Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.11.2016 15:40 - Главният конструктор на ракетата „Велик поход-5“ за новата сила на Китай
Автор: iliaganchev Категория: Новини   
Прочетен: 580 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Главният конструктор на ракетата Велик поход-5  за новата сила на Китай

Пекин, 04.11.2016

Лун Лехао (龙乐), главният конструктор на серията ракети-носители ВЕЛИК ПОХОД на Китайската корпорация за аерокосмическа наука и технологии (中国航天科技集团公司), каза, че след установяването на дипломатически отношения между Китай и САЩ американската страна подарила на Китай около 1 грам лунна почва. „След една година ние, китайците, ще можем със собствените си ръце да получим образци от лунни почви – и то не само 1 грам!“ – допълни Лун Лехао.

 В съответствие с плана, „Чанджън-5“ директно ще обслужва такива крупни китайски проекти като лунните изследвания, пилотирани космически станции, мисии до Марс и т.н.

            Думите на Лун Лехао се отнасят до изстрелването на „ЧанЪ-5“ (嫦娥五号) през втората половина на 2017 г. (ЧанЪ-5 ще бъде първата китайска възвръщаема експедиция, по време на която китайците ще се опитат да доставят на Земята около 2 кг. Лунна почва и образци от лунните планини).

Освен това, в бъдеще се планира пилотиран полет до Луната.

            „Чанджън-5“ може да бъде използвана също така за различни изстрелвания на околоземна орбита с големи товари, а също и за мисии по изследване на далечния  космос, освен това да заложи здрав фундамент за по-нататъшното развитие и пускане на тежки ракети.

            Подчертава се, че трудността на разработката и обемът на научно-изследователските работи, както и сложността по създаването на условия за безопасност са били безпрецедентно големи.

При разработването на „Чанджън-5“ са използвани общо 247 нови технологии от 12 крупни категории, извършени са над 7000 разработки, както и повече от 1000 наземни изпитания.

            „Дялът на новите технологии дотига практически 100 %, което означава също и увеличаване на рисковете по разработван на ракетата“. Според думите на главния конструктор Лун Лехао, той е изпитвал голям натиск, но – „за постигането на стремително развитие на ракетите-носители могат да бъдат използвани само най-нови технологии“.

            Всички тези усилия биват полагани за това, съществено да се повиши способността на Китай за излизане в пространството, да се поддържа превръщането на Китайската народна република в аерокосмическа държава.

            Един от многото интересни факти по „Чанджън-5“:

Мащабът на пусковата платформа установи нов рекорд вътре в страната: височината на тази платформа е около 70 м., което е 9 пъти повече отколкото с предишната най-голяма платформа. Площта й е около 600 кв.м., което е еквивалентно на размера на 1,5 баскетболна площадка.

„Чанджън-5“ е най-голямата по диаметър ракета в Азия, има най-големия брой ракетни двигатели, а полезната и способност съответства на американската „Дельта-4“, на руската „Протон“ и на европейската „Арианa-5“.

Кратки биографични данни за главния конструктор Лун Лехао (龙乐)

Лун Лехао е роден в Ханян, провинция Хубей през юли 1938. След като завършва автоматика в Шанхайския университет Дзяодун, той продължава квалификацията си в департамента по системна техника на 5-та Академия. По-късно става главен ръководител на групата по създаването на ракетата-носител „Велик поход-3“.

През 1984 г. става ръководител на департамента по системна техника.

През 1991 г. – главен проектант на ракетите „Велик поход 3А, 3B, 3C.

            Лун Лехао ​​е участник и ръководител в разработването на 7 различни ракети-носители и е натрупал 36-годишен опит в космическата индустрия на Китай.

Участник в проектиране на първите китайски междуконтинентални балистични ракети и създаването на системи за точен удар върху целта.

Лично е допринесъл за преодоляването на редица затруднения в процеса на ракетното проектиране.

За своята ефективна и упорита дейност Лун Лехао е отличен многократно от космическата индустрия и китайската държава.

 




Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: iliaganchev
Категория: Политика
Прочетен: 5261376
Постинги: 4968
Коментари: 877
Гласове: 1345
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031