Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.07.2016 16:58 - Така протече опитът за отстраняване на диктатора
Автор: iliaganchev Категория: Новини   
Прочетен: 1046 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 17.07.2016 20:48

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Така протече опитът за отстраняване на диктатора

独裁者去除攻

Едни диктатори остават дълги години на власт, други по-рано си отиват от този свят, чиито хора те са свикнали да подтискат, но в края на краищата си отиват като кучета...

            На 20 юли 1944 г. група интелигенти, висши военни и благородници извършиха неуспешен опит да отстранят т.н. "фюрер", като го убият и по този начин ускорят края на войната и намалят нещастието включително и на германския народ.

            Те искаха да убият Хитлер и чрез това да спрат убийството на милиони хора от нацистите!

            Главният извършител и един от организаторите на атентата беше полковникът с благородническо потекло Клаус Шенк граф фон Щауфенберг.

            На 20 юли 1944 г. той поставя бомба в главната квартира на фюрера „Wolfsschanze“ (Вълчата бърлога). Тази акция беше началната част от изпълнението на плана „Walkьre.

Walkьre първоначално е план за подтискане на възможно въстание против националсоциалистическия режим, но Щауфенберг го променя, като го насочва към ликвидирането на самия Хитлер и висшата управляваща банда.

Но ... Хитлер остава невредим, само леко наранен.

Хронология на  извършване на атентата:

Berlin, 20 20.1944, малко след 6 ч. сутринта:

Полковник Щауфенберг напуска жилището си в посока към летище Рангсдорф и отлита оттам в 7 ч. заедно с адютанта си за главната квартира на „Wolfschanze“ близо до Растенбург в Източна Прусия (сегашна Полша).

10.15 ч., летище на главната квартира „Wolfschanze:

Щауфенберг и Хефтен пътуват от летището към главната квартира.

Между 11.30 и 12.00 ч., „Wolfschanze“:

Щауфенберг се явява при началника на Главното командване на Вермахта, генерал-фелдмаршал Вилхелм Кайтел.

12.30 ч., Берлин, Бендлерблок:

В центъра на заговора се събират: капитан Улрих-Вилхелм граф Шверин фон Шваненфелд, генерал-полковник Ерих Хьопнер, заместник-началникът на полицията Фриц-Дитлоф граф фон Шуленбург, главният правителствен съветник Петер граф Йорк фон Вартенбург, Ойген Герстенмайер и главният съдия на Военно-морския флот Бертолд Шенк граф фон Щауфенберг.

12.30 ч. Източна Прусия, главната квартира на фюрера:

Щауфенберг и Хефтен се настаняват в спалнята на адютанта на Кайтел, майор Ернст Йон фон Фрайенд, под предлог да си починат преди обсъждането на военната ситуация при Хитлер.  Там Щауфенберг притиска с малки клещи ампулата с киселината за взривателя на бомбата и поставя комплекта от 1 кг взрив в служебната си чанта.

Щауфенберг и Хефтен не успяват да поставят взривателя на втория експлозив поради това, че им попречва влизането в стаята на оберфелдфебела Вернер Фогел и им съобщава да бързат за съвещанието, което започва.

Поради това обстоятелство вторият пакет с взрив е трябвало отново да бъде взет от старши лейтенант Хефтен. Непосредствено след това Щауфенберг изминава пеш обратно 400 м. път до Бараката за съвещанието. Пред Хитлер той е трябвало да докладва за новото оформяне на резервните формации.

Щауфенберг поставя чантата си наблизо до Хитлер до десния ъгъл на масата. Под предлог, че трябва да телефонира, той напуска бараката.

12.40 ч. "Wolfschanze"

Щауфенберг отива при офицера за връзка на Вермахта, подполковник Лудолф Герхард Зандер и се среща там с генерала от войските за свръзки , Ерих Фелгибел, и с Вернер фон Хефтен.

