разбра, .....

            (прекъсване от Томас Оперман от ГСДП: Нов съюзник!)

..... че държавната индустриална политика е по-доброто от евтини работни места в услугите и е срещу кризата и разпадащата се инфраструктура няма да помогне политиката на съкращения, а една широко прилагана публична инвестиционна програма.

            (Ръкопляскане от Левицата; Томас Юрк от ГСДП: Преди 27 години това се провали в ГДР!, Томас Оперман от ГСДП, подигравателно: Вие сега сте си намерили правилния партньор!)

И тъй като даже самото обявяване на тази програма доведе до високи лихви в САЩ, Европа под Вашето ръководство ще предпочете с парите си да финансира нови мостове и модерни мрежи в САШ, отколкото най-после да спре пропадането на евеопейската инфраструктура и да защити и спаси работни места в индустрията и във Франция и в Италия. Ама Вие въобще ли не забелязвате, че точно това е фаталната политика, която разцепва Европа и все повече я разрушава?

            Ако през следващата година Марин Льопен наистина стане френска президентка, тогава Вие отново всички ще бъдете шокирани и вероятно отново ще обвинявате подвеждащата политика на умели популисти и епохата на постфактите. Обаче , ако нещо е постфактум, това не са емоциите на хората, които се чувстват изоставени от Вашата политика, а лъжливите приказки, които вие им разказвате ,за да обосновете, че тази политика била уж безалтернативна.

(ръкопляскания от Левицата)

            Толкова ли наистина е трудно да разберете? Че гражданите на САЩ въобще не избраха преди всичко милиардера Доналд Тръмп.

(подигравателна забележка от Михаел Гросе-Брьомер от ХДС-ХСС: Колко много знаете!)

            Вие избрахте „Да продължаваме все така!“ и за това в страна, в която средните заплати днес са под нивото на тези от 80-те години, Вие имате естествено всички основания.

(отново подвикване от Михаел Гросе-Брьомер от ХДС-ХСС: Точно така! Вие имате тясна връзка със САЩ, или?)

            Но и в Германия все повече хора имат основателната причина да бъдат разочаровани и разгневени: от една голямокоалиционна единна политика, която изобщо вече не се интересува от техните елементарни жизнени интереси и от страховете им за бъдещето, .....

(Вик от Томас Юрк от ГСДП: Ама това въобще не е вярно! Това са глупости!)

            ..... а продължава равнодушно и безчувствено да взема решения, които правят богатите още по-богати, концерните още по безсрамни и живота на работещата среда и бедните още по-несигурни и по-отчаяни. Аз считам, че такава политика е фалшива и безотговорна.

(Ръкоппляскания от Левицата)

            Я се огледайте, как тази страна се промени през последните 20 години! Въпреки бума в експортната икономика и въпреки икономическия растеж днес в германия всеки шести пенсионер живее в бедност и се налага да се чувства измамен за жизнените си постижения.

(Обаждане от Михаел Гросе-Брьомер от ХДС-ХСС: 2,5 % получават пенсионерите като основно осигуряване! Я се информирайте! Такива безсмислици, които тук разказвате!, Фолкер Каудер от ХДС-ХСС: Толкова много червено-червено-зелено!)

            Все повече деца започват живота си с първоначален опит, че те са изключени от красивия и пъсър свят и че животът им предлага много по-малко отколкото на другите. Милиони наемни работници биват деградирани чрез наемен труд, трудови договори и непостоянни работни места във втора категория. Онези, чиито заплащане не се регулира от никакъв тарифен договор – а това междувременно е всеки втори – получават днес с 18 % по-малко отколкото през 2000 г. На тези  хора, разкажете, че в Германия било добре и те ще се зарадват на вашата успешна политика! Това, което правите, е чиста гавра.

(Ръкопляскане от Левицата)

. . . . . . . . (ПРОДЪЛЖАВА)




Гласувай:
11



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: iliaganchev
Категория: Политика
Прочетен: 5244170
Постинги: 4957
Коментари: 877
Гласове: 1343
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031