Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.07.2016 23:19 - Разполагането на американската система за противоракетна отбрана THAAD в Южна Корея нанася вреда на Азиатско-Тихоокеанския регион
Автор: iliaganchev Категория: Новини   
Прочетен: 658 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Разполагането на американската система за противоракетна отбрана THAAD в Южна Корея нанася вреда на Азиатско-Тихоокеанския регион

Пекин, 11 юли, 14:28

На 8 юли САЩ и Южна Корея обявиха, че на Корейския полуостров ще бъде установена системата за противоракетна отбрана THAAD (Theater High Altitude Area Defense). В съвместна декларация САЩ и Южна Корея обявиха, че тези мерки са насочени към отстраняване на ядрената и балистична заплаха от страна на Северна Корея и не са насочени към някакви други страни. На първо място самите САЩ не си вярват в тези думи, това чиста самоизмама.

            Ядреният проект на Северна Корея нарушава резолюцията на Съвета за сигурност на ООН и трябва да получи противодействие от страна на международната общност. Но системата за противоракетна отбрана THAAD в Южна Корея, която САЩ разполагат под предлог за ядрена опасност от КНДР, в действителност е насочена срещу Китай и Русия. Ядрените проблеми на Северна Корея и Иран станаха поводи за разполагането от САЩ на системи за противоракетна отбрана в Европа и Азия.

            В прокарването на системата THAAD акцентът пада върху нейното стратегическо значение. Ключев инструмент на САЩ представлява стремежът да получат решаващо военно превъзходство. Разполагането на системата за противоракетна отбрана отразява начина на мислене на САЩ.

            Разполагането на системата в Ю. Корея ще нанесе сериозна вреда на стратегическите интереси на сигурност за Китай, Русия и други страни. Обхватът на системата THAAD съществено превъзхожда така наречените нужди от защита от Северна Корея и може да проникне в центъра на центъра на Азиатския континент. Това сериозно ще повлияе върху въздържането на стратегическото въоръжаване на Китай, Русия и други страни.

            Тези действия на САЩ ще доведат до нарастване на взаимните стратегически съмнения между Китай, Русия и САЩ, към сътресение в глобалната система на стратегическа стабилност и даже може да провокира нов рунд в надпреварване във въоръжаването.

САЩ желаят не само да имат превъзхождащи сили за изпреварващи атаки, но и да лишат другите страни от възможност за ответен удар, за да се осигури на САЩ свобода на действията в стратегията. Обаче безопасността на дадена страна не означава незащитеност на другата страна, поради което принасянето в жертва на безопасността на други страни означава незащитеност на тези страни, така че принасянето в жертва на безопасността на другите страни в замяна на собствената безопасност не може да продължава дълго!

КИТАЙ И РУСИЯ НЯМА ДА ПОЗВОЛЯТ ДА ВЪЗНИКНЕ ТАКАВА СИТУАЦИЯ, НЕСЪМНЕНО ЩЕ ИЗБЕРАТ ПРОТИВОПОСТАВЯНЕТО!

Китай не възнамерява да участва в надпреварата във въоръжаването, обаче няма и също така да стои на едно място.

Действията на САЩ противоречат на изграждането на междудържавните китайско-американски отношения от нов тип.

            Посочените действия на САЩ оказват нефативно влияние върху отношенията между Китай и Южна Корея, не съдействат за постигането на целта на денуклеаризация на Корейския полуостров, на запаването на мира и стабилността на полуострова.

Разполагането от САЩ на системата THAAD в Южна Корея носят вреда на Азиатско-тихоокеанския регион. Това за пореден път отразява егоистичността на САЩ, пренебрежението към интересите на сигурността на другите страни; за пореден път се демонстрира, че дипломатическите отношения и политиката на сигурност на САЩ по-скоро създават нови проблеми в съответните региони, отколкото  да помогнат да се решават проблемите.

            Ако САЩ и Южна Корея още веднъж повторят, че разполагането на THAAD било насочено изключително срещу КНДР,  а не против някои други страни, то това далеч не би било достатъчно, за да се разсеят съмненията на Китай и Русия.

Естествено, Китай и Русия имат на разположение достаъчно средства за възстановяване на разрушения стратегически баланс. Но поредната ескалация на „стратегията на пребалансиране“ не се одобрява от членовете на международната общност, включително Китай и Русия. Международната общност резонно моли САЩ и Южна Корея да прекратят процеса на разполагане на системата за противоракетна отбрана THAAD, да не предприемат действия, които ще доведат до усложняване на ситуацията в региона, да не вредят на стратегическите интереси, свързани с безопасността на страните от Азиатско-Тихоокеанския регион.

 



Тагове:   китай-русия-сащ,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: iliaganchev
Категория: Политика
Прочетен: 5312092
Постинги: 4998
Коментари: 877
Гласове: 1356
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930