12.42 ч., "Wolfschanze"

Поставената от Щауфенберг бомба експлодира. Пет от присъстващите в бараката 24 души са убити, останалите ранени. Хитлер се разминава с леки наранявания в крака. Щауфенберг наблюдава експлозията на бомбата от разстояние около 200 м. По някаква посочена причина Щауфенберг и Хефтен излизат и напускат зоната за сигурност на главната квартира „Wolfschanze“.

Малко преди 13.00 ч., "Wolfschanze"

След като е дадена тревога, Щауфенберг е задържан от външната охрана. Едва след неговото обаждане по телефона до комендатурата охраната получава разрешение за пропускане.

13.00 ч., "Wolfschanze"

Генерал Фелгибел разпорежда забрана за съобщения относно станалото в Главната квартита на фюрера. Но за линията за свръзка на SS той няма пълномощия. Поради това малко след 13 ч. министърът на пропагандата Гьобелс, който се е намирал в Берлин, научава за атентата, но без подробности.

13.15 ч., Летището към главната квартира „Wolfschanze“:

Самолетът за Берлин веднага излита с Щауфенберг и Хефтен на борда.

14.00 ч. Бендлерблок, Берлин:

(Бендлерблок е комплекс от сгради в източната част на Берлинския район Тиргартен, където по времето на националсоциализма се намира седалището на Общия апарат на армията и на командващия на резервните войски. Там се е намирал и центъра на съпротивителната група, извършила атентата срещу Хитлер – около генерал-полковник Лудвиг Бек и полковник Щауфенберг.)

Полковник Албрехт Ритер Мерц фон Квирнхайм започва по своя инициатива алармирането на военните групи за операция „Walkьre“ в Крампниц (Школата на танковите войски".

              Между 14.45 и 15.15 ч., Берлин:

 

Щауфенберг и Хефтен кацат на летище Рангсдорф до Берлин. Хефтен съобщава на сговорниците по телефона за предполаганата смърт на Хитлер. Сега те се активизират.

Между 15.50 и 16.00 ч., Бендлерблок:

Едва сега генерал Олбрихт предприема алармените мерки съгласно плана "Walkьre" с парола Германия.

16.00 ч., „Wolfschanze“:

Нареждането на Фелгибел, свързано със свободните SS-линии е отменено.

Между 16.30 и 17.00 ч., Бендлерблок:

Едва сега Щауфенберг и Хефтен пристигат в Бендлерблок. Тъй като началникът на резервната армия генерал Фром се колебае да подкрепи нарежданията от операция „Walkьre“, заговорниците го арестуват. През следващите часове те успешно алармират различни армейски части в райха, но също и в окупираната чужбина. Поради отменената забрана за съобщения обаче воинските части получават противоречиви заповеди: от една страна тези на заговорниците в Берлин, от друга страна – от главната квартира на фюрера „Wolfschanze“ в Източна Прусия.

До 17.30 ч., Берлин:

Алармирането от заговорниците до намиращите се извън Берлин част се оказва успешно. Едно поделение от Дьобериц под командването на майор Фридрих Якоб окупира сградата на  радиото на ул. Мазуреналее в район Берлин-Шарлотенбург, но не успява да прекъсне вярното на властта радиопредаване. По този начин националсоциалистическият режим запазва възможността си да съобщи бързо и директно на германския народ, че Хитлер е останал жив при атентата.

Към 19.00 ч., Берлин:

Командирът на охранителния батальон „Велика Германия“, майор Ото Ернст Ремер, се обажда чрез заговорниците на Гьобелс след алармата към неговото поделение и Гьобелс го свързва по телефона с Хитлер. Хитлер заповядва на Ремер веднага да смаже заговора.

19.30 ч., Бендлерблок:

Генерал-фелдмаршал Фон Вицлебен, който е предвиден от заговорниците за нов главнокомандващ на Вермахта, влиза в Бендлерблока. Следва разговор с Бек на четири очи. Към 20.15 ч. Вицлебен напуска Бендлерщрасе, считайки очевидно, че опитът за преврат е неуспешен.

