Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.11.2016 20:59 - Операция „Грандиозна величественост“ на сирийските терористи, подкрепяни от НАТО, се провали
Автор: iliaganchev Категория: Новини   
Прочетен: 781 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Операция „Грандиозна величественост“ на сирийските терористи, подкрепяни от НАТО, се провали

Алепо, 02.11.2016

            Цел на тази операция, коментирана „с надежда“           от медиите-ястреби в страни-членки на НАТО през последните 3 дни, беше превземането на Алепо.

            Руският президент, съгласувано със сирийското правителство, отново въвежда в Алепо „режим на хуманитарна пауза“. Този път тя ще действа кратко - до 4 ноември.

            По думите на началника на руския генерален щаб Валерий Герасимов, всички опити на терористите да се промъкнат в Алепо и по-нататък не са се увенчали с успех. На тях им се разрешава по време на тази пауза да напуснат града по специален коридор.

            Само през последните 3 денонощия в хода на бойните действия в Алепо от ръцете на терористите са загинали 84 мирни жители, а 280 души са ранени.

Във връзка с това специалисти от руския Център по примирието на първо място са се съсредоточили върху спасяването и евакуацията на гражданското население от най-опасните райони на града.

            „За избягване на безсмислени жертви министърът на отбраната на Русия армейски генерал Шойгу по поръчение на Върховния главнокомандващ на въоръжените сили на Руската федерация Владимир Путин взе решение да въведе в Алепо на 4 ноември от 9 часа сутринта до 19 часа вечерта „хуманитарна пауза“.

            Това решение е съгласувано с ръководството на Сирийската арабска република.

            По време на терористичната операция „Грандиозна величественост“, за да пробият обсадата от правителствените войски в източната част на Алепо и да освободят затворените в объч терористи, полевите командири насочиха 16 000 въоръжени ислямисти. Атаката се превърна в последния отчаян опит на групировката „Джейш ал-Фатх“ да постигне инициатива на фронта. Това беше наречено от някои крайни медии на Запад „наближаващото освобождение“.

            Но въпреки това, че руската авиация вече 17 дни не нанася удари по позициите на терористите в Алепо, настъплението на техните бойци отново се задави – подразделенията на сирийската национална армия отвхвърлиха противника си назад.

Поредното „унизително поражение“, както нарекоха резулата от операцияата самите терористи, ги застави за пореден път да се усъмнят в своите военачалници.

В социалните мрежи ислямистите се нахвърлиха с критика срещу старшия свещенослужител на „Ал-Кайда“ и духовен вожд на „Джейш ал-Фатх“ Абдулa Мухамад ал-Мухайсини. Не бил никакъв стратег главнокомандващ, че неговите „наивни планове“ и неумелото му ръководство „заставили стотици бойци да срещнат смъртта си“. Някои от тях даже предположиха, че ал-Мухайсини нарочно е изпратил чуждестранните членове на групата бойци на полесражението в Алепо, за да се избави от тях.

            Но нали от самото начало ръководството им измисли названието на операцията – „Грандиозна величественост“. Буквално за няколко дни ислямистите в хода на масираното настъпление трябваше да заграбят Военно-инженерната академия „Асад“, да установят контрол над главната градска магистрала и да премахнат правителствената обсада.

            На помощ на сирийските войски в Алепо пристигнаха войниците на дивизията Силите на тигъра". Със себе си те доведоха ракетни системи и тежка техника, в това число и модернизирани танкове руско производство. Такъв отпор ислямистите не предвиждаха.

Нещо повече, в близко време републиканската армия при поддръжката на въртолети от ВВС на Сирия планира да започне пълномащабно освобождаване на град Алепо от терористи.

            Дано до тогава американците да са успели да освободят Рака и Мосул ...

Сега ще бъдат осигурени 8 хуманитарни коридора в Алепо, които ще работят на обикновен режим – 6 от изходите от града са предначначени за мирните жители, както и за евакуация на болните и ранените; 2 от коридорите могат да бъдат използвани от терористите – единият от тези маршрути е по посока на сирийско-турската граница, а другият – към град Идлиб.

Началникът на руския генерален щаб Валерий Герасимов каза в обръщение към воюващите в Алепо срещу правителствената армия следното:

 „Отчитайки неспособността на нашите американски колеги да различават  опозицията от терористите, се обръщаме директно към всички лидери на въоръжени формирования да прекратят военните действия и да напуснат Алепо с оръжието си“.

Руският център по примирието и ръководството на сирийската армия обещаха безопасност на въоръжените формирования, които са решили да напуснат града. При това те напомниха, че друга възможност за измъкване от Алепо сега няма.




Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: iliaganchev
Категория: Политика
Прочетен: 5261592
Постинги: 4968
Коментари: 877
Гласове: 1345
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031