След 22.30 ч., Бендлерблок:

Събира се група офицери, които не са посветени в заговора, за изясняване на положението и за въоръжен контраудар срещу заговорниците.

22.50 ч., Бендлерблок:

Въоръженият контраудар в Бендлерблока приключва с освобождаването на генерал-полковник Фром, който нарежда да бъдат арестувани заговорниците и обявява присъда за държавна измяна на Олбрихт, Фон Щауфенберг, Мерц фон Квирнхайм и Хефтен.

Към 23.15 ч., Бендлерблок:

Четвърта рота на охранителния батальон „Велика Германия“ окупира Бендлерблока.

Между 23.15 и 23.45 Uhr, Бендлерблок:

Генерал-полковник Бек получава предложение за самоубийство, дават му пистолет и след неудачния изстрел е „довършен“ от един фелдфебел.

Петък, 21 юли 1944, 00.15 до 00.30 ч., Бендлерблок:

На двора специална команда от 10 подофицера под командването на лейтенат Вернер Шади екзекутира:

Генерал от пехотата Фридрих Олбрихт,

Старши лейтенант Вернер фон Хефтен,

Полковник Албрехт Ритер Мерц и

Полковник Клаус Шенк фон Щауфенберг.

Щауфенберг умира с вика:  

„Es lebe das heilige Deutschland!“ (Да живее свещената Германия!)

Малко преди 1.00 ч., главната квартира на фюрера „Wolfschanze“:

Хитлер, Гьоринг и Дьониц говорят по радиото. Заговорът в Берлинския Бендлерблок е окончателно провален. В Париж, Прага и Виена на 20 юли 1944 г. също се стига до заговорнически действия. Във френската столица например 1200 души от поделения на СС и полицията са задържани от армията. След провала на държавния преврат те са освободени.

На 7 август 1944 г. в Берлин започват процесите срещу участниците в заговора, които до този момент не са били екзекутирани. Както се казва и до днес в подобни случаи, те е трябвало „да платят скъпо“.

След обед на 8 август 1944 г., непосредствено след края на съдебното заседание, осъдените на смърт са отведени в мястото за екзекуции Пльотцензее, прочуло се и преди и след това с жестоките екзекуции на противниците на Хитлер.

В залата за екзекуции е монтирана камера, която е заснемала всеки момент от пристигането до поставянето на жертвите под шината с куките, на които са висели стоманени примки. Филмът е направен по нареждане на фюрера и е трябвало да покаже за назидание изчерпателно всички фази до смъртта на жертвите.

На екзекуцията присъстват: главният прокурор, служители на затвора Пльотцензее, фотографи. Палачите свалят белезниците от ръцете на осъдените, поставят на шията им къса тънка примка и ги разсъбличат до кръста. Започват бавно бесенето и преди жертвите да са предали богу дух, събличат и панталоните им.

След всяка поредна екзекуция – наведнъж е имало място само за 8 души – палачите и помагачите им са сядали на една маса в предначата част на помещението и са се подкрепяли с водка, докато чуят отвън стъпките на следващите осъдени.

По време на процесите Хитлер жадно е гълтал сведенията за хода им, както и протоколите от разпитите, съпроводени с изтезания. Още през нощта той получава филмите от процеса и екзекуцията и вика своето обкръжение, за да ги видят заедно.

„Атентатът стана може би най-благословеното събитие за нашето бъдеще!“, казва Хитлер, продължавайки да се наслаждава на картините с противниците си.

Това е както знаем един от последните триумфи на единият от зверовете на 20

Историята не е научена от всички и както виждаме и през 21 век е с редица продължения ...

ЗАБЕЛЕЖКА: Всички поместени тук сведения са документално доказани и публикувани от най-авторитетните немски медии за немското общество като урок на историята.

 


 

 




Тагове:   диктатура,   диктатори,


Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: iliaganchev
Категория: Политика
Прочетен: 5261837
Постинги: 4968
Коментари: 877
Гласове: 1345
